Matija Ferlin: Staging a Play: Tartuffe

2018

Matija Ferlin: Staging a Play: Tartuffe foto arhiv / photo archive: ZPA

O predstavi

Predstava Tartuffe je druga iz niza predstav Matije Ferlina Staging a Play, v katerem avtor raziskuje uprizoritvene možnosti kanonskih del dramske umetnosti. Staging a Play namreč pod vprašaj postavlja točno tiste predpostavke dramskega diskurza, na katerih temelji interpretacija uprizoritvenega koncepta. Za tokratno uprizoritev je Ferlin izbral eno od »klasičnih« Molièrovih komedij, Tartuffa. Kot v prejšnjih uprizoritvah gre tudi v tem primeru za prenos dramske predloge iz tekstovne v koreografsko domeno, kjer besedne replike zamenja fizični material in kjer je dramsko besedilo uporabljeno kot večplastna koreografska partitura. Z odločitvijo, da so vsi dramski liki med uprizoritvijo ves čas na odru, Ferlin ustvari kompleksen uprizoritveni aparat, v katerem so telesa v prostoru edini nosilec narativnega, pri tem pa nenehno prehajajo med poskusi dekonstrukcije in rekonstrukcije. Telesna ekspresivnost ne sledi dramskim konvencijam, temveč vznika iz konceptualne raziskave giba, ki oscilira na tanki meji med ilustrativnim in abstraktnim ter obenem razpira možnosti njegove razširitve in nadgradnje. Izogibanje dobesednosti geste, čeprav se nanjo nenehno aludira, omogoči vznik subtilne koreografije pomenov, katere registri niso nikoli strogo fiksirani, preči pa jo paralelna orkestracija prisotnosti celotnega plesnega ansambla, ki odra ne zapusti niti za hip.

Zagrebški plesni ansambel je leta 1970 ustanovila plesalka Lela Gluhak Buneta. Od leta 2014 ga vodi producentka Petra Glad Mažar. ZPA ostaja skozi desetletja svojega obstoja in pod vodstvom različnih umetniških vodij zavezan produkciji izvirnih, kvalitetnih in tehnično dovršenih umetniških del.

Predstava, v kateri nastopa devet izvajalcev, tako rednih članov ansambla kot gostov, je nastala v produkciji Zagrebškega plesnega ansambla. Izvedba predstave bo slovenska premiera. 

»Matija Ferlin je pronicljiv v svoji sodobni interpretaciji Tartuffa in je skupaj s celotno avtorsko ekipo, ki je v svoji izvedbi odlična, ustvaril prepričljivo predstavo.«
© Jelena Mihelčić, PLESNA SCENA.hr, 24. januar 2018.

Sodelavci

Režija in koreografija: Matija Ferlin
Izvedba in koreografija: Petra Chelfi, Andreja Jandrić, Domagoj Janković, Darko Japelj, Sintija Kučić, Marin Lemić, Roberta Milevoj, Petra Valentić, Kasija Vrbanac (Zagrebški plesni ansambel z gosti)
Dramaturgija: Jasna Jasna Žmak
Scenografija: Mauricio Ferlin
Glasba: Luka Prinčič, Matjaž Predanič
Kostumografija: Matija Ferlin, Desanka Janković
Oblikovanje svetlobe in tehnično vodstvo: Saša Fistrić
Oblikovanje: Tina Ivezić
Fotografija: Jelena Janković
Prevodi: Darko Japelj, Vinko Zgaga
Stiki z javnostmi: Ivana Sansević
Produkcija in organizacija: Nina Križan
Umetniško vodstvo ZPA: Petra Glad Mažar

Podpora

Produkcija: Zagrebški plesni ansambel
Partnerji: Istrsko narodno gledališče – Mestno gledališče Pulj, Zagrebško gledališče mladih
Podpora: Mestni urad za kulturo, izobraževanje in šport Mesta Zagreb, Ministrstvo za kulturo RH, Istrska županija

Organizacija in produkcija predstave Staging a Play: Tartuffe v Ljubljani: Emanat
Partner: Stara mestna elektrarna Elektro Ljubljana
Finančna podpora: Mestna občina Ljubljana, Mesto Pula

Medijski odzivi

Napovedi

26.11.2018, Si21, Predstave hrvaškega plesalca in koreografa Matije Ferlina 
10.07.2019, Dialogi 5-6, Klin se s klinom zbija, ali pogled na uprizoritvene kode od znotraj, Maša Radi Buh

Pretekli dogodki

  1. , Stara mestna elektrarna - Elektro Ljubljana, SI

SLIKE