Marijs Boulogne

režiserka, pisateljica, umetnica

Marijs Boulogne arhiv/archive Marijs Boulogne

Marijs Boulogne (Hasselt, 1978), umetnica, režiserka, pisateljica. Leta 2002 je diplomirala iz gledališke režije na Ritsu v Bruslju. Njena dela so prevedena v sedem jezikov, v njeni lastni režiji pa so bila uprizorjena v desetih državah. Spisala in režirala je naslednja dela: Voulez-vous poeper avec moi, Resist Herzschmerz, Picknick!, Love Zero Control, Večna medikacija, Good habits, Excavations, The Anatomy Lesson in Marzipan ali plexi.

Njena dela se tematsko dotikajo ženske seksualnosti, ekstaze, poželenja po prijateljstvu in izdaji, kot tudi ženskih strategij osvobajanja skozi čas.


Celoten življenjepis:

Marijs Boulogne je pričela pisati svoje prve igre pri desetih letih, večinoma o čistilkah z zelenimi smrklji. Pri enajstih je igrala v mjuziklu »Het Nijlpaard« (Jan Coeck). Nato je štiri leta obiskovala gledališko šolo pri Jou Huylebroecku v mladinskem teatru Jonna/Fabuleus v Leuvnu, kjer je med drugim igrala v »Schemer en Kopzorg« in v »t Barre Land«. Srednjo šolo je končala s Sartrovo igro »De Vliegen«, kjer je igrala Elektro. Pri sedemnajstih se je preselila v Bruselj. Naslednjih šest let je študirala gledališko režijo na Ritsu. Pripravništvo je opravila kot asistentka režije pri Samu Bogaertsu. Po tej izkušnji je napisala in režirala »Voulez-vous poeper avec moi« (1999) in »Herzschmerz« (2001), prvi del trilogije o uporniškem gibanju med vojno. S svojo skupino Buelens Paulina je leta 2002 ustvarila gledališko igro »Večna medikacija« (nagrada Theater aan Zee za novo gledališko igro, nagrada SACD za stvaritev v nizozemskem jeziku, uvrščena na Theaterfestival 2003 in KunstenFESTIVALdesarts).
Kot amaterska radijska ustvarjalka je vodila nedeljsko popoldansko radijsko igro »Aangezicht tot Aangezicht« na FM Brussels, pri kateri je v živo sodeloval tudi avstralski skladatelj Jim Denley s pihali. S takim načinom pripovedovanja zgodb je nadaljevala z KLARA/Mixtuur na Radiu 1 in kc nOna's na festivalu Porn ar(t)ound the world (2002). Nato so se dekleta iz Buelens Paulina in Jim Denley nastanili v živem hotelu oziroma gledališki igri »Love Zero Control« in pravljični burleski »Good habits«. Marijsin projekt »Excavations« se osredotoča na žensko ekstazo (vezenje, performans, video). V letih 2000-2007 je to delo izpopolnjevala, do zdaj pa je bilo uprizorjeno že več kot sedemdeset krat. Angleška verzija »The Anatomy Lesson« je doživela premiero v Black Box Theatre v Oslu (2007), francoska verzija pa v gledališču Arsenic v Laussanni (2006). »Picknick!« (2004) je bila spisana kot radikalna filozofsko-kanibalistična variacija oziroma nadaljevanje vojne zgodbe F. Arrabalsa iz leta 1952. »Picknick!« je igra za odrasle, v kateri nastopajo zelo mladi igralci, ki se še zmeraj redno dobivajo kot gledališka skupina in nadebudno sanjajo o nadaljevanju iger »Lunch« in »Instant flip en Tommie show«. Marijs trenutno pripravlja novo glasbeno gledališko igro o girlpower »Marzipan ali pleksi«. 


PREDSTAVE: (vezenje/gledališče/video/songi)
We are not whores (Factor 44, 2002)
Fuck Me Dead (Rits, Nieuwpoorttheater, 2002)Excavations (2002-2007)
Orgasmic Faces (2002)
Endless Medication (v francoskem, nizozemskem, italijanskem, angleškem, slovenskem jeziku) (2002-2008)
Love Zero Control (2003)
That Dog is A God! (Theater Gasthuis, 2003) 
Marzipan or Plexi (2008)
Marcipan ali Pleksi - belgijsko-slovenski ad hoc projekt (2009)


Bibliografija (gledališke igre daljše od 30 minut, zasedba dve to devet igralk):
Voulez-vous poeper avec moa? (variacija) 1998
Herzschmerz 1999
Endless medication (flamska verzija) 2002
Francoska verzija 2003
Italijanska verzija 2004
Angleška verzija 2005
Slovenska verzija 2006 (Večna medikacija)Bosansko-hrvasko-srbska verzija 2007
Picknick! (variacija) 2004
Love Zero Control 2003
Good Habits 2004
Pas 2006
The Anatomy Lesson 2007
Marzipan or Plexi 2008


Priredba/prevod in režija:
Groot en klein (Botho Strauss)
Anticlimax (Werner Schwab)
Lo stupro / Una Donna Sola (Dario Fo in Franca Rame)Hooglied van de liefde (variacija)


Ustvarjalka/sodelujoča pri harmonikarskih koncertih, manjših video instalacijah, vezeninah:
Copulating snails (Splitrec), audio CD v sodelovanju z Jim Denleyem (2004)
Approximations/contradictions (z Ano Torfs) (2004)
Songbook of Inspired Clouds (2007), z les Reines Prochaines (Swissgerman) 

SLIKE