Jou Serra Forasté

interdisciplinarna umetnica, ki raziskuje s svetlobo, prostorom in telesom

Jou Serra

Interdisciplinarna umetnica Jou Serra Forasté (Barcelona, 1984) deluje na področjih uprizoritvenih umetnosti in umetniške instalacije. V ospredju njenega dela je raziskava luči, prostora in telesa. Leta 2010 je diplomirala na Experimental Academy of Dance v Salzburgu, leta 2012 pa končala študij lučnega oblikovanja na Escenica Técnica Granada. Na področju umetniške instalacije se je dodatno izobraževala pri Irmi Marco, na področju oblikovanja luči pa pri Ani Rovira, Thomasu Bourreausu in Valentínu Álvarezu.

Kot oblikovalka luči na področjih sodobnega plesa, novega cirkusa in novih dramaturgij je sodelovala z ustvarjalci kot so Pep Pla y Miriam Iscla, Big Bouncers, Federica Porello, Roser López, Magí Serra, Joan Català, Urša Sekirnik, Pollo Campero, Marcio Cannabarro, Laia Santanach, Joao Lima itd.

Od leta 2018 skupaj z ustanoviteljem Quimom Girónom in Joan Cot Ros umetniško vodi skupino Animal Religion, s katero že od njene ustanovitve sodeluje kot oblikovalka luči, tehnična vodja in v eni od predstav tudi kot performerka.

Leta 2019 je začela delati na projektu Range of Light – In-between, v katerem raziskuje možnosti konceptualnega zlitja svetlobe, spola in telesa v nove perspektive scenske dramaturgije, pri čemer poskuša ostati odprta za nove vhodne točke in raznovrstnost v mišljenju novih performativnosti.

SLIKE