Emanatova nova plesna produkcija premierno na Dunajskih slavnostnih tednih

2020

Matija Ferlin: Sad Sam Matthäus Foto / Photo: Branko Starčević And Matija Ferlin

Dunajski festival Wiener Festwochen je danes objavil program, ki bo med 15. majem in 21. junijem 2020 s predstavami, instalacijami, delavnicami in drugimi deli navduševal tako dunajčane, kot tudi mednarodne goste. Dunajski slavnostni tedni so festival, ki že od leta 1950 deluje na področju gledališča, performansa, plesa, vizualne in intermedijske umetnosti, diskurza ter drugih oblik ustvarjanja. V letošnji popotnici je festival, ki deluje pod umetniškim vodstvom kuratorja Christopherja Slagmylderja najavil, da »Naslednjič ni tokrat. Wiener Festwochen iniciira, producira in predstavlja vizionarska umetniška dela. V programu se spominja preteklosti, nagovarja zdaj in raziskuje načine uresničevanja prihodnosti.«

Del uradnega programa bo letos tudi predstava Sad Sam Matthäus, ki jo bo koreograf Matija Ferlin ustvaril na podlagi povabila tega mednarodnega festivala. Matija bo v sodelovanju z dramaturgom Goranom Ferčecem preko komunikacije med koreografijo, govorom, zgodbo in izvedbo dekonstruiral monumentalni oratorij Pasijon po Mateju, skladatelja Johanna Sebastiana Bacha. To bo prva slovensko-hrvaška plesna produkcija na festivalu, premiero pa bo doživela 15. junija v Burgtheater im Kasino na Dunaju.

Matija Ferlin je hrvaški gledališki režiser, koreograf in performer s katerim zavod Emanat sodeluje že več kot 10 let. Emanat je produciral njegove uspešne predstave Sad Sam Lucky, Sad Sam Almost 6, Drugi sočasno, Staging a Play: Antigona in Staging a Play: Steklena menažerija, za katero je leta 2017 na bienalu slovenske sodobne plesne umetnosti Gibanica prejel nagrado za najboljšo predstavo.

Producenta predstave Sad Sam Matthäus sta zavod Emanat in Matija Ferlin; ko-producenti: Wiener Festwochen (DE), CND Centre national de la danse (FR); partnerji: Istarsko narodno kazalište – Gradsko kazalište Pula (HR), Mediteranski plesni centar Svetvinčenat (HR), Bunker / Stara mestna Elektrarna – Elektro Ljubljana (SI). Projekt pa so podprli Zagrebačko kazalište mladih (HR), Ministrstvo za kulturo RS, Mestna občina Ljubljana in Grad Pula (HR).

SLIKE