Transmittance

Transmittance foto/photo: Luka Prinčič

Projekt Transmittance raziskuje umetniško sodelovanje, ki je lokalno, globalno, mreženo in oddajano (broadcasting/ streaming). Vključuje umetniško skupino performerjev, vizualnih umetnikov, glasbenikov in računalniških programerjev, ki raziskujejo performativne možnosti oddajanja in teleprezence s ciljem kreiranja novih oblik performansa in občinstva. 
S poudarkom na kritičnih in socialno-ozaveščenih umetniških jezikih se projekt osredotoča na vprašanja telesa, sebstva in družbe, o katerih poskuša razpreti nedualistične perspektive. Ponovno poskuša premisliti koncepta gledalstva in spektakla, načine gledanja in občinstvo kot gledalce, ki opazujejo od zunaj. Skozi prosto dostopne tehnologije teleprezence projekt išče nove prostore vidnosti za uprizarjanje in novomedijsko umetnost, ob principu kritične dekonstrukcije pa poskuša aktivno zaobiti strukture moči, ki držijo v primežu fizične prostore umetniške reprezentacije. Ob tem projekt poudarja kreativne uporabe prostega in odprto kodnega programja in njegove učinke na umetniški proces in sodelovanje. 
K sodelovanju so vabljeni lokalni strokovnjaki s področja prostega programja, medijski aktivisti in teoretiki z namenom, da se odpre razprava o etičnih vidikih informacijske tehnologije, umetnosti in medijev, ki bo pripeljala do boljšega razumevanja tehnoloških možnosti med umetniki in performerji in spodbudila razumevanje umetniških pristopov programerjev in tehnologov. 
Projekt razvija specifično metodo improviziranega performansa, ki poleg predpripravljenih prizorov, ki pogosto trčijo ob specifike različnih umetniških medijev (performans, razširjeni film (expanded cinema), sound art, nove medijske realnosti), dopušča kompozicijsko svobodo.

Projekt Transmittance je nastal na pobudo Maje Delak & Luke Prinčiča. Na voljo je kot raziskovalni, izobraževalni in/ali uprizoritveni model in vključuje čas za pripravo ter sam dogodek, ki je oddajan preko spleta (streaming). Več o prejšnjih in prihodnjih izdajah projekta Transmittance (vključno s sodelavci in partnerji) si lahko ogledate v nadaljevanju. 

Tehnično poročilo


Transmittance dogodki:

Transmittance#0 - 19.12.2010 - Teatro Petrella, Longiano, IT
Transmittance - predstavitev - 06.05.2011 - LAC2011, NUI Maynooth, IE 
Transmittance - predstavitev - 12.05.2011 - Liwoli, Linz, AT 
Transmittance#1 - 27.05.2011 - KC Karlo Rojc, Polis Jadran Europa Festival, Pula, HR
Transmittance#1.5 - 26.08.2011 - Transmittance worklab Graz, ESC galerija, AT
Transmittance#2 - 13.12.2011 - KC Tobačna 001, Ljubljana, SI
Transmittance#2.1 - 02.06.2012 - Trouble Festival, Les Halles, Bruxelles, BE
Transmittance - predstavitev - 12.10.2012 - Cyposium, www.cyposium.net
Transmittance#2.5 - 21.06.2013 - U3 trienale, MSUM, Ljubljana, SI


POVEZAVE

Transmittance trailer
Transmittance 
Wndv spletna stran - Transmittance
Transmittance na FB

Pretekli dogodki

  1. , LiWoLi, Linz, AT
  2. , LAC 11, Landmark, NUI Maynooth, IE

SLIKE