Ursula Martinez (UK): Onkraj burleske!

2014

Ursula Martinez www.ursulamartinez.com

O delavnici

Onkraj burleske je štiridnevna  delavnica, namenjena igralcem, plesalcem in performerjem z odrskimi izkušnjami. Cilj delavnice je ustvariti kabaretno točko ali kratek performans, ki ga bo mogoče predstaviti v profesionalnem kabaretskem oz. performativnem kontekstu. 

Delavnica se bo opirala na tradicionalne kabaretne veščine (glasba, petje, ples, drag, striptiz itn.) in raziskovala zanimive načine, na katere jih lahko združimo s sodobnimi pojmovanji spolnosti, provokacije, popularne kulture in queer senzibilnosti. 
Zaradi uporabe golote Ursulo Martinez pogosto opisujejo kot »burleskno« performerko. Vendar avtorica ugotavlja, da je trenutni preporod »tradicionalne« burleske pogosto kreativno omejujoč, zato neinventivna in toga uporaba žanra burleske ne sodi med cilje pričujoče delavnice. 

Biografija

Ursula Martinez je pisateljica, performerka in kultna kabaretska diva. 
Študirala je francoščino in gledališče na Lancaster University, svojo performersko kariero pa je začela v sodelovanju z eksperimentalnimi gledališkimi skupinami, kot so Forced Entertainment in The Glee Club. Na londonski klubski/kabaretski sceni se je pojavila sredi devetdesetih, kjer je s svojimi solističnimi nastopi kmalu postala prepoznavno ime. Nekaj ​​let kasneje je izkušnje eksperimentalnega gledališča povezala s kabaretskimi veščinami in postavila svojo prvo gledališko predstavo A Family Outing, ki je doživela premiero na Edinburškem festivalu leta 1998. Dve leti kasneje je ustvarila dve novi predstavi, Show Off and OAP. Skupaj s predstavo A Family Outing je nastala trilogija z naslovom Me Me Me!, predstavljena leta 2006 v  centru Barbican kot del prireditve B.I.T.E. 06 (Barbican International Theatre Events).  
Kot mednarodno uveljavljena umetnica nadaljuje z ustvarjanjem solističnih in skupinskih nastopov znotraj različnih kontekstov, kot so gledališče, kabaret, site-specific dogodki, instalacije in nočni klubi. Njena zadnja solistična gledališka predstava My Stories, Your Emails (ki bo na ogled tudi na letošnjem festivalu Mesto žensk) je nastala v produkciji Barbican B.I.T.E. 2010. Predstava je gostovala na številnih odrih v razprodanih predstavah v Sydney Opera House, Brighton International Festival, Soho Theatre in Queen Elisabeth Hall. 
Martinez je sodelavka skupine performativnih provokatorjev Duckie, s katerimi je soustvarila predstavo C'est Duckie, nagrajeno s prestižno nagrado Olivier Award. Je tudi ustanovna članica mednarodno uveljavljene, sodobne cirkuško-varietejske skupine La Clique / La Soiree, prav tako dobitnice Olivier Award. 
Ursula Martinez je k svojim ustvarjalnim dosežkom pred kratkim dodala še režijo. Leta 2011 je režirala solistično predstavo Northern Soul britanske umetnice Victorie Melody, premierno predstavljeno na Mednarodnem festivalu Brighton. Trenutno režira predstavo Notorious Strumpet and Dangerous Girl avstralske cirkuške perfomerke Jess Love.  
Svojo prvo delavnico je vodila lani v Londonu v sodelovanju s skupino Duckie in Live Art Development Agency. 

Povezave

http://www.ursulamartinez.com/
http://www.duckie.co.uk/

Onkraj burleske! - video delavnice, foto galerija

Onkraj burleske! predstavitev - video

Praktične informacije

Kdaj in kje

Delavnica in javni nastop bodo potekali v Klubu Gromka, Metelkova mesto. 

Delavnica: 
Torek, 7.10, sreda, 8.10., petek, 10. 10.: 14.00–18.00 – delavnica, Klub Gromka
Sobota, 11. 10. – *predvidoma od 11.00 dalje – zaključni dan delavnice in priprave na javni nastop (*točen urnik sobotnih vaj bomo dogovorili v tednu delavnice)

Javna predstavitev:
Sobota 11. 10. ob 22.30 – Klub Gromka – posamezne točke, nastale na delavnici Ursule Martinez, bodo predstavljene v okviru večera tehnoburleske Tatovi podob (Emanat).  

Več o tehnoburleski Tatovi podob
http://www.emanat.si/si/produkcija/tatovi-podob/

Prijava

Na štiridnevno delavnico vabimo igralce, plesalce in performerje z odrskimi izkušnjami. Pogoj za prijavo je redna prisotnost na vseh štirih dneh delavnice. Udeležba na zaključnem nastopu je zaželena, vendar ni pogoj za udeležbo na delavnici.  

Vse zainteresirane prosimo, da nam ob prijavi pošljejo kratek opis odrskih izkušenj in kratko motivacijo, zakaj bi se želeli delavnice udeležiti. 

Prijave in dodatne informacije pošljite čim prej na elektronski naslov agon@emanat.si.
Rok prijave: do ponedeljka, 22. 9. 2014.  Število prostih mest je omejeno; glede na število prijav si pridržujemo pravico do selekcije. 

Kotizacija

40 €

Podpora

Organizacija: Emanat & Društvo Mesto žensk
V sodelovanju: Klub Gromka 
Organizacija in izvršna produkcija: Sabina Potočki
Finančna podpora: Ministrstvo za kulturo RS, Mestna občina Ljubljana – oddelek za kulturo

Kritike in medijski odzivi

29.09.2014, Mladina, Umetnost življenja!, Petra Tihole

Pretekli dogodki

  1. , Klub Gromka, Ljubljana, SI
  2. , Klub Gromka, Ljubljana, SI
  3. , Klub Gromka, Ljubljana, SI
  4. , Klub Gromka, Ljubljana, SI
  5. , Klub Gromka, Ljubljana, SI

SLIKE