Kamizdat Rentgen: Access Frame: Collectivity

2018

Opis

Na tretjem Kamizdatovem Rentgenu založba ponosno predstavlja izdajo ob priložnosti dneva spletnih založb (Netlabel Day) 2018: kompilacijo lokalnih slovenskih ustvarjalcev z mnogimi še neizdanimi deli, ki predstavljajo širok žanrski spekter elektronske glasbe: od hrupa in zvočne umetnosti, preko brejkov in bass-a, vse do acid tehna. Koncept kompilacije je opozoriti na konflikt med nujnostjo svobodne kulture in zapiranjem kulture z avtorskim pravom. Ta konflikt so ublažile licence Creative Commons, - morda začasno.

Access Frame je serija kompilacij raziskovalne glasbe, ki jo skoraj vsakega 14. julija izdaja Kamizdat pod pogoji Creative Commons licence. Projekt skuša vzpostaviti prakso kritičnega mišljenja o dostopu in distribuciji umetnosti. Postavlja vprašanje: kakšen je okvir skozi katerega nam je dovoljeno, in možno, dostopati do kulture? Kako je vzpostavljen, kdo ga vzpostavlja, in kako je ta okvir možno spreminjati in prečiti.

Nastopajoči

> Terranigma
> Gašper Torkar
> A Humanoid Individual
> Luka Prinčič
> VJ 5237

Podpora

Produkcija: Emanat
Partner: Kavarna Pritličje / Normala d.o.o
Finančna podpora: Ministrstvo za kulturo RS

Medijski odzivi

Prerez dela spletne založbe Kamizdat, ki jo vodi kibernetični punker Luka Prinčič, ponuja ducat skladb raznolikih napetosti avtorjev, ki izhajajo s klubskega plesišča (Terranigma), iz zvočnih umetnosti (beepblip), drone in noise glasbe (rouge-ah, Lifecutter). Izšle so pod licenco Creative Commons, ki omogoča prosto razširjanje in uporabo datotek, s čimer želi založba aktivno nagovoriti napetosti med principi prostega dostopa do umetnosti in omejitvami, ki jih na skupnost postavljajo avtorske pravice.
15.10.2018, Dnevnik, Različni avtorji: Access Frame Collectivity

14.07.2018, Sprosti.se, Access Frame: Collectivity
01.08.2018, Archive.org, frei² 2018-08-01: epic evening 2: Access Frame, Robert Bienert

Pretekli dogodki

  1. , Pritličje, Ljubljana, SI

SLIKE