Matija Ferlin: Samice

2022

Matija Ferlin: Samice Foto / Photo: Danko Stjepanivić

Prihajajoči dogodki

  1. , Cankarjev dom, Ljubljana, SI

O predstavi

Zamislite si hišo.
Na samem.
Sredi ničesar.
Okoli nje je vse belo.
Okoli nje je samo sneg.
V njej žive samo ženske.
Popolnoma same.
Njih devet.
Imajo vrt, na katerem nič ne raste.
Imajo vodnjak, v katerem ni vode.

Predstavljajte si.

Predstava pripoveduje zgodbo o dekadenci devetih žensk, aristokratskih manir in navad, ki živijo v neznanem prostoru in času v prihodnosti. V ozračju nenehnega pričakovanja z občasnimi trenutki evforije in še močnejšega razočaranja. Imajo eno samo skupno točko – vse govore nazaj: od pike, vprašaja ali klicaja proti veliki začetnici.

»Samice so avtorski projekt, v katerem želim pridobljeno koreografsko znanje in izkušnje prenesti na področje govorjenega gledališča. Kot vedno pri mojem delu je koncept, iz katerega izhajam, zelo preprost: narediti dramsko predstavo, ki bo spoštovala konvencije dramskega gledališča, vendar pri kateri so vsi stavki napisani in izrečeni od zadaj naprej. Na ta način deformirane in prikrajšane za svoj prvotni pomen, postanejo besede izziv igralcem, od katerih se zahteva, da jih izrečejo z namenom, motivacijo in pomenom, ki ga je vsebovala izvirna oblika. Ta na videz banalni koncept mi daje veliko možnosti za raziskovanje, in to je bila samo ena študija od glavnih ciljev dela pri Samicah. Za razliko od mojih predhodnih projektov, kjer je bila raziskava osredotočena na telo in njegove izvedbene zmogljivosti, sem pri tem projektu želel raziskati jezik, njegov izvedbeni in komunikacijski potencial,« je dejal koreograf in režiser Matija Ferlin.

Skupinska predstava (6 izvajalcev), trajanje 70 min

Biografija

Matija Ferlin (1982, Hrvaška) je gledališki režiser, koreograf in performer. Diplomiral je na School for New Dance Development v Amsterdamu ter kasneje živel in delal v Berlinu in Torontu. Po vrnitvi v rojstni Pulj se je posvetil raziskovanju in reartikulaciji različnih konceptov odrskega uprizarjanja. Ustvarja solistične predstave in sodeluje z različnimi kolektivi plesalcev in igralcev. Za svoje delo je bil večkrat nagrajen.

Sodelavci

Koreografija, režija: Matija Ferlin
Besedilo: Jasna Jasna Žmak
Izvedba: Jadranka Đokić, Dijana Vidušin, Romina Vitasović, Lana Gojak, Vedran Živolić, Ana Vilenica, Csilla Barath Bastajić, Silvio Vovk, Lada Bonacci, Ivana Krizmanić, Jelena Miholjević, Matija Ferlin
Glasba: Hildur Gudnadottir (Touch Music, MCPS)
Dramaturgija: Sandro Siljan
Scenografija: Mauricio Ferlin
Kostumografija: Matija Ferlin, Desanka Janković
Prevod: Branka Nikl Klampfer/ SNG Maribor
Foto: Danko Stjepanović

Produkcija: Istarsko narodno kazalište

SLIKE