Emanat novice - marec 2014

2014

Ame Henderson & Matija Ferlin: Skupaj² foto/photo by: Public Recordings archive

Pred-premiera '14: Nevidno telo prostora

12.03. ob 19:00, Dvorana 28A, SVŠGL, Ljubljana, SI
13.03. ob 14:00, Dvorana 28A, SVŠGL, Ljubljana, SI
13.03. ob 17:00, Dvorana 28A, SVŠGL, Ljubljana, SI
14.03. ob 14:00, Dvorana 28A, SVŠGL, Ljubljana, SI
14.03. ob 17:00, Dvorana 28A, SVŠGL, Ljubljana, SI

Pred-premiera je naslov vsakoletne uprizoritve (od leta 2003) Umetniške gimnazije SVŠGL, smer sodobni ples, ki omogoča dijakinjam in dijakom organiziran vstop in pred-izkušnjo uprizarjanja na profesionalnih odrih. Za Pred-premiero 2014: Nevidno telo prostora smo za izhodišče izbrali ključno delo na polju teorije in filozofije sodobnega plesa »Poetika sodobnega plesa« avtorice Laurence Louppe.
Letošnjo produkcijo si boste lahko ogledali v prostorih nove dvorane SVŠGL.
Več >>

Ame Henderson in Matija Ferlin: Skupaj²

18.03. ob 20.00 - Plesni teater Ljubljana (SI)

"Absurdno, smešno, vitalno in kritično.  Plesni eksperimenti, ki že od leta 2003 nastajajo v okviru Public Recordings, vzpostavljajo koreografijo kot nebrzdano napetost med znanim in nastajajočim, in so dober primer tega, da lahko ples spremeni naš način razumevanja sveta. Prelomne predstave Public Recordings Dance/ Songs/, 300 TAPES, relay, Manual for Incidence in The Most Together We've Ever Been so gostovale na odrih na Hrvaškem, Nizozemskem, v Avstriji, Franciji, Italiji, Veliki Britaniji in Kanadi." (Public recordings)
Več >>


Matija Ferlin: Sad Sam Lucky

15.03. ob 20.00 - Onassis Cultural Centre, Atene, GR
23.03. ob 20.00 - Uovo Festival, Milano, IT

Predstava Matije Ferlina Sad Sam Lucky je fizičen odgovor na ustvarjanje slovenskega avantgardističnega pesnika Srečka Kosovela (1904-1927). Kosovelova izpovedna poezija je neprecenljiva, globoka in presunljiva ter v duhu sodobna, polna notranjih napetosti in stilističnih podob, in hkrati revolucionarna v idejah, ki se prepletajo z neposrednimi razmisleki o pesnikovi lastni osebnosti.
Več >>


Irena Tomažin: Okus tišine vedno odmeva (ob zaključku projekta Srečevanja glasov / Co-voicings)

29.03. ob 20.00 - Dvorana Duše Počkaj, Cankarjev dom, Ljubljana

Enoletni projekt se konec marca zaključi s štiridnevnim programom Srečevanja glasov v Cankarjevem domu s pestrimi spremljevalnimi dogodki (delavnice, pogovori z gosti, druženje).
Raziskovanje ljudskega petja in pesmi skozi medij glasu in telesa bosta ovekovečili izdaji v zvoku in besedi. Za 24. marec je napovedan izid plošče Irene Tomažin Okus tišine (Emanatova založba Kamizdat) in izid knjige Srečevanje glasov pri Emanatovi zbirki Prehodi XS. Izid bo pospremila ponovitev predstave Irene Tomažin Okus tišine vedno odmeva.
Več >>


V mesecu marcu nadaljujemo z izobraževanji na področju plesa in glasu:

Irena Tomažin: Glasna delavnica

05.,19.,26.03. ob 16:00, Cepetka, JSKD, Ljubljana, SI


Barbara Kanc: Mala plesalnica

vsak ponedeljek ob 16.30 in ob 17.30 v Lutkovnem gledališču Ljubljana


KlasJe

odprti plesni klasi v Plesnem teatru Ljubljana vsak dan od 9.30 do 11.00

Urnik in pedagogi:
03.03.–07.03. od 09.00-11.00 - SAndreja Rauch Podrzavnik
10.03.-13.03. od 09.30-11.00 - Gregor Kamnikar
14., 17.,18.03. od 09.30-11.00 - Ame Henderson
19.03.–28.03. od 09.30-11.00 - Špela Vodeb


