Nova deViator: Turns Me On EP

2016

Opis

V intru ne boste izviseli: tukaj je elektronski ritem, ki ga podpirata nepopustljiva basovska linija in miks samplov iz dobro znanega house komada, vse to pa se prepleta z ritmično litanijo, ki jo izgovarja moški glas.

Naslovni komad nima ne refrena ne prelomne točke, zgolj dva dolga verza, ki se ponavljata in ponavljata. Sprva se zdi, da besedilo govori »stereotipno seksi« predmetih, ki si jih ženske nadenejo, da so videti lepše. Predpostavka, da so ti v komadu uporabljeni z določenimi seksualnimi cilji, se hitro potrdi, vendar pa drugi del besedila subvertira nastalo vznemirjenje in ga usmeri v vsakodnevne situacije, v katerih seksualne konotacije niso izrazite ali izražene.

Moja želja, da govorim o stanju moške seksualnosti v sodobnem svetu – neke vrste medijskem programiranju »plazilskega« dela moških možganov, ki se v seksualnem smislu sproži ob pogledu na podobo – ni nova. Moja subjektivna zgodovina me popelje nazaj do solo performansa z naslovom »fiberoptikal«, za katerega sem napisal komad z naslednjimi verzi: »majhne zamrznjene podobe / blokirajo moj pogled / me delajo napetega / so kot vrvi za vezanje«. S tem komadom sem se želel navezati na seksualizirane podobe ženskega telesa, vključno z erotičnim perilom, poudarjanjem določenih delov telesa in njegovih oblik, lakom za nohte, ličili, visokimi petami, specifičnimi pozicijami telesa in gibi, itd. Kasneje sem komad nadgradil v predstavi »Zamrznjene podobe«, ki sem jo razvil skupaj z Majo Delak (Wanda & Nova deViator), vendar ni bil vključen v najin prvi album »Pacification«, zato ga najbrž poznajo le tisti, ki so si ogledali najin koncert-predstavo »Zamrznjene podobe«.

Po drugi strani je zavod Emanat pričel razvijati nov uprizoritveni format burleske, v kateri so feministične ideje izražene zlasti skozi gib. V skladu z remix+edit etiko prilaščanja, ki jo poznamo iz elektronske plesne glasbe kot tudi sodobnega tehnološkega razvoja, je bil projekt poimenovan Tatovi podob, tehnoburleska. Jeseni leta 2014 je v sodelovanju z ljubljanskim festivalom Mesto Žensk potekala delavnica z izjemno performerko Ursulo Martinez, kjer se mi je utrnila zamisel o naslednjem poizkusu, da razvozlam 'programiranje moškega uma' – burleskna točka z naslovom »Turns Me On«. Med raziskavo za to točko me je vleklo k točno določeni skladbi iz moje osebne zgodovine, priljubljenemu komadu iz obdobja zgodnjega housa, v katerem je slišati žensko vzdihovanje in stokanje – kar trenutno razumem kot še en primer utelesitve in 'u-glas-itve' hiperseksualizirane želje, zvočnega udejanjanja podreditve in objektivizacije, za nazaj pa kot metaforo manipuliranja za dobiček in pohlep belega kapitalista.

Ob tveganju, da me doletijo posledice kršenja avtorskih pravic in zapadem v tihotapsko obskurnost, pa reference na »French Kiss« legendarnega Lil' Louisa nikoli ne izpustim izpred oči in ušes – namenoma. Znotraj zgoraj zapisanega konteksta bi namreč moralo biti jasno, da gre za citat, referenco, na podlagi katere lahko kritično premislimo, kako so naša telesa podvržena izkoriščanju preko zamrznjenih, zaustavljenih dvodimenzionalnih (zvočnih) podob, ki nas vznemirjajo, ob katerih masturbiramo, morda doživimo vrhunec.

Posvečeno vsem z erektilno disfunkcijo.

Seznam skladb

  1. Turns Me On (Image Snatchers' Original Kiss)
  2. Turns Me On (Maithuna Remix)
  3. Turns Me On (Dark Playground Remix)
  4. Turns Me On (Electro Instrumental Edit) (bandcamp bonus)

Prenos in nakup

Prosti prisluh in prenos (plačaj kolikor hočeš) sta na voljo preko kamizdat.bandcamp.com, kamizdat.si in preko drugih digitalnih distribucij (Spotify, iTunes, Apple Music, Google Play, Amazon, Pandora, Deezer, Tidal, Microsoft Groove)

Ustvarjeno in objavljeno pod Creative Commons BY-NC-SA licenco ([Priznanje avtorstva-Nekomercialno-Deljenje pod enakimi pogoji] - Attribution-NonCommercial-ShareAlike) www.creativecommons.com/licence

Sodelavci

avtorstvo, produkcija in miks: Nova deViator
vokali: Crucial Pink
besedilo: Luka Prinčič
mastering: Fred Miller

Podpora

medijska podpora: Radio Študent Ljubljana
finančna podpora: Mestna občina Ljubljana - oddelek za kulturo, Ministrstvo za kulturo RS

Medijski odzivi

16.08.2016, Radio Študent, RŠ hit, Turns me on, glasbeno uredništvo

Pretekli dogodki

  1. , Kamizdat.si

SLIKE