Kamizdat Rentgen: Lifecutter, Ursula Sereghy

2023

Kamizdat Rentgen: Lifecutter, Ursula Sereghy Oblikovanje / Design: Luka Prinčič

Lifecutter premierno v živo predstavlja svojo novo ploščo Hollow, devet udarnih kosov temačnega techna, posejanega z atmosferskimi melodičnimi vložki. Pridružuje se mu češka elektroničarka Ursula Sereghy s svojo razlomljeno elektronsko glasbo, polno nenavadnih ritmičnih idej in hipnotičnih melodij.

▂▂▂▂ LINEUP ▂▂▂▂

Lifecutter (SI): Hollow - industrial techno live set
Ursula Sereghy (CZ) - elektroakustični ambientalni koncert

Vstopnina: 8 EUR

LIVE STREAM: https://live.pretok.tv in www.youtube.com/user/ch0metelkova

 

· Lifecutter: Hollow ·

Lifecutterjeva glasba je prava ljubezenska romanca z nasičenimi frekvencami, glitchy anomalijami in popačenimi patinami, ki raziskuje skrajnosti agresivne elektronske glasbe. Vendar pa nima veliko skupnega z brezumnim udarjanjem s pestmi, trendovskim TikTok hard technodanceom in brezbrižnim popačenim technom za rave v velikih sobah. Čeprav je njegova glasba groba in nekoliko nasilna, še vedno izžareva avro nerazložljivega misticizma. Izposoja si iz post-industrijskega obdobja Einstürzende Neubauten in revolucionarnih zvokov techna devetdesetih let ter jih zavija v visokotehnološko, digitalno nadgrajeno obliko, da bi poudaril distopično, post-AI realnost, v kateri živimo.

''Hollow'', njegov peti album za ljubljansko založbo Kamizdat, je logično nadaljevanje estetike, ki jo je predstavil na svojem zadnjem dolgometražnem albumu ''Sub Persona''. Novi album vsebuje devet močnih kosov, ki ohranjajo njegovo fascinacijo nad temačnimi in sludgy elementi britanskih industrijskih techno zvrsti ter njihovimi povezavami z EBM, ritmičnim noisom, no wave in drugimi "temno obarvanimi" žanri. Melodije so posejane po celotnem albumu, vendar so vedno na meji "melodičnega hrupa" in ne popolnoma razvite melodike zahodne glasbene tradicije. Zdi se, da Lifecutter išče izkrivljeno ravnovesje med neusmiljenimi ritmičnimi impulzi in grozečimi vložki, ki se kot duhovi skrivajo v ozadju njegovih zvočnih pokrajin. Resda se spogleduje tudi z bolj groove usmerjenimi aranžmaji, na primer v otvoritveni skladbi Hollow I, ki se vrti okoli zloveščega, a nekoliko funky sintetizatorskega motiva, preden se v drugi polovici razvije v frontalni zvočni napad.

· Lifecutter ·

Slovenski producent in multiinštrumentalist Domen Učakar alias Lifecutter, strasten predstavnik ekstremne elektronske glasbe, že od svojega prvenca Kamizdat leta 2015 raziskuje mejna zvočna področja med tehnom, industrialom, noisom, droneom in metalom. Lifecutter je s svojim pristopom "power electronics meets blackened techno" oblikoval slovensko sceno in zavzema poseben položaj med svetovoma tehno in eksperimentalne glasbe. Igral je v različnih skupinah, med drugim v kultnem noise duetu Ontervjabbit. Od leta 2021 je s slovenskim techno čarovnikom Shekuzo tudi član industrial techno dua Warhorse. Njun prvenec Atlatl je revija The Quietus opisala kot "odo udarni plesni glasbi, ki bo razveselila ljubitelje producentov, kot so Perc, Scalameriya, Surgeon in Blawan". Slovenski kritiki Lifecutterja označujejo za "noisetehnsorcererja" (Radio Študent), "enega najbolj doslednih in slogovno razvitih glasbenikov ritmičnega elektronskega hrupa" (Mladina) in "enega glavnih protagonistov najtemnejših in najbolj hrupnih odtenkov domače tehno izraznosti" (Odzven). Sodeloval je z video in vizualnim umetnikom Iztokom Klančarjem ter sodobnim umetniškim duom P L A T E AU R E S I DU E . Leta 2018 je bil tudi član evropske platforme za inovativno glasbo in avdiovizualno umetnost SHAPE.

· Ursula Sereghy ·

Ursula Sereghy iz Prage, je v preteklosti igrala džez in se je oblikovala z igranjem saksofona. Nato je postala redna obiskovalka lokalne Synth Library Prague. V prostoru, kjer je našla podporo glasbeno in politično podobno mislečih ter lahko gojila svojo na novo odkrito strast do eksperimentiranja s stroji in raziskovanja neomejenih možnosti oblikovanja zvoka. Obsežno obdobje med pandemijo je dalo nastanek osupljivo samozavestnemu prvencu "OK Box". L. 2022 je bila del mednarodne festivalske platforme SHAPE+, isto leto pa je nastopila tudi na MENT Ljubljana.

 

▂ KAMIZDAT RENTGEN ▂
» Kamizdat Rentgen « je vpogled pod površino kože, pogled na meseni preplet kosti, mišic in živčevja, ki tvorijo raznolikost zvočnih teles. Gre za serijo večerov, s katero si pri založbi Kamizdat želimo vzpostaviti večjo prisotnost pustolovskih glasbenih ustvarjalk in ustvarjalcev, ki hodijo po terenu, na katerem pogosto ni še shojenih poti. Večeri so pogosto tesno povezani z novimi glasbenimi izdajami.

▂ LINK Ch0 ▂
LINK je serija elektronskih dogodkov in spletna platforma za povezovanje, promocijo in razvoj lokalne skupnosti DJ-jev, producentov in ljubiteljev klubske glasbe.

https://kamizdat.si

Produkcija: Emanat v sodelovanju s KUD Channel Zero
Finančna podpora projektu: Mestna občina Ljubljana

Medijski odzivi

14.12.2023, Channel Zero, Kamizdat Rentgen #31: Lifecutter: Hollow / Ursula Sereghy (CZ)

Pretekli dogodki

  1. , Channel Zero, AKC Metelkova mesto, Ljubljana, SI

SLIKE