Vabilo na Gibanico 2019

2019

Posredujemo vabilo na Gibanico:

 

GIBANICA – 9. bienale slovenske sodobne plesne umetnosti
Ljubljana, 27. 2.–2. 3. 2019



Od leta 2003 Gibanica, bienale slovenske sodobne plesne umetnosti, predstavlja slovensko sodobnoplesno produkcijo, ki jo za festival vselej izbere tričlanska selektorska ekipa, tokrat v sestavi:  Ivana Ivković (Hrvaška), Petra Pikalo (Slovenija) in Claire Verlet (Francija). 

Izmed 38 prijavljenih umetnic, umetnikov in skupin so selektorice izbrale 9 predstav v tekmovalni program ter eno v spremljevalnega, Staging a Play: Antigona pa se je v tekmovalni program uvrstila neposredno zaradi nagrade strokovne žirije, ki jo je prejel koreograf Matija Feriln za predstavo Staging a Play: Steklena Menažerija, v produkciji Emanata, na Gibanici 2017.

Izbrane predstave tekmovalnega programa se bodo tako potegovale za nagrado Gibanice 2019 za najboljšo predstavo po izboru občinstva ter za nagrado Gibanice 2019 za najboljšo predstavo po izboru strokovne žirije.
 



OBRAZLOŽITEV SELEKTORIC FESTIVALA GIBANICA 2019

Izbor selektorske ekipe za Festival Gibanica 2019 je odraz izjemne raznolikosti prejetih prijav, in sicer v vseh pogledih: z vidika spolov, starosti, formatov, razmerja z občinstvom, odnosa do prostora in časa trajanja prijavljenih del.

Selektorice smo bile zaradi izjemne kakovosti produkcij, v katerih se odraža intenzivna ustvarjalnost slovenske scene sodobnega plesa, soočene s težko nalogo. V povezavi s tem se selektorice sprašujemo o smiselnosti vnaprejšnjega številčnega omejevanja števila produkcij, ki se lahko uvrstijo v tekmovalni del, in predlagamo, da že v tokratnem programu in tudi v prihodnje izbira prijavljenih del odraža raznovrstnost rezultatov dvoletnega dela ustvarjalcev na tem področju. Zato smo v glavni program Gibanice 2019 uvrstile še eno dodatno predstavo in eno v spremljevalni program, predloge glede dodatnega izbora pa je potrdil tudi programski odbor Gibanice.

V tokratnem izboru ne prevladuje nobena konkretna tematika ali konceptualni pristop – vsak izmed avtorjev je pokazal svoj lasten izraz in koreografski jezik, kar je dodaten dokaz zrelosti scene kot celote. Edini kriteriji, ki so nas vodili pri izboru, so presežek, izstopanje, edinstvenost in inovativnost v posameznem izrazu ali formi. Opazili – in nagradili – smo dejstvo, da je bilo tokrat ustvarjenih več skupinskih del kot v preteklosti.

Izbor tako zajema širok spekter interesov avtorjev in odraža značilno krajino današnje sodobnoplesne scene v Sloveniji.

Ivana Ivković, Petra Pikalo, Claire Verlet

SLIKE