Kako postati dober tat?

2022

Tatovi podob / Image Snatchers Foto / Photo: Nada Žgank

Emanatova tehnoburleska Tatovi podob, zasnovana kot telesna raziskava "ljudem" bližjih (pop) umetniških oblik, ki se sprehaja skozi zabavo in kritiko, satiro in tragedijo, glasbo in ples, feminizem in slači-užitek, vabi na na tehnoburleskno delavnico, na kateri boste obdelovali_e čudno čutne tatvine, ki burijo domišljijo in pri gledalcih zbujajo veliko (ne)lagodje.

Delavnico bodo vodili kičasti karakterji in predrzne persone, del burlesknega kolektiva Feminalz (GlitterAid, Crucial Pink, Gospod Magdalenca, H.P.D., Mad Jakale), ki sicer že od leta 2013 ustvarja neponovljive večere tehnoburleske Tatovi podob.

Na delavnico pridite v udobnih oblačilih že prvi dan, za naslednje dni boste dobili nadaljnja navodila. Vsebinsko bo delavnica tako praktična - od ogrevanja in pripravljanja za delo na različnih fizičnih akcijah, do raziskovanja odrske prezence - kot teoretična - do deljenja vsebin o glasbi, petju, plesu, burleski, post queer kabaretu.

Skozi niz gibalnih elementov, koreografij in s pomočjo pop komadov, bomo telo čim bolj razbremenili vsakodnevnih navad in hkrati ustvarile_i skupno modno pisto, ali pa se bomo aktivno ogrele_i s trenutki za nostalgijo po času diska. Odrsko prezenco bomo razpirale_i s pomočjo metode, ki temelji na dialogu med performerko_jem in opazovalkami_ci. “Kaj je že zajeto v prezenci performerke_ja, četudi na odru ne počne določene akcije?” Morda lahko med tem, kar lahko naredimo ali reprezentiramo, najdemo mnogo zanimivega in marsikaj, kar se nam na prvi pogled izmika. Osebni “kontejner” (referenc, preferenc, itd.) udeleženk_cev bomo pregnetli tudi z vstopom v izvajanje enostavnih fizičnih akcij na odru.

Performativnemu delu bomo sopostavili vprašanje glasbe in zvoka. Ogledale_i si bomo prakse in primere, kjer glasba na različne načine soobstaja s fizično-besedilno akcijo na odru. Ne bomo pa pozabile_i niti na vprašanje “Uo-kvir-janje dominantnega”, na umetniške strategije prisvajanja, recikliranja in intertekstualnosti, zaradi česar imajo kvirovske podobe vedno večplastne pomene - predavanje o kratki zgodovini in subverzivnem potencialu (sodobnih) kvirovskih kulturnih praks. Vse to z namenom, da se dokopljemo do novih subverzivnih postopkov na odru.

Praktične informacije

Termin:
- v petek, 21. 10. 2022, med 16.00 ter 19.00
- v soboto, 22. 10. 2022, med 10.00 ter 14.00
- v nedeljo, 23. 10. 2022, med 10.00 ter 14.00 

Lokacija: GT22, Maribor

Prijava

Prijave sprejemamo na info@moment.si do 17. 10. 2022.

Cena: 20 eur (cena vključuje ogled tehnoburleske Tatovi podob)

Podpora

Organizacija: Tatovi podob / Emanat in Moment Maribor
Finančna podpora: Ministrstvo za kulturo RS, Mestna občina Maribor, Mestna občina Ljubljana

Pretekli dogodki

  1. , Studio 103, Ljubljana, Si
  2. , Studio 103, Ljubljana, Si
  3. , Studio 103, Ljubljana, Si
  4. , Studio 103, Ljubljana, Si
  5. , GT22, Maribor
  6. , GT22, Maribor
  7. , GT22, Maribor

SLIKE