Lifecutter: Sub Persona

2020

Lifecutter: Sub Persona Oblikovanje / Design: Tina Ivezić

Opis

Upravljanje gozdov ni tema vsakdanjih pogovorov, redko teoretskih razmišljanj. Umetniški tandem PLATEAURESIDUE pa prav take tematike v povezavi z zgodovinskim kontekstom, sodobnimi raziskovalnimi ugotovitvami in s pomočjo novih medijev v kontekstu galerijskih prostorov postavlja v center svojega ustvarjanja, v katerih pogosto povezujeta ekologijo in umetnost.

Tokrat sta k uglasbitvi svoje raziskave in umetniškega projekta povabila Domna Učakarja, ki kot Lifecutter ustvarja že več kot šest let. Sub Persona je njegov četrti album in po albumu Safe Place (2016) drugo avtorsko delo, ki je nastalo v tesni povezavi z močno vizualno podobo.

Ambientalne zvočne strukture delujejo sprva nekako pomirjeno, ampak razvoj neimenovanih skladb razkriva hrupno brutalnost, suspenza polno globino in nevidno svežino življenja, ki sestavlja človekov odnos do gozdov. Projekt Sub Persona že sam po sebi “izpostavlja pomembnost gozdov, in sicer njegove ekosistemske, ekonomske, rekreativne in kulturne funkcije, ki jih ljudje prepogosto jemljemo kot samoumevne”, Lifecutter pa ta odnos tudi uglasbi v svoji elegantni in hrupni maniri, v kateri se naslanja na tradicijo abstraktnejše, eksperimentalne glasbe z modulacijo kitarskih efektov in terenskih posnetkov.

Seznam skladb

1. Sub Persona I
2. Sub Persona II
3. Sub Persona III
4. Sub Persona IV
5. Sub Persona V
6. Sub Persona VI
7. Sub Persona VII
8. Sub Persona VIII
9. Sub Persona IX
10. Sub Persona X

Albumska izdaja dopolnjuje raziskovalni video-instalacijski projekt Sub Persona, ki sta ga med oktobrom 2019 in februarjem 2020 v prostorih MGLC predstavljala PLATEAURESIDUE. Več na https://www.plateauresidue.com/sub-persona.

Terenski posnetki iz albuma Biodukt Martine Testen in Simona Šerca so bili uporabljeni v kompozicijah Sub Persona II, III, V in VII z dovoljenjem Pharmafabrik Recordings.

Sempli, ki jih je Loke Rahbek (Croatian Amor) objavil za prosto uporabo ob izdaji albuma Love Means Taking Action, so bili uporabljeni v kompoziciji Sub Persona II.

Prenos in nakup

Prosti prisluh in prenos (plačaj kolikor hočeš) in posebne omejene edicije USB so na voljo preko kamizdat.bandcamp.com in preko vseh ustaljenih digitalnih trgovin in pretočnih mest. / Free streaming, downloads (name your price) and limited edition USBs are available through our Bandcamp shop kamizdat.bandcamp.com and all other standard digital outlets.

Glasba je ustvarjena in objavljena pod pogoji Creative Commons BY-SA 4.0 licence ([Priznanje avtorstva-Deljenje pod enakimi pogoji 4.0] - Attribution-ShareAlike) www.creativecommons.com/licence / Some rights reserved under the Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 (CC BY-SA 4.0) licence www.creativecommons.com/licence

Sodelavci

Domen Učakar · glasba
Daniele Antezza, Dadub Mastering Studio · mastering
P L A T E AU R E S I D U E · besedila, fotografije, grafike, spletna naslovnica
Tina Ivezić · grafično oblikovanje
Luka Prinčič · operativa
Andrej Pervanje · promocija, produkcija

Podpora

Finančna podpora: Mestna občina Ljubljana, Ministrstvo za Kulturo RS

Medijski odzivi

13.10.2020, Sigic, Med naravo in industrijo, Špela Cvetko
20.10.2020, Radio Študent, 1000 decibelov, Erik Kerpan
24.10.2020, Radio Študent, Tolpa bumov, Staš Kramar
31.10.2020, XLR8R, Music Submission Roundup October
 

Pretekli dogodki

  1. ,

SLIKE