Urša Sekirnik

performerka, plesalka in učiteljica plesa

Urša Sekirnik je leta 2011 diplomirala na SEAD (Salzburg Experimental Academy of Dance), leta 2014 pa iz Kulturologije na Fakulteti za družbene vede. Trenutno deluje kot performerka, plesalka in učiteljica plesa. V svojem delu vedno išče skupno točko z občinstvom, naj si bo na čustveni ravni (kot v delih Vidne iluzije zamrznjenega telesa, 2011/2012 in Druga praznina, 2013) ali pa skozi (iz)rabo kanalov, kot so blogi (Arriving.Soon. / Prihajajoč.Kmalu., 2011) in spletne trgovine (À la Cart Performance Webshop, 2014). V zadnjem projektu Radio Hit, 2018, je raziskovala odnos med pop glasbo in plesom, osebne izkušnje očbičnstva v povezavi z glasbenimi hiti in načine, kako občinstvo vključiti tako v ustvarjalni proces kot v izvedbo predstave. Leta 2020 je začela z novim projektom Fent Cua / Čakanje v vrsti, kjer v sodelovanju z Joano Serra raziskuje pojem čakanja, natančneje čakanja v vrsti.

Leta 2010 je skupaj z Nino Jan soustanovila Kulturno umetniško društvo NUM (KUD NUM), ki ponuja kreativni prostor za umetniško produkcijo, organizacijo umetniških dogodkov v lokalnem okolju in promocijo lokalne umetnosti doma in v tujini.

Leta 2019 je postala del ekipe La Visiva v Barceloni, kjer skupaj z Ano Rubirola in Mireio de Querol pripravlja in izvaja različne dejavnosti v povezavi z gibom in plesnim ustvarjanjem.

Kot plesalka trenutno sodeluje z Emmo Villavecchia v njeni predstavi Ritmia in s kolektivom Big Bouncers v predstavah O.V.N.I. in Jungla. Sodelovala je tudi v predstavi Aje Zupanec Liter of Glitter. V preteklosti je bila del predstave Jeroma Bela The Show Must Go On and je med drugim sodelovala z Nino Jan, Joano Serra, kolektivom Collectif PoPs, Phoebe Osborne, Jordijem Ferreirom, Carolino Alejos in Silvio Elgarrista.

Za razvoj svojega dela je bila povabljena na več rezidenc (NDA, New York; tragantDansa, Barcelona; Muelle3, Bilbao; CUK Kino Šiška, Ljubljana; CC Albareda, Barcelona; CC Barceloneta, Barcelona; Dance Theatre Ljubljana; Moveo, Barcelona; Estruch Sabadell, Espanya; nunArt, Barcelona, Castellbell i Vilar) in je sodelovala z mnogimi narodnimi in mednarodnimi partnerji (Emanat, Aksioma – Inštutut za sodobne umetnosti, Ljubljana; CUK Kino Šiška, Ljubljana; Zavod Bunker, Ljubljana; Eye Amsterdam; Drugo More, Rijeka; Antic Teatre, Barcelona…)

SLIKE