Matija Ferlin: Samice

2022

Matija Ferlin: Samice Foto / Photo: Danko Stjepanivić

O predstavi


Hišo si zamislite.
Samem na.
Ničesar sredi.
Belo vse je nje okoli.
Sneg samo je nje okoli.
Ženske samo žive njej v.
Same popolnoma.
Devet njih.
Raste ne nič katerem na, vrt imajo.
Vode ni katerem v, vodnjak imajo.
Si predstavljajte.

Predstavljajte si čisto dramsko strukturo, enotnost kraja, dejanja, časa. Lahko si jo predstavljate kot hišo, zakaj pa ne – preživeta forma klasičnega dramskega gledališča, poligon konvencij, predvidljivih obrazcev, dejanj, manir. In vendar zgolj ena, priznajmo, nadvse preprosta konceptualna odločitev Samicam omogoči oživitev in preusmeritev suhega toka dramskega stopnjevanja. Celotno besedilo Jasne Jasne Žmak je namreč govorjeno nazaj (Nazaj govorjeno namreč je Žmak Jasne Jasne besedilo celotno). Od končnega ločila proti začetni veliki začetnici – posledice in učinki so seveda tektonski. Način, s katerim se igralska zasedba Samic sooči z izzivom, ki popolnoma preoblikuje njihov poglavitni izrazni aparat, pa zgodbi o devetih ženskah v zapuščeni, s snegom obdani hiši odpre brezno intenzivne odtujenosti, osamljenosti, zapuščenosti in bridkega hrepenenja. Ferlin kot režiser in koreograf tudi v tem okviru natančno obvladuje celotno odrsko situacijo, ki se je ne boji razrušiti in ponovno zgraditi.
 
Trajanje: 80 minut
Premiera: 2011
Link: https://matijaferlin.com/Solitaires
 
Predstava je del festivala Sad Sam Manifestacija v koprodukciji Cankarjevega doma in zavoda Emanat.


Biografija

Matija Ferlin (1982, Hrvaška) je gledališki režiser, koreograf in performer. Diplomiral je na School for New Dance Development v Amsterdamu ter kasneje živel in delal v Berlinu in Torontu. Po vrnitvi v rojstni Pulj se je posvetil raziskovanju in reartikulaciji različnih konceptov odrskega uprizarjanja. Ustvarja solistične predstave in sodeluje z različnimi kolektivi plesalcev in igralcev. Za svoje delo je bil večkrat nagrajen.

Sodelavci

Koreografija, režija: Matija Ferlin
Besedilo: Jasna Jasna Žmak
Izvedba: Jadranka Đokić, Dijana Vidušin, Romina Vitasović, Lana Gojak, Aleksandra Naumov, Ana Vilenica, Lana Meniga, Silvio Vovk, Luka Knez, Matija Ferlin
Glasba: Hildur Gudnadottir (Touch Music, MCPS)
Dramaturgija: Sandro Siljan
Scenografija: Mauricio Ferlin
Kostumografija: Matija Ferlin, Desanka Janković
Oblikovanje luči: Matija Ferlin, Dario Družeta
Prevod: Branka Nikl Klampfer (SNG Maribor)
Foto: Danko Stjepanović

Produkcija: Istarsko narodno kazalište – Gradsko kazalište Pula

Pretekli dogodki

  1. , Linhartova dvorana, Cankarjev dom, Ljubljana, SI

SLIKE