Nagrada Ksenije Hribar za celostno vizualno podobo predstave Sad Sam Matthäus - Mauricio Ferlin, Matija Ferlin, Saša Fistrić

2023

Sad Sam Matthäus Foto / Photo: Nada Žgank

Mauricio Ferlin, Matija Ferlin in Saša Fistrić so prejeli nagrado Ksenije Hribar za celostno vizualno podobo predstave Sad Sam Matthäus (scenografija, kostumografija in oblikovanje svetlobe), ki jo podeljuje Društvo za sodobni ples Slovenije. Predstava v režiji, koreografiji in izvedbi Matije Ferlina je po mnenju strokovne žirije nedvomno presežek z vidika celostne umetnine. Deluje vrhunsko na skoraj vseh ravneh – od idejne, dramaturške in izvedbene pa vse do estetsko-vizualne.


Obrazložitev strokovne žirije (Dragana Alfirević, Teja Reba, Nataša Živković):

Predstava Sad Sam Matthäus v režiji, koreografiji in izvedbi Matije Ferlina je nedvomno presežek v smislu celostne umetnine – Gesamtkunstwerk – kakršnega ne vidimo pogosto v polju sodobnega plesa. Predstava deluje vrhunsko na domala vseh ravneh – od idejne, dramaturške in izvedbene pa vse do estetsko-vizualne. Pri tem velja poudariti, da pri vizualni odrski podobi predstave ne gre zgolj za estetski aspekt, ki bi bil sam sebi namen, ampak deluje v tesni sinergiji s snovjo predstave; je materija, ki naredi duha vidnega.
Prav sinergija zdaj že dolgoletnega sodelovanja scenografa, kostumografa in oblikovalca svetlobe je proizvedla odličen rezultat in prepričala žirijo, da podeli skupno nagrado za ta kolektivni dosežek. Mauricio Ferlin tako ustvari scenografijo, ki je le navidezno megalomanska – pravzaprav gre za neke vrste muzej oz. arhiv, kjer Ferlina preko reciklažne materialnosti naredita viden in prisoten tako osebni kot performativni spomin, saj na odru prepoznavamo dele scenografij iz prejšnjih predstav. Saši Fistriću uspe subtilno oblikovati svetlobo, ki niha med bolj intimno in zastrto atmosfero delavnice umetnika v prvem delu, preko odprte in »delovne« luči v prehodu, do spretnega niansiranja in ustvarjanja atmosfer v drugem delu. Kostumografija Matije Ferlina tokrat v predstavi sicer ni izrazita, barvita oz. bogata kakor v nekaterih njegovih drugih delih. V Matthäus-u je sama kostumografija zasnovana minimalistično, v temnih, črnih tonih, vendar pa osupne preobrazba, ki se zgodi med dvema deloma predstave. Pred našimi očmi se Matija Ferlin s pomočjo svojih performerskih, igralskih in fizičnih sposobnosti popolnoma in prepričljivo prelevi v lik – in nenazadnje k temu prispeva tudi ustrezna in premišljena kostumografija, ki preobrazbo omogoči.
25. 2. 2023, Društvo za sodobni ples Slovenije, Nagrada Ksenije Hribar za celostno vizualno podobo predstave Sad Sam Matthäus (scenografija, kostumografija in oblikovanje svetlobe) - Mauricio Ferlin, Matija Ferlin, Saša Fistrić

SLIKE