Sonja Pregrad, Zrinka Šimičić Mihanović, Zrinka Užbinec: Premik mislim obrat

2018

Sonja Pregrad, Zrinka Šimičić Mihanović, Zrinka Užbinec: Premik mislim obrat / Movement Thought Turn foto/photo by: Jasenko Rasol

Opis

Zanima nas miselno ozadje plesa, kot tudi gib kot posledica misli. Misli poskušamo artikulirati, izgovoriti in istočasno  ozavestiti na kakšen način nas motivirajo, ustavljajo in menjajo tok giba. Ta pristop postavi plesalke pred izziv, kaj pa gledalca? Se gledalec znajde pred pomensko zmešnjavo navidez nepovezanih gibov, ali dobi novi ključ za branje in razumevanje plesa? 

Biografije ustvarjalk

Sonja Pregrad je plesna ustvarjalka, izvajalka in pedagoginja. Zaključila je magistrski študij Solo/Dance/Authorship na berlinski umetniški akademiji Inter-University Centre for Dance (HZT) in diplomirala na umetniški univerzi ArtEZ v Arnhemu, Nizozemska. Živi in ustvarja med Zagrebom in Berlinom. Njena ustvarjalna stalnica je raziskovanje (ne)materialnosti plesa in koreografskih odnosov, njeno delo pa je vedno mišljeno kot kontekstualizirana in relacijska gesta. Je avtorica solističnih in skupinskih del ter sodelovanj, njene predstave so bile na ogled na številnih festivalih in gledaliških prizoriščih doma in v tujini. Kot izvajalka je sodelovala z umetniki in umetnicami kot so: Meg Stuart, Boris Charmatz, Sanja Iveković, Isabelle Schad, Frederic Gies, Willi Dorner, Keren Levi, Irma Omerzo in drugimi. Od 2007 je ena od ustanoviteljic in organizatoric zagrebškega festivala Improspekcije, prejemnika UPUH (Združenje hrvaških plesnih umetnikov) skupinske nagrade. Od 2011 vodi s Plesnim Centrom TALA mednarodni projekt Interaktivni plesni časopis TASK. Kot predavateljica sodeluje z različnimi programi v Berlinu in na zagrebški ALU - oddelek za animirani film in nove medije. Z Marino Petković Liker vodi od 2013 umetniško organizacijo za odpiranje novih polj gledališke komunikacije Četveroruka. 

Zrinka Šimičić Mihanović je plesna ustvarjalka in certificirana terapevtka metod SME (Somatic Movement Educator), IDME (Infant Developmental Movement Educator) in CMA –SP (Certified Movement Analyst – Somatic Practitioner). Kot izvajalka je sodelovala s številnimi domačimi in tujimi avtorji, kot avtorica ali soavtorica pa je od leta 2003 ustvarila več deset predstav. Je ena od pobudnic in programskih vodij mednarodnega festivala improvizacije Improspekcije, ki poteka od leta 2007. Je tudi dobitnica štipendije danceWEB2006. Z dramaturginjo in radijsko ustvarjalko Pavlico Bajsić je leta 2013 ustanovila umetniško organizacijo Multimedijalna koliba. Diplomirala je umetniško zgodovino in francoski jezik in književnost na Filozofski fakulteti v Zagrebu. Trenutno je asistentka na oddelku za ples Akademije dramske umetnosti v Zagrebu. 

