Urška Vohar: TRI psice, DVA planeta, ENA raketa

2014

Urška Vohar: TRI psice, DVA planeta, ENA raketa / THREE bitches, TWO planets, ONE rocket foto/photo by: Nada Žgank

O predstavi

»Gre za zmoto, če verjamemo, da ljudje živijo od svojih idej, ko pa imajo vendar veliko več koristi od tujih neumnosti in ko vsaka govorica omogoči novega lastnika s svežimi pravili.« (B. Mandeville)

Ljudje, zaprti v klavstrofobični eksihibicionizem, zdrsnejo v kožo in plašče deformiranih psiholoških projekcij, ter nas pri svojem zavračanju duše in izpostavljanju na vse mogoče načine poskušajo fascinirati. Tragična komedija z bulimičnim razpoloženjem, zmeraj naličena, zmeraj ekstravagantna in obupana.

TRI psice, DVA planeta, ENA raketa je satirična zbirka različnih odlomkov kulturne in zabavne industrije. Je del resničnosti na neusmiljenem pobočju. Je samopredstavitvena orgija, polna privlačnosti in sijaja, ter sočasno boleče nahajajoča v somraku lastne neizpopolnjenosti. Glavni razstavni objekt so izvajalci sami. Radodarno tržijo svoje pomanjkljivosti, pri tem pa nastaja mešanica resničnosti in fikcije. Predstava namreč niha med gledališko fikcijo, zabavnimi plesnimi vložki in glasbenimi elementi, ter proizvaja začasno skladišče fiktivnih avtobiografij. Njeni akterji so se pripravljeni brezkompromisno prilagoditi in podrediti za izvršitev višjega cilja – pobeg na planet novih možnosti, novih priložnosti.

Tehnično poročilo / Tehnične zahteve, Lučni načrt

Sodelavci

Avtorica: Urška Vohar
Koncept: Urška Vohar, Georg Hobmeier
Izvajalke: Jelena Rusjan, Urska Vohar, Nataša Živković
Dramaturgija: Simona Semenič
Glasba: Matjaž Predanič
Rekviziti in kostumografija: Urška Recer
Oblikovanje svetlobe: Janko Oven
Fotografija: Nada Žgank
Oblikovanje materialov / grafični dizajn: Alenka Banič
Izvršna producentka: Dare Pejić, Nina Janež

Podpora 

Produkcija: Emanat
Koprodukcija: Cankarjev dom
Finančna podpora: Ministrstvo za kulturo RS, Mestna občina Ljubljana

Povezave

Cankarjev dom>>
 

Kritike in medijski odzivi

Uprizoritveni humor se išče v raziskovanju možnosti gibanja z oviro v obliki kostuma, to pa človeško podobo pači, obenem pa dela zelo ljubko. Naj si na tem mesti tudi zato, ker je okvir zgodbe televizijsko šov, dovolimo primerjamo s Telebajski, čeprav je predstava Tri psice, dva planeta, ena raketa mnogo bolj duhovita, premišljena in iskriva, k čemur je zagotovo pripomoglo tudi sodelovanje z dramaturginjo Simono Semenič, omenimo pa naj še sodelovanje Georga Hobmeierja pri konceptu konstumografinje Urške Recer in glasbenika Matjaža Predaniča. Če še enkrat vstopimo v predstavo kot televizijski šov, ta na gledalca lahko učinkuje tudi tako, da se po koncu vpraša kdaj bo na sporedu druga epizoda.
09.05.2014, Radio Slovenija 1, Ocena predstave, Petra Tanko


09.05.2014, Radio Slovenija 1, Ocena predstave, Petra Tanko
12.05.2014, Radio Študent, Telebajski za telebane, Tomaž Kovačič
13.05.2014, Delo, Tri psice, dva planeta, ena raketa, Mojca Kumerdej

Pretekli dogodki

  1. , Cankarjev dom, Ljubljana, SI
  2. , Cankarjev dom, Ljubljana, SI
  3. , Cankarjev dom, Ljubljana, SI

SLIKE

DOKUMENTI