Izbrano telo /Branc/

2023

Izbrano telo / The Exquisite Corpse /Branc/ Foto / Photo: Iva Suhadolnik Gregorin

Plesno-performativna raziskava Izbrano telo sodi v sklop Emanatovih projektov mladih (vendar ne izključno) avtoric_jev, namenjenih raziskavi uprizoritvenega jezika. S tovrstnimi raziskavami želimo razbiti koncentracijo ustvarjalnih postopkov, usmerjenih zgolj v produkt, in jih preusmeriti predvsem v razvoj uprizoritvenega jezika in razmislek o vprašanjih KAJ in KAKO pri pripravi avtorske predstave. Izvedli bomo najmanj eno javno predstavitev s prosto uporabo nadrealističnega principa igre »cadavre exquis« (izbrano telo) za razmislek o strukturi predstavitve, razvijanju uprizoritvenega jezika ali pa o metodologiji dela, ki se v raziskavi razvija.

Opis

Mimemis je naslov gibalne in performativne raziskave, ki izhaja iz vprašanja: “Kakšen je motor mojih želja in kako ga generirati?”, skozi raziskavo pa se avtorica ukvarja predvsem z raziskovanjem različnih perspektiv doživljanja in razumevanja želja. Najprej se sprašuje kaj hoče telo na odru in nato, na kakšen način to opazuje gledalec ter na koncu, kako to doživljata skupaj. 

Konceptualno se raziskava ukvarja s »hotênjem«, bolj podrobno z »jaz hočem«, manj eksplicitno z »želim si«. Skuša se približati subjektivnemu doživljanju želje in občutenju želenja kot akcije. Poglablja se v dejstvo, da lahko tudi najbolj intimne vidike naše identitete radikalno sooblikujejo drugi. Gibalna praksa preiskuje zastavljeno vprašanje skozi senzorični pristop in tako predaja vodstvu telesu, ki je polno informacij, odgovorov in ima potencial odkrivanja skrivnosti lastnih želja. Proces izvajalko postavi pred izziv povečanja lastnega zavedanja, ki spodbuja k zaznavanju sebe znotraj in onkraj meja svoje kože, meje med notranjim in zunanjim.

Avtorica s svojim delom raziskuje sebe kot človeško formo, ki se neizogibno postavlja pred občinstvo ter občinstvo postavlja v različne vloge, ki omogočajo izmenjavo in sooblikovanje perspektiv med prisotnimi. Namesto prikazovanja pomena, je cilj prepoznati in rezonirati.
 

Alja Branc (1994) je plesalka, performerka in ustvarjalka, ki deluje med Slovenijo in Madžarsko. Šolanje na področju sodobnega plesa je začela na umetniški gimnaziji v Ljubljani (Srednja vzgojiteljska šola, gimnazija in umetniška gimnazija Ljubljana) in nadaljevala na akademiji za sodobni ples v Budimpešti (Budapest Contemporary Dance Academy). V času šolanja je ustvarila dve večkrat prikazani miniaturi Venusian (2017, soavtorstvo) in Manufacture of Immoral People (2018, avtorstvo), ustvarjanje pa nadaljevala po zaključenem študiju s predstavo Dimenzije stika (2021, soavtorstvo). Nazadnje pa je lansko leto ustvarila prvo celovečerno predstavo z naslovom Don't Do, Try! (2022, avtorstvo), ki jo z ekipo ponavljajo še danes. Alja aktivno sodeluje v ustvarjanju s slovenskimi in madžarskimi umetniki, ravno v sodelovanju in deljenju kreativnih procesov najde globok navdih za delovanje in raziskovanje na področju plesa ter posledično za širjenje znanosti in strasti do razvijanja giba.

 

Za rezervacijo brezplačne vstopnice so obvezne prijave na info@emanat.si. Število mest je omejeno.
 

Sodelavci

Raziskava, gib: Alja Branc
Mentorstvo: Anja Bornšek, Maša Radi Buh
Glasba: Pattantyús Balázs
Oblikovanje svetlobe: Aljaž Zaletel
Foto dokumentacija: Nada Žgank
Video dokumentacija: Damjan Delak

Podpora

Produkcija: Emanat
Koprodukcijska rezidenca: La Visiva (Španija)
Finančna podpora: Ministrstvo za kulturo RS

Pretekli dogodki

  1. , Plesni in gledališki center SVŠGUGL, Ljubljana, SI
  2. , La Visiva, Barcelona, ES

SLIKE