Jan Rozman

plesalec, performer, koreograf in improvizator

Jan Rozman foto/photo: Nada Žgank

Jan Rozman (1991) je plesalec, performer in improvizator, ki deluje med Ljubljano in Berlinom. Aktiven je na neodvisni plesni sceni, kjer sodeluje z uveljavljenimi plesalci in koreografi in razvija svoje avtorsko delo, ki ga zaznamuje prepletanje različnih elementov (ples, gledališče, scenografija, glasba) in humor. V svoji umetniški praksi se ukvarja z razširjenim pojmom telesnosti, materialno semiotiko, teksturami, vrzelmi, napakami in zmedo, ekologijo, domišljijo, (znanstveno) fantastiko in humorjem. Svoje delo usmerja v raziskavo in artikulacijo relevantnih uprizoritvenih izrazov za post-internetno/antropoceno obdobje.

Kot plesalec se je izobraževal na Umetniški gimnaziji v Ljubljani (kjer so ga učili Maja Delak, Vita Osojnik, Gregor Luštek, Damaas-Mithras Thijs, Urška Vohar …) in kasneje študiral koreografijo na amsterdamski šoli SNDO s pedagogi: Georg Blaschke, Karen Levi, Robert Steijn, David Zambrano, Jeremy Wade, Jeanine Durning … . Leta 2018 je zaključil magistrski študij na Inter-University Centre for Dance (HZT) v Berlinu na programu »solo, ples, avtorstvo« (MA SODA) s predstavo ƒ(being). V letu 2015 je diplomiral kot fizioterapevt na Zdravstveni fakulteti v Ljubljani.

Ustvaril je več avtorskih del (Kožuh luske perje, Glitch, Vabilo, Ptičja demenca, Giljotina odločitve, Senzasenso, Predmetenje) in se veliko pojavljal na odrih v Sloveniji (Ukrep, Front@, OPUS, Plesna nacionala) in tudi v tujini (SPHA, Something Raw Festival).

Nagrade

Leta 2019 je na festivalu Gibanica prejel nagrado Ksenije Hribar za perspektivnega koreografa. Nagrado podeljuje Društvo za sodobni ples Slovenije.

Medijski odzivi

22.10.2018 - RTV SLO, program ARS, Predstava Predmetenje v PTL, Ana Rozman
30.11.2018 - Mladina, Portret, Gregor Kocijančič, foto: Uroš Abram

Povezave

https://www.janrozman.net/
http://ski.emanat.si/jan-rozman/

SLIKE