Emanat novice - maj 2014

2014

Urška Vohar: TRI psice, DVA planeta, ENA raketa / THREE bitches, TWO planets, ONE rocket oblikovanje / design by: Alenks Banič

Premiere v maju:

Urška Vohar: TRI psice, DVA planeta, ENA raketa
fizično gledališče

08.05. ob 20:00, Cankarjev dom, Ljubljana
12.05. ob 20:00, Cankarjev dom, Ljubljana
13.05. ob 20:00, Cankarjev dom, Ljubljana

TRI psice, DVA planeta, ENA raketa je satirična zbirka različnih odlomkov kulturne in zabavne industrije. Je del resničnosti na neusmiljenem pobočju. Je samopredstavitvena orgija, polna privlačnosti in sijaja, ter sočasno boleče nahajajoča v somraku lastne neizpopolnjenosti. Glavni razstavni objekt so izvajalci sami. Radodarno tržijo svoje pomanjkljivosti, pri tem pa nastaja mešanica resničnosti in fikcije.

Avtorica: Urška Vohar / Koncept: Urška Vohar, Georg Hobmeier / Izvajalke: Jelena Rusjan, Urska Vohar, Nataša Živković / Dramaturgija: Simona Semenič / Glasba: Matjaž Predanič / Rekviziti in kostumografija: Urška Recer / Oblikovanje svetlobe: Janko Oven / Fotografija: Nada  Žgank / Oblikovanje materialov / grafični dizajn: Alenka Banič / Izvršna producentka: Dare Pejić, Nina Janež
Produkcija: Emanat / Koprodukcija: Cankarjev dom / Finančna podpora: Ministrstvo za kulturo RS, Mestna občina Ljubljana

****

Večer solov SVŠGL 2014
šolska produkcija

13.05. ob 19:00, Dvorana 28A, SVŠGL, Ljubljana

Poleg Pred-premiere, zaključne plesne produkcije vseh štirih letnikov umetniške gimnazije Ljubljana, ki jo zavod Emanat in Srednja vzgojiteljska šola in gimnazija Ljubljana (SVŠGL) pripravljata od leta 2003, bomo tudi letos predstavili Večer avtorskih solov dijakinj četrtega letnika.

Nastopajo avtorice:
Nika Ajdnik, Neva Bedenik, Anamaria Klajnšček, Maja Koražija, Alja Lacković, Mojca Lukan, Petra Peček, Julija Pečnikar, Jana Repovž, Julija Šuštar, Karin Vrtar
Mentorica: Petra Pikalo
Produkcija: SVŠGL (ravnatelj Alojz Pluško) in Emanat / Finančna podpora: Ministrstvo za kulturo RS, Mestna občina Ljubljana

****

Ponovitve doma in na gostovanjih:

Matija Ferlin: Sad Sam Lucky
solo performans

23.05. ob 19.00 - Festival Transamerique, Montreal, CA
24.05. ob 16:00 - Festival Transamerique, Montreal, CA

Predstava Matije Ferlina Sad Sam Lucky je fizičen odgovor na ustvarjanje slovenskega avantgardističnega pesnika Srečka Kosovela (1904-1927). Kosovelova izpovedna poezija je neprecenljiva, globoka in presunljiva ter v duhu sodobna, polna notranjih napetosti in stilističnih podob, in hkrati revolucionarna v idejah, ki se prepletajo z neposrednimi razmisleki o pesnikovi lastni osebnosti.

****

Matija Ferlin: Sad Sam Almost 6
solo performans

25.05. ob 19:00 - Festival Transamerique, CA
26.05. ob 19:00 - Festival Transamerique, CA

V solo predstavi Sad Sam Almost 6 želi Matija Ferlin raziskati otroški um, ki ga ne pogojuje nič, niti lastni obstoj. V procesu odraščanja zavest trči ob družbene norme in omejitve, ki jih občuti kot zatiranje in teror. Vsi fiktivni liki iz otroštva postanejo                       sovražniki. Dejstvo, da moramo odrasti pa vodi v nepopolnost, ki dela naša življenja in načine preživetja svojske in posebne.

