Vabilo na delavnico - Nenormativni pozitivi

2024

Foto/Photo: Philippe Gerlach

V imenu plesalk Neže Kokalj in Zsófi Fekete vas lepo vabimo na plesno delavnico, ki jo organizira zavod Emanat. V letošnjem letu sodelujemo z mladima plesalkama v projektu Nenormativni Pozitivi, v katerem stremita k vključevanju alternativnih telesnosti v plesni kontekst. 

V projektu se plesalki spoprijemata s svojo utrujenostjo, preobremenjenostjo ter osebno izkušnjo z rakom. Konkretno je v preteklem letu ena izmed plesalk po težki obliki raka na prostati, ki se je razširil na kosti, v kratkem času izgubila očeta. Delo ima teoretično podlago v biopolitikah v življenjih oseb z posebnimi potrebami, znotraj tako imenovanih crip/queer skupnosti.V okviru projekta razvijata delavnice, ki temeljijo na različnih gibalnih in plesnih pristopih ter somatskih praksah. Te preko pogovora in skupnega razmisleka ponujajo poseben pogled tako na znotraj-telesne in osebne kot tudi na medosebne povezave in interakcije. S pomočjo delavnic bosta razvili plesno delo, ki bo premierno uprizorjeno septembra 2024 v CK Španski borci v Ljubljani. 

K udeležbi na delavnicah zato vabita osebe do 60. leta (+), ki prebolevajo ali so prebolele raka in bi jih zanimalo raziskovanje lastnih plesnih izrazov. V delavnici želita udeležencem ponuditi ples kot orodje za nekolikšnjo gibalno/socialno/izrazno osvoboditev. Tu ne gre za učenje gibov in ponavljanje na neko glasbeno podlago, ampak za gibanje in ples, ki sta že v njih in ki ga lahko opolnomočimo z različnimi somatskimi tehnikami. 

V obdobju med 13. in 26. aprilom 2024 bi si želeli izvesti vsaj 4 srečanja (okvirno med 17.00 in 19.00). Z zainteresiranimi udeleženkami pa bi se skupaj dogovorili za konkretne datume in trajanje delavnice.

Delavnice bodo potekale v Studiu 103 (zavod Emanat), na Trgu prekomorskih brigad 1, v Šiški v Ljubljani. Udeležba je brezplačna. Plesno predznanje ni potrebno. Udeleženke se bodo imelie možnost priključiti tudi nadaljnemu raziskovalnemu procesu za predstavo in morebiti celo nastopiti v njej. Delavnice se bodo foto in video dokumentirale, vendar samo za potrebe avtoric.

Če vas sodelovanje zanima vas vabimo, da pošljete sporočilo s kratko predstavitvijo na info@emanat ali nas kontaktirajte za več informacij.

SLIKE