Sad Sam Manifestacija

2022

Matija Ferlin: Sad Sam Manifestacija Oblikovanje / Design: Tina Ivezić

Prihajajoči dogodki

  1. , Cankarjev dom, Ljubljana, SI

Največja slovenska kongresna in uprizoritvena hiša Cankarjev dom je zavod Emanat in Matijo Ferlina povabila k pripravi dnevov posvečenih avtorskemu opusu, kjer bodo poleg predstave Sad Sam Matthäus, na ogled še Samice v izvedbi Istarskega narodnega kazališta – Gradsko kazalište Pula ter Sad Sam Revisited, prvi solo iz serije Sad Sam, ki ga je Ferlin naredil v okviru svojega magistrskega študija na SNDO — School for New Dance Development v Amsterdamu leta 2004. Predstave bo pospremilo predavanje o avtorjevem delu ter pogovori z gosti, ki jih bo moderiral Rok Bozovičar. Na ogled pa bo tudi instalacija, ki bo prikazovala pomembne poudarke drugih Ferlinovih predstav nastalih v zadnjih 10. letih in jo bo pripravil avtorjev dolgoletni sodelavec Mauricio Ferlin. Sad Sam Manifestacija, kot so dneve poimenovali v zavodu Emanat in Cankarjevem domu, bo potekala med 5. in 8. novembrom 2022. Podrobnejše informacije o programu in nakupu vstopnic pa obiskovalci lahko najdete na spletnih straneh organizatorjev.


Nemalokdo se je po Sad Sam Matthäus, do sedaj zadnji epizodi cikla »Sad Sam« Matije Ferlina, spraševal, kako se bo po nedoumljivi monumentalnosti, s katero je ustvarjalec leta 2021 presunil evropsko gledališko javnost, odvijala ta svojevrstna serija (samoreflektivnih) solov, ki sicer predstavlja zgolj manjšinski del Ferlinove ustvarjalnosti. Odgovor je več kot intriganten, saj ne prihaja kot nova vsebinska enota, ki bi nadaljevala vzpostavljeni niz, temveč se kaže v uporabi formata, ki serijo uokvirjeno zgošča in hkrati razširja: festival Sam Sam Manifestacija.

Festivalski okvir je vsekakor na ravni ponujenega izziva: manifestacija preči skoraj dvajsetletni razmik med prvim (Sad Sam Revisited, 2004) in zadnjim delom serije ter ju povezuje v skupni kontekst, a obenem med njiju, točno na sredino, pomenljivo postavi Samice (2011). Če sega začetni solo v obdobje zaključevanja študija v Amsterdamu, se nadaljnje epizode manifestirajo skozi ali vzporedno z njegovim širokim delovanjem na različnih poljih umetnosti, pri čemer že posamezne uprizoritve razodevajo nezgrešljive prvine Ferlinovega pristopa – zanimanje za (koreo)relacije tekstualnih, telesnih in scenskih naracij, konceptualno izčiščen, a vendar slojevito kompleksen pomenski nanos, ter ambiciozno performativno afektivnost.

Sad Sam Manifestacija je tako edinstvena poglobitev, ki enega najbolj vznemirljivih gledaliških ustvarjalcev današnjega trenutka razodeva v njegovi celostni podobi. Tudi zato ga gre brati kot manifest.
- Rok Bozovičar

Program

Sad Sam Matthäus

Samice

Sad Sam Revisited

Sodelavci

Izvršna produkcija: Maja Delak, Luka T. Zagoričnik
Jezikovni pregled in prevod: Katja Kosi 
Grafično oblikovanje: Tina Ivezić

Podpora

Produkcija: Emanat, Cankarjev dom

SLIKE