Jan Rozman

plesalec, performer, koreograf in improvizator

Jan Rozman foto/photo: Nada Žgank

Jan Rozman (1991) je plesalec, performer in improvizator, ki deluje med Ljubljano in Berlinom. Aktiven je na neodvisni plesni sceni, kjer sodeluje z uveljavljenimi plesalci in koreografi in razvija svoje avtorsko delo, ki ga zaznamuje prepletanje različnih elementov (ples, gledališče, scenografija, glasba) in humor. V svoji umetniški praksi se ukvarja z razširjenim pojmom telesnosti, materialno semiotiko, teksturami, vrzelmi, napakami in zmedo, ekologijo, domišljijo, (znanstveno) fantastiko in humorjem. Svoje delo usmerja v raziskavo in artikulacijo relevantnih uprizoritvenih izrazov za post-internetno/antropoceno obdobje.

Kot plesalec se je izobraževal na Umetniški gimnaziji v Ljubljani (kjer so ga učili Maja Delak, Vita Osojnik, Gregor Luštek, Damaas-Mithras Thijs, Urška Vohar …) in kasneje študiral koreografijo na amsterdamski šoli SNDO s pedagogi: Georg Blaschke, Karen Levi, Robert Steijn, David Zambrano, Jeremy Wade, Jeanine Durning … . Leta 2018 je zaključil magistrski študij na Inter-University Centre for Dance (HZT) v Berlinu na programu »solo, ples, avtorstvo« (MA SODA) s predstavo ƒ(being). V letu 2015 je diplomiral kot fizioterapevt na Zdravstveni fakulteti v Ljubljani.

Ustvaril je več avtorskih del (Kožuh luske perje, Glitch, Vabilo, Ptičja demenca, Giljotina odločitve, Senzasenso, Predmetenje) in se veliko pojavljal na odrih v Sloveniji (Ukrep, Front@, OPUS, Plesna nacionala) in tudi v tujini (SPHA, Something Raw Festival).

Nagrade

Leta 2019 je na festivalu Gibanica prejel nagrado Ksenije Hribar za perspektivnega koreografa. Nagrado podeljuje Društvo za sodobni ples Slovenije.
Leta 2020 je na festival Gibanica prejel nagrado strokovne žirije za predstavo Predmetenje.

Medijski odzivi

22.10.2018 - RTV SLO, program ARS, Predstava Predmetenje v PTL, Ana Rozman
30.11.2018 - Mladina, Portret, Gregor Kocijančič, foto: Uroš Abram

Povezave

https://janrozman.link/
http://ski.emanat.si/jan-rozman/

SLIKE