Joana Serra Forasté in Urša Sekirnik: Fent cua / Čakanje v vrsti

2020

Joana Serra Forasté in Urša Sekirnik: Fent cua / Čakanje v vrsti / Waiting in line Foto / Photo: Nora Baylach

Prihajajoči dogodki

  1. , Stara mestna elektrarna - Elektro Ljubljana, SI
  2. , Stara mestna elektrarna - Elektro Ljubljana, SI

Opis

Čakanje v vrsti - prisilna pavza v našem vsakdanu. Vmesni čas, ne-čas, na prvi pogled banalno dejanje, ki naše telo postavi v posebno stanje, nas prisili, da se ustavimo in čakamo, in nas postavlja v razmerja moči ali ranljivosti, odvisno od konteksta in namena čakanja v vrsti.

Fent cua / Čakanje v vrsti (delovni naslov) je nov projekt Urše Sekirnik in Joane Serra, participatorna predstava, ki navdih črpa iz različnih vidikov čakanja v vrsti in v središče raziskave postavlja izkušnjo občinstva.

Na prvi pogled se čakanje v vrsti zdi kot nadležno vsakodnevno dejanje, vendar pa se že po kratkem razmisleku kmalu začne razkrivati njegova kompleksnost. Čakanje v vrsti se zdi precej nepomembno - vsi v določenem trenutku, celo večkrat na dan, čakamo. Običajno na nekaj banalnega, ko čakamo pri blagajni, v prometnem zamašku, na pošti, in se redko ustavimo in relativiziramo to čakanje, ki za mnogo ljudi ni prav nič banalno, saj čakamo lahko tudi na pomembno operacijo, vizum, prečkanje meje… Več kot očitno je torej, da to vsakodnevno dejanje odpira številne pomembne teme, kot so družbeni status, ksenofobija, birokracija, spol, izvor in različne vrste diskriminacije, ki jih želi projekt nasloviti.

V naših (pre)zaposlenih življenjih je čakanje v vrsti ovira. Ni v skladu z ritmom naše družbe, v kateri želimo vedno biti postreženi prvi, čim hitreje priti do cilja, vse doseči kar najhitreje. Čakanje ustvarja tesnobo in poruši naš individualistični pristop do življenja. Prisili nas, da se ustavimo. Vendar, bi lahko namesto, da ta prisilni premor doživljamo kot nevšečnost, gledali nanj drugače? Bi ga lahko smatrali ne kot izgubljen čas, zapravljen v pričakovanju nečesa, kar želimo doseči, dobiti, kupiti, ampak kot pridobljen čas, čas, ki nam je podarjen?

Z izpostavljanjem omenjenih tem torej projekt Fent Cua / Čakanje v vrsti (delovni naslov) odpira prostor in daje čas za razmislek o različnih vidikih čakanja in čakanja v vrsti.

Sodelavci

Koncept in izvedba: Joana Serra Forasté in Urša Sekirnik
Dramaturgija: Carlota Grau Bagès
Oblikovanje prostora: Mercè Lucchetti in Joana Serra
Glasba: Joan Cot Ros
Vodja tehnike: Sergio Roca Saiz
Tehnična podpora: Janko Oven
Kostumografija: Urša Sekirnik
Fotografija: Nora Baylach
Prevodi: Judit Obach in Katja Kosi
Izvršna produkcija: Sabrina Železnik

Podpora

Produkcija: Emanat
Koprodukcija: Antic Teatre, Espai de creació, Barcelona
l’Estruch - Espai de creació de les arts en viu, Sabadell
Festival Escena Poblenou, Barcelona
Partnerji: KUD NUM; Bunker / Stara mestna elektrarna - Elektro Ljubljana; Srednja vzgojiteljska šola, gimnazija in umetniška gimnazija Ljubljana; Associació cultural La Visiva, Barcelona; La Poderosa, Barcelona; JSKD - Javni sklad za kulturne dejavnosti
Finančna podpora: Mestna občina Ljubljana in Ministrstvo za kulturo RS

 

SLIKE