Jan Rozman: Fenomeme (delovni naslov)

2022

Jan Rozman: Fenomeme / Phenomeme

Opis

Fenomeme (delovni naslov) je raziskava v trajanju, v kateri Jan Rozman preizprašuje performativne potenciale mimetičnih* postopkov.

Podobno kot grozeča ekološka kriza in sodobne različice potrošniškega kapitalizma, ki jo poganjajo, degradirajo naše neposredno okolje, nas na ekranih zaliva poplava digitalnih podob. Živimo v negotovem svetu globalnega segrevanja, divjih teorij zarote, škodljivih narativ in težko-ironičnih ter pogosto nihilističnih viralnih spletnih podob v obliki spletnih memov. Se je z občutkom pogube in približujoče se apokalipse sploh možno spoprijeti drugače kot z izmenjevanjem bizarno-humornih fragmentov podob in besedil?

Fenomeme lepljive digitalne podobe procesira telesno. V hibridnem odrskem delu spaja gib, video, prostor in zvok ter ploščatim podobam iz ekranov preko uporabe različnih medijev in plastik dodaja snovnost. Raziskuje odnos med telesom in digitalno podobo ter razpira virtualne prostore vmesnosti; med organskim, analognim in digitalnim, med digitalnimi smetmi, med atmosfero, afektom in občutkom, na stičišču slike, telesa, izkušnje in dogodka, privida, slutnje in dejstva.


*Meme je vsaka ideja, ki se skozi variacijo in selekcijo, kljub svoji morebitni naključnosti ali nesmiselnosti, ponavlja in (raz)množi. Besedo meme (iz mimeme, gr., ki pomeni 'tisto, kar je posnemano') je za oznako jezika, zgodb, znanj, navad, vzorcev in vedenj, ki se prenašajo z imitacijo – nekakšen kulturni ekvivalent genu – prvi uporabil biolog Richard Dawkins. V digitalni dobi so zaradi vsesplošne uporabe spleta najbolj razširjeni in poznani internetni memi.

Spletna stran Jan Rozman >>

Sodelavci

Umetniško vodstvo in koreografija: Jan Rozman
Izvedba: Peter Frankl in Jan Rozman
Video: Miha Možina
Oblikovanje prostora: Dan Pikalo
Glasba: Blaž Gracar
Grafično oblikovanje: Sara Bezovšek
Kostumografija: Kiss the Future
Dramaturgija: Maša Radi Buh
Izvršna produkcija: Sabrina Železnik

Podpora

Produkcija: Emanat
Koprodukcija: Cankarjev dom
Koprodukcijska rezidenca: O Espaço do Tempo (Portugalska), DUM (Društvo umetnikov)
Finančna podpora: Mestna občina Ljubljana, Ministrstvo za kulturo RS

Pretekli dogodki

  1. , Projektni prostor DUM, Ljubljana, SI
  2. , O Espaço do Tempo, Montemor-o-Novo, PT

SLIKE