Jan Rozman: Fenomeme (delovni naslov)

2022

Jan Rozman: Fenomeme / Phenomeme

Opis

Fenomeme (delovni naslov) je raziskava v trajanju, v kateri Jan Rozman preizprašuje performativne potenciale mimetičnih* postopkov.

Ljudje posnemamo svet okoli sebe že od rojstva, ko ponavljamo vedenje svojih staršev. Mimetična narava naše družbe se ne kaže le v tem, kako se učimo, ampak tudi v tem, kakšni so naši cilji in ambicije, in morda najpomembnejše, kakšno vlogo ima posnemanje pri oblikovanju identitete. V času vseprisotne digitalizacije se v proces posnemanja vmešava vrzel posredovanja slike. Prekinja se in spreminja na načine, ki pogosto presegajo možnosti analognih okolij. Uvedena je logika digitalne informacije, ki spreminja podobo in njena pravila ter s tem spreminja logiko njenega posnemovalca. Fenomeme deluje na presečišču organskega, analognega in digitalnega, na stičišču slike, izkušnje in dogodka. Kot glavne metodološke postopke raziskave Rozman uvaja strategije kopiranja (podvajanja), imitacije (ponavljanja) in mimike (prepletanja), ki segajo od ironičnih personifikacij do poskusov postajanja nekdo drug s pomočjo somatskih in digitalnih memetičnih tehnik.

Z delom na ponavljanju in variaciji ter z izkoriščanjem napak, ki se pojavljajo v memetičnih postopkih, obravnava vprašanja (fizične) identitete, reprodukcije, izvirnosti in popolnosti. Sprašuje o globoko zakoreninjeni človeški želji po ponavljanju in pripadnosti. Komu ali čemu želimo pripadati? Kdo ali kaj želimo postati? Kje v memetičnem svetu nastajajo identitete? Kaj je pogon za ponavljanje? Kaj pomeni biti izviren? Kakšno vlogo ima empatija v procesu kopiranja? Ali lahko do drugega dostopamo na globlji način, kot da postanemo njegova (površinska) kopija?

Fenomeme skuša pretresti in premakniti stabilne semiotične povezave, da bi olajšal kritično razmišljanje o vlogi memov v digitaliziranih družbah in poiskal možna alternativna branja za digitalno in analogno realnost.

*Meme je vsaka ideja, ki se skozi variacijo in selekcijo, kljub svoji morebitni naključnosti ali nesmiselnosti, ponavlja in (raz)množi. Besedo meme (iz mimeme, gr., ki pomeni 'tisto, kar je posnemano') je za oznako jezika, zgodb, znanj, navad, vzorcev in vedenj, ki se prenašajo z imitacijo – nekakšen kulturni ekvivalent genu – prvi uporabil biolog Richard Dawkins. V digitalni dobi so zaradi vsesplošne uporabe spleta najbolj razširjeni in poznani internetni memi.

Spletna stran Jan Rozman >>

Sodelavci

Koncept in raziskovanje: Jan Rozman
Izvedba: Jan Rozman in Peter Frankl
Video: Miha Možina
Dramaturgija: Maša Radi Buh
Oblikovanje zvoka: Blaž Gracar
Za producenta: Sabrina Železnik

Podpora

Produkcija: Emanat
Koprodukcija: Cankarjev dom
Koprodukcijska rezidenca: O Espaço do Tempo (Portugalska), DUM (Društvo umetnikov)
Finančna podpora: Mestna občina Ljubljana, Ministrstvo za kulturo RS

 

 

Pretekli dogodki

  1. , Projektni prostor DUM, Ljubljana, SI
  2. , O Espaço do Tempo, Montemor-o-Novo, PT

SLIKE