Urška Vohar

plesalka, performerka, koreografinja, plesna pedagoginja, oblikovalka svetlobe

Urška Vohar

»Moje ustvarjanje je osredotočeno predvsem na raziskavo fizičnega in čustvenega telesa, na njegove zmožnosti in omejitve, na vprašanja njegove umestitve v družbeni okvir ter odnosa družbe do telesa. Vsebino izražam skozi različne oblike uprizarjanja ter specifike performerja, ki je sposoben raznovrstnega in kompleksnega izraza. Obenem me opredeljuje naravnanost do vizualnega (študij vizualnih umetnosti), tako da je ustvarjanje prepleteno z interakcijo vizualnih podob in osredotočeno na kompozicijo prostora ter prostorskih odnosov.« 
Urška Vohar

Urška Vohar (1977, Maribor) koreografinja, plesalka, oblikovalka odrske svetlobe ter plesna pedagoginja, je po zaključeni III. gimnaziji v Mariboru nadaljevala šolanje na Pedagoški fakulteti v Mariboru, smer likovna pedagogika, in nato med letoma 2002 in 2006 študirala ples in koreografijo na SNDO (School for New Dance Development) v Amsterdamu, kjer je diplomirala junija 2006. Med študijem v Amsterdamu je začela samostojno pot oblikovalke odrske svetlobe. Kot koreografinja, plesalka ali oblikovalka odrske svetlobe je sodelovala s številnimi priznanimi domačimi in tujimi ustvarjalci: Maja Delak, Silvan Omerzu, Snježana Premuš, Andreja Rauch, Matej Kejžar, Tina Dobaj Eder, Andy Papas, Ann Popoulis, Frey Faust, Vincent Cacialano, Katie Duck, Thomas Lehmen, Andrew Morrish, David Zambrano, Juan Kruz, Keren Levi, Igor Dobričić, Ellen Knop, Georg Hobmeier. V času šolanja in po njem je ustvarila vrsto avtorskih projektov, od tega sta najbolj odmevala sola Rojena sem bila v nedeljo in Republika prahu, s katerima je gostovala na več festivalih. Od leta 2006 živi in ustvarja v Ljubljani, kjer sodeluje z različnimi producenti: Emanat, Maska, Mesto žensk in s številnimi drugimi. Kot soavtorica in performerka sodeluje v tehnoburleski Tatovi podob od njenega nastanka leta 2013. V letu 2015 je prejela Nagrado Ksenije Hribar za pedagoško delo v kolektivu SVŠGL – smer sodobni ples.

 

Avtorske predstave:

2020 TRI psice, DVA planeta, ENA raketa (nova zasedba)
2017 Tatovi podob predstavljajo: Matilda in njene žemljice
2014 TRI psice, DVA planeta, ENA raketa
2013 Tatovi podob/Image Snatchers - tehnoburleska (več avtorjev)
2011 Zakaj te ne morem zapustiti (soavtorstvo: Urška Vohar, Tina Valentan)
2009 Leotard (Triko)
2008 Republika ali srečno pot Greta Garbo
2006 Republika prahu 
2005 I Want to Dance with My Neighbours (soavtorstvo: Katy Hernan, Viola Perra, Aitana Cordero, Guillem Mont, Pere Gay I Faura, Montse Roig, Jasmina Križaj) 
2005 Rojena sem bila v nedeljo
2004 no(t) so fa(r)
2004 Tromasovka II (soavtorstvo: Jasmina Križaj in Tina Valentan) 
2004 Will This Cartoon Ever Make Sense?
2003 Tromasovka (soavtorstvo: Jasmina Križaj in Tina Valentan)

SLIKE