Zrinka Užbinec je plesna ustvarjalka, izvajalka in koreografinja. Je članica kolaborativne izvedbene skupine BADco. Formalno plesno izobrazbo je dobila na Šoli sodobnega plesa Ane Maletić v Zagrebu, neformalno izobrazbo pa na številnih delavnicah sodobnega plesa in sorodnih praktičnih in teoretičnih usposabljanjih doma in v tujini. Do leta 2013 je bila ena od koordinatork zagrebške nevladne organizacije za promocijo plesnih in drugih uprizoritvenih umetnosti - ekscena. Sodeluje s plesnimi, gledališkimi in drugimi avtorji in skupinami kot so: Irma Omerzo, festival Improspekcije (Zrinka Šimičić Mihanović in Sonja Pregrad), Mila Pavićević in Mario Kikaš, Selma Banich, CDU (Center za dramsko umetnosti), BLOK (Lokalna baza za oživljanje kulture), Oliver Frljić, Matija Ferlin, Aleksandra Janeva Imfeld, Andreja Kulunčić, itd. Je soustvarjalka nekaterih plesnih projektov, občasno poučuje sodobni ples in vodi delavnice v sodelovanju z drugimi člani BADco. na Hrvaškem in v tujini. Zaključila je izobraževalni program Centra za ženske študije v Zagrebu ter vpisala koreografski magistrski program v sklopu vseučilišča Justus - Liebig - Universität, Gießen v Nemčiji. Diplomirala je na Ekonomski fakulteti v Zagrebu. 

Kritike o predstavi

»Predstava Pokret Mislim Okret je igra z resnimi posledicami. Gre ta izredno razumljivo in iskreno predstavo, pripravljeno kot »plesno delavnico« oz. »učno uro« za gledalce in plesalce. Še posebej simpatičen je razumljiv izvedbeni način, s katerim ustvarjalke posredujejo tri različne poglede na ples in njegove izvedbene možnosti.« (I. Ružić: Izvedba kao simultani prijevod, Tportal.hr, 2013)

»(…) Vprašanje je zelo enostavno in plodno obenem. Kako posredovati refleksijo o gibu, pa tudi o kontekstu, okolici, vonju, barvi, občutku na koži, torej o vsem kar plesalec opaža medtem ko se giba na konkretnem mestu, v samem trenutku dogajanja. Razmišljati o temu, kaj točno misliš ali opažaš, je proces, ki zahteva posebno koncentracijo in je vselej časovno umeščen, je izredno težko, saj je simultanost skoraj nemogoče doseči. (…) Opazovanje borbe med telesom in kognitivnimi procesi je razburljivo. Uprizoritev Pokret mislim okret ima tudi velik izobraževalni potencial, saj razbija monotonost plesnega telesa v odnosu do občinstva, ki se mu odpira v poskusu razkrivanja notranjih procesov.« (U. Bauer: Govoriti ono što se opaža, Plesna scena.hr, 2013)

Sodelavci

Avtorice in nastopajoče: Sonja Pregrad, Zrinka Šimičić Mihanović, Zrinka Užbinec
Producija:  Multimedialna koliba / Improspekcije, 2013 

Kratka predstavitev pred izvedbo predstave v Ljubljani: Anja Bornšek
Tehnična pomoč: Urška Vohar
Izvršna produkcija: Sabina Potočki
Organizacija in koordinacija: Emanat, Multimedijalna koliba, Zagreb
Partner: Srednja vzgojiteljska šola in gimnazija Ljubljana 
Izmenjava predstav med Multimedijalno kolibo, Zagreb in Emanatom, Ljubljana je del projekta Improspekcije 2018.
Projekt izmenjave so finančno podprli: Mesto Zagreb, Ministrstvo kulture RH in Mestna občina Ljubljana
Multimedialno kolibo podpira Zaklada Kultura nova

Praktične informacije

Uvod v predstavo: 19.00 -19.45 - vodi Anja Bornšek >>
Predstava: 20:00

Lokacija: Plesni in gledališki center Srednje vzgojiteljske šole in gimnazije Ljubljana, Kardeljeva ploščad 28A - vhod iz Dimičeve ulice (zemljevid)

Vstopnice: uro pred dogodkom v avli prizorišča
Cena: 7 eur / 5 eur (dijaki, študenti, upokojenci)

 

Pretekli dogodki

  1. , PGC, SVŠGL, Ljubljana, SI

SLIKE