****

Maja Delak: Kaj če
solo predstava

26.05. ob 20.00 - Rdeči revirji, Delavski dom Trbovlje, Trbovlje

Kaj če je solo plesalke in solo o plesalki, je plesni solo o tem, kaj telo zmore in česa (več) ne; je plesni solo o izpostavljenosti in ranljivosti vsakega telesa. Kaj če je predstava o negotovi, nestabilni in ranljivi situaciji, v katero je pahnjeno telo plesalke na odru, telo plesalke na delu, telo plesalke v življenju, ki nadaljuje prevpraševanje presečišča med telesom, spolom in družbo ter ostro naslavljanje produkcijskih pogojev sodobnega plesa (in umetnosti širše), ki zaznamujejo delo Maje Delak.

****

Tehnoburleska: Tatovi podob
ponovitev


29.05. ob 21:00, Klub Gromka, Metelkova mesto, Ljubljana

Tehnoburleska je nema komedija telesa, ki parodira okorelost družbenih vlog. Nekritično si prisvaja, kopira in lepi ženstvenost, moškost, družinska razmerja, mačizem in druge izprijene družbene vloge, ki po krivem veljajo za normativne. Ko se Tatovi povsem razgalijo, ter sloj za slojem odvržejo družbene preobleke, ne pridejo do bistva, temveč ugotovijo, da je bistvo ništrc, uprizorjene travestije telesa pa so opij, ki dela bivanje znosno.


Napovedujemo koncertne dogodke:

Wanda & Nova deViator

09.04. ob 23:00, Klub Channel Zero, 45 let Radia Študent, Ljubljana
24.05. ob 21:00, MC Krško

Koncertni performans Resistance, ki je vzniknil kot klubski derivat multimedijskega performantivnega koncerta Zamrznjene podobe, je premik v smeri proti transcendenci plesišča. Trenutno osnovan na albumu Pacification uporablja jezik elektronskih ritmov, repetitivnih vzorcev metalnih melodij, divjega funka in pazljivo izdelane dinamike suspenza, vrhuncev in minimalizma.

****

Irena Tomažin: Taste of Silence
promocijski koncert

14.05. ob 21.00 - TipoRenesansa, Ljubljana

Ob izidu albuma sledi promocijski koncert. Mini album Taste of Silence prehaja med sodobnimi vokalizacijami in tradicionalnimi srce parajočimi napevi. Iz te sopostavitve prebudi prav posebne vzporednice in prekrivanja, ki jih lahko začutimo v posebni telesnosti glasbe.
Kot vedno je poseben trud šel tudi v obliko, ki tokrat zavzema skoraj knjižno vezavo  z igrivim tipografskim preigravanjem besedil, vse z namenom ustvariti skoraj intimno povezavo s konteksti nastajanja glasbe.

****

Pri založbi Kamizdat bo v mesecu maju živahno:

V maju pri založbi Kamizdat načrtujemo izida albumov:

Nova deViator: Technoburlesque Image Snatchers EP 

Album Image Snatchers je glasba, ki je nastajala za istoimensko tehnoburlesko Tatovi podob / Image Snatchers, ki je bila premierno uprizorjena leta 2013. Z veseljem napovedujemo izid EP-ja, 29.5. v Klubu Gromka ob ponovitvi technoburleske.

The Invisible Body of Space

Avtorji glasbe na tej izdaji so Luka Prinčič, Matjaž Predanič in Octa Push. Album je nastal kot rezultat dela na predstavi Pred-premiera'14: Nevidno telo prostora in bo izšel 9.5.2014. Album bo mogoče brezplačno prenesti preko Bandcamp strani. 

****

V mesecu maju nadaljujemo z izobraževalnimi aktivnostmi:

Irena Tomažin: Glasna delavnica
vsako sredo ob 16:00 v studiu Cepetka, JSKD, Ljubljana, SI

Barbara Kanc: Mala plesalnica
vsak ponedeljek ob 16.30 in ob 17.30 v Lutkovnem gledališču Ljubljana

KlasJe
odprti plesni klasi v mesecu maju v Plesnem teatru Ljubljana vsak dan od 9.00 do 10.30

Urnik in pedagogi:
05. - 09.05. - Dejan Srhoj
13. - 16.05. - Nina Fajdiga
19. - 23.05. - Gregor Kamnikar
26. - 30.05. - Ana Schnabl

SLIKE