Kamizdat Rentgen: Warhorse, Stagnat

2021

Kamizdat Rentgen: Warhorse, Stagnat Oblikovanje/Dizajn; Luka Prinčič

Na dan izida debitantske izdaje modularnega pseudo elektro dueta Warhorse založba Kamizdat prireja potopitev v podkožje postindustrijske temnice. Vogale Warhorse podpirata kritično odlično sprejeta Lifecutter in Shekuza, v živo pa ju bo dodatno predohladil eksperimentalni tehno duet Stagnat.

Nastopajoči

· Warhorse ·
· Stagnat ·

Warhorse je nov projekt dveh domačih glasbenih umetnikov, Mihe Šajine – Shekuze in Domna Učakarja – Lifecutterja, v katerem se soočata s svojimi demoni in v okvirih klubske muzike kontekstualizirata trans, povezan z bližino smrti. Kreativni poti Shekuze in Lifecutterja sta se prekrižali priložnostnem skupnem Kamizdat nastopu na BIO26 bienalu leta 2019 in leto kasneje na enotedenski rezidenci v Layerjevi hiši. Družilo jo je zanimanje za umetniško klubsko muziko in estetski ritemski razvrat, četudi odet v črnino. Tako je nastal Warhorse in njune prve stvaritve, navdihnjene po srednjeveških in sodobnejših mučilnih napravah. Na njunem prvem albumu Atlatl (t.j. starodavno lovsko pripravo za metanje sulice) raziskujeta pestrost agresivnejšega spektra njune muzike; surov tehno, združen s prvinami industriala in temačnim ambientom, je muzika za trenutke kontemplativne jeze in za hladno plesno izživljanje v najmračnejšem delu noči.

Stagnat je elektronski avdiovizualni projekt dveh slovenskih avtorjev, razpetih med Dunajem in Ljubljano. Nastal je zaradi neizmerne želje po iskanju skupnega zvočnega izraza in kot smiselno nadaljevanje preteklega, predvsem vizualnega, umetniškega udejstvovanja. Produkt je eksperimentalno spontan, temačno obarvan techno, z ropotom čez most drvečega vlaka, kaotično ptičje petje, pot v sivo jutro, z uporniško nojzerskim načinom biti. Prvič nastopita kot improviziran live act na festivalu Izvir poleti 2019. Od takrat se s svojo zvočno prezenco pojavita skupaj z imeni kot so Voidloss, SHXCXCHCXSH, Lag, Vlaysin, Paula Koski, na dogodkih kot so Temnica in Tektonika v klubu K4, festival Drops in festival žive elektronske glasbe v Mariboru. 2020 samizdata prvi EP Synchrony of falling in prispevata komad za kompilacijo lokalne založbe Sigma5. Na založbi Singularity Recordings bo kmalu izšel njun dolgometražni prvenec Endonoma opremljen z eksperimentalnim filmom.

▂ KAMIZDAT RENTGEN ▂
» Kamizdat Rentgen « je vpogled pod površino kože, pogled na meseni preplet kosti, mišic in živčevja, ki tvorijo raznolikost zvočnih teles. Gre za serijo večerov, s katero si pri založbi Kamizdat želimo vzpostaviti večjo prisotnost pustolovskih glasbenih ustvarjalk in ustvarjalcev, ki hodijo po terenu, na katerem pogosto ni še shojenih poti. Večeri so pogosto tesno povezani z novimi glasbenimi izdajami.

https://kamizdat.si

Produkcija: Emanat v sodelovanju s Kinom Šiška.
Finančna podpora projektu: Mestna občina Ljubljana in Ministrstvo za kulturo RS.

Medijski odzivi

13.10., Radio Študent, Svaštarnica, Warhorsvašta
 

Pretekli dogodki

  1. , Kino Šiška, Ljubljana, SI

SLIKE