Moira Finucane (AU): Umetnost provokacije

2015

Moira Finucane foto/photo by: Paul Dunn

O delavnici

Moira Finucane, mednarodno priznana kraljica provokacije, rock boginja, poetinja, temni angel in neumorna žurerka – ne nujno v tem vrstnem redu! –, v Avstraliji celo oklicana za „nacionalni zaklad“, vabim vse drzne, ki jih mika ustvariti lastni, nekajminutni intimni spektakel, da se mi pridružijo na delavnici Umetnost provokacije, ki jo bom vodila z vznemirljivo pevko in skladateljico Clare St Clare. Skupaj bomo ustvarili Franken-Variete! Dele njegovega telesa si bomo izposodili pri starodobnih žanrih zabave, ki jih bomo vzeli za svoje, jih pokrpali, na novo zašili in jim vdahnili novo življenje.

Pri tem, kar počnem, me zanima provokacija - ustvarjam salone, intimne gledališke spektakle in provokativne variete točke. Polaščam se nepregledne množice umetniških oblik, sodelujem z izjemnimi in neponovljivimi umetniki, pri ustvarjanju neizbrisnih vizij osvoboditve, človečnosti, moči in želje pa me nič ne odvrne, da ne bi kljunila starodobnim žanrom zabave v oči.

Preplet provokacije in entertainmenta, iskanje esence določene podobe ali koncepta, raziskava kompleksnosti in odrešujočega potenciala človečnosti, biti v izziv in hkrati nahraniti občinstvo – to me zanima in verjamem, da je to zelo močen koktail!“

Udeleženci naj na delavnico prinesejo svojo 'provokacijo': skladbo, idejo, pesem, ogrlico, čevlje – skratka, karkoli jih navdihuje, gane, vznemirja njihovo domišljijo ali o čemer sanjajo. Naj bo to rekvizit, kostum, ples, drag, lik, monolog, muza. Slavimo vse umetniške oblike. Kaj lahko izgubite!

Sodelujoči

Ustvarjalci in izvajalci: udeleženci delavnice Umetnost provokacije pod vodstvom Moire Finucane: Tanja Canning, Maja Delak, Katja Kosi, Slobodan Malić, Vid Merlak, Gal Oblak, Dani Petković, Valentina Plaskan, Luka Prinčič, Slavko Trivković, Noemi Veberič Levovnik, Lana Zdravković;

posebni gostji: Moira Finucane in Clare St Clare
Oblikovanje luči: Betty Siemers
pomoč pri kostumih: Urška Recer
Maska: Tina Prpar (Tinka Pobalinka)

Biografija

Moira Finucane (Finucane & Smith) je odrska vizionarka; njena divja in neubranljiva mešanica provokacije in zabave je prava učna ura kabareja, burleske in uprizoritvene umetnosti, ki ustvarja navdušujočo vizijo človeštva, svobode, moči in hrepenenja. Je erotična, udarna in subverzivna. Ustvarja »tako čudovite svetove, da boli, ko jih zapustiš«, intimne gledališke spektakle, nadrealistične odrske karnevale, literarne dogodivščine in provokativni variete. Z umetniško sodirektorico Jackie Smith je producentska hiša Finucane & Smith prejela več kot 15 mednarodnih gledaliških nagrad, od Kitajskega narodnega gledališča v Pekingu do najbolj znamenitega južnoameriškega Festival Internacional de Buenos Aires. Trenutno je na umetniški rezidenci v eni najlepših galerij na svetu – National Gallery of Victoria.


Moira Finucane bo nastopila na festivalu Mesto žensk s predstavo Gotharama v ponedeljek, 12. 10. ob 20.00 v Stari mestni elektrarni - Elektro Ljubljana.
 

Praktične informacije

Kdaj in kje

Delavnica in javni nastop bodo potekali v Klubu Gromka, Metelkova mesto.

5 dnevna delavnica
10. in 11. 10. (sobota in nedelja) od 13.00 do 18.00
13. in 14. 10. (torek in sreda) od 14.00 do 18.00
15. 10. (četrtek) - predvidoma od 14.00 dalje - zaključni dan delavnice in priprave na javni nastop (*točen urnik zaključnega dne bomo dogovorili v tednu delavnice).

Javna predstavitev

15. 10. (četrtek) ob 22.00 – Klub Gromka – posamezne točke, nastale na delavnici Moire Finucane bodo predstavljene v okviru večera tehnoburleske Tatovi podob (Emanat).  

Prijava

Na delavnico vabimo igralce, plesalce in performerje z odrskimi izkušnjami. Pogoj za prijavo je redna prisotnost na vseh petih dneh delavnice. Udeležba na zaključnem nastopu je zaželena, vendar ni pogoj za udeležbo na delavnici.  Vse zainteresirane prosimo, da nam ob prijavi pošljejo kratek opis odrskih izkušenj in kratko motivacijo, zakaj bi se želeli delavnice udeležiti.

Podpora

Organizacija: Emanat & Društvo Mesto žensk
V sodelovanju: Klub Gromka
Koordinacija in izvršna produkcija: Sabina Potočki
Finančna podpora: Ministrstvo za kulturo RS, Mestna občina Ljubljana – oddelek za kulturo

Fotografije in video

cityofwomen.org/sl/content/2015/foto_galerija/umetnost-provokacije-predstavitev-delavnice-after
cityofwomen.org/sl/content/2015/video/tatovi-podob-srecajo-umetnost-provokacije

 

Pretekli dogodki

  1. , Klub Gromka, Ljubljana, SI
  2. , Klub Gromka, Ljubljana, SI
  3. , Klub Gromka, Ljubljana, SI
  4. , Klub Gromka, Ljubljana, SI
  5. , Klub Gromka, Ljubljana, SI
  6. , Klub Gromka, Ljubljana, SI

SLIKE