Ame Henderson / Public Recordings (CA): Koreografije srečevanj

15.03. - 16.03. ob 11.00 - Plesni teater Ljubljana (PTL)

Ustvarjanje Ame Henderson s skupino Public Recordings iz Toronta temelji na koreografskih strategijah, utelešenem delovanju, jeziku, zvoku, predmetih, oblikovanju in arhitekturnem prostoru, s čimer poskuša ustvariti skupni jezik za žive nastope.
Na delavnico so vabljeni koreografi, plesalci, performerji in ostali zainteresirani z odrskimi izkušnjami. Na delavnico se prijavite s kratkim življenjepisom. Število udeležencev je omejeno. Pogoj za prijavo je redna prisotnost na obeh dneh delavnice.
Prijave s kontaktnimi podatki pošljite do srede, 12.03. na naslov agon@emanat.si
Več >>


Damir Imamović: Peti melizme / Pojoči okraski

27.03. - 28.03. ob 15.00 - Dvorana Duše Počkaj, Cankarjev dom, Ljubljana

Delavnica enega trenutno najbolj priznanih sarajevskih pevcev sevdaha mlajše generacije Damirja Imamovića.
Najpomembnejša značilnost glasbe, ki jo poznamo pod pojmom sevdah je takoimenovana melizmatika* oziroma okraševanje. Ta postopek okraševanja melodije z raznimi dekorativnimi okraski je tako temeljni postopek za ta glasbeni žanr, da je v resnici mnogo več kot le dekoriranje – lahko bi rekli, da ta metoda postane bistvo tako nastajajoče melodije.
Prosimo vas, da nam najkasneje do 15.03. pošljete pismo o nameri, kratek življenjepis in kontaktne podatke (e-mail, telefonska številka). Za vse dodatne informacije smo vam na voljo na naslovu barbara.hribar@gmail.com.
Več >>

Svetlana Spajić: Delavnica starodavnih tradicionalnih oblik petja

29.03.-30.03. ob 11.00 - Dvorana Duše Počkaj, Cankarjev dom, Ljubljana

Delavnica po-ustvarjalke ljudskega petja Svetlane Spajić, srbske umetnice, ki je nedavno nastopila v predstavi Roberta Wilsona, posvečeni Marini Abramović.
Svetlana Spajić bo na delavnici predstavila starodavne pesmi, katerih se je priučila pri velikih tradicionalnih pevcih. Udeleženci se bodo lahko preizkusili v nekaterih najbolj starodavnih tradicionalnih oblikah petja kot so ''na glas'', ''ganga'', ''kolanje'' in starih pevskih tehnikah kot so ''potresanje'', orzenje'' in podobno. Namesto operiranja s pojmi kot so ton, note, melodija, verz, intonacija; bo pozornost namenjena ohranjanju fokusa, projekcijam zvoka ter slišanju in poslušanju, tako individualno kot v skupini. Kajti – kot pove Svetlana - tradicija pomeni tudi polje svobode. In čudovito je poslušati pevce, ki imajo to svobodo v sebi.
Prosimo vas, da nam najkasneje do 15.03. pošljete pismo o nameri, kratek življenjepis in kontaktne podatke (e-mail, telefonska številka). Za vse dodatne informacije smo vam na voljo na naslovu barbara.hribar@gmail.com.
Več >>


Kamizdat

V marcu pri založbi Kamizdat načrtujemo izida albumov Irene Tomažin Okus tišine in Luke Prinčiča Image Snatchers. Albuma sta nastala kot rezultat predstav in živih srečanj s publiko.
Glasba za Irenin zadnji album je nastala na podlagi predstave Okus tišine vedno odmeva ter v sodelovanju z Aldom Ivančićem. Raziskovanje medija glasu je Irena Tomažin razvijala skozi delo na enoletnem mednarodnem projektu Srečevanja glasov/Co-voicings, podprtega s strani European Cultural Foundation (ECF) ter se izvaja v sodelovanju z organizacijo Crvena (Sarajevo, BiH), Instytut im. Jerzego Grotowskiego (Vroclav, PL), Ogledalo - INTERZONE (Novi Sad, SRB).
Album Image Snatchers je glasba, ki je nastajala za istoimensko tehnoburlesko Tatovi podob/Image Snatchers, ki je bil premierno uprizorjen leta 2013. Z veseljem napovedujemo ponovitve v začetku meseca aprila v Klubu Gromka in na 44. tednu slovenske drame v Stolpu Škrlovc v Kranju.

SLIKE