Mladi

Pred-premiera'15: Pleši z mano / Dance with me foto/photo by: Nada Žgank

Projekt Pred-premiera je vsakoletna prireditev – večer mladih plesalk in plesalcev SVŠGL– modul sodobni ples, ki nastaja od leta 2003 v okviru šolskih aktivnosti in je zaključna predstavitev maturantov in ostalih letnikov dijakinj in dijakov. Produkcija je preplet in predstavitev vseh štirih letnikov gimnazije pod vodstvom njihovih mentorjev – priznanih slovenskih ustvarjalcev sodobnega plesa. Umetniški vodja projekta smiselno in estetsko zaokroži posamezne točke ter poveže solo in skupinske koreografije v sodoben ter relevanten umetniški večer s prepoznavnim umetniškim izrazom, ki presega zgolj formo srednješolske produkcije. Prireditev je od leta 2003 potekala na različnih lokacijah (Cankarjev dom, Stara mestna elektrarna – Elektro Ljubljana, Španski borci). Od leta 2014 pa SVŠGL upravlja z lastnim uprizoritvenim prostorom. V sodelovanju med zavodom Emanat in SVŠGL so bile izvedene Pred-premiere v letih od 2007-2015.

Predstavitev programa SVŠGL, Umetniška gimnazija, plesna smer: sodobni ples 

S šolskim letom 1999/2000 je bil prvič v Sloveniji uveden program umetniška gimnazija, plesna smer: sodobni ples. Program dijakom omogoča, da nadarjenost za ples razvijajo na temelju strokovno preverjenih in kvalitetnih vzgojno-izobraževalnih pristopov s poudarkom na razvoju individualnih kvalitet. Program se zaključi z maturo. Mnogi so po maturi nadaljevali študij ali pa še študirajo na priznanih mendarodnih plesnih šolah in akademijah.
Poleg že tradicionalne Pred-premiere, zaključne produkcije štirih letnikov dijakinj in dijakov plesne gimnazije SVŠGL, od leta 2010 ob koncu šolskega leta poteka še Večer solov.

SLIKE