JAŠA: BLOOM

2022

JAŠA: BLOOM Oblikovanje / Design: Ivian Kan Mujezinović

Cena: 20 €

Opis

Deset let sodobne umetnosti, deset let glasbe. JAŠA je v sklopu svojih umetniških projektov kot sestavni del celostnega izkustva umetniškega dela od nekdaj aktivno vključeval glasbo. Od začetkov s punk projektom Revanša (Miha Zbašnik, Aljoša Cetinski) do prelomnega koncertnega performansa s strehe Moderne Galerije za otvoritev U3-ja leta 2010, ko je nastal bend pod imenom Leftfinger (Janez Vidrih aka Junzi, KALU) in njihov zgodnji projekt Earlyear. V obdobju The Lovesta v Moderni galeriji (kjer se je med drugim formuliral takrat še duo Your Gay Thoughts), se je Luka Uršič prvič vzpostavil kot avtonomni in izvrstni glasbenik KALU, s katerim sta z JAŠO ustvarila Bloom, prvo resno zvočno kompozicijo, ki jo je JAŠA vključil v svoj performans. Slednji je bil leta 2011 kot njegov samostojni projekt predstavljen v milanski galeriji Geraldine Zodo (ki je umetnika zastopala vse do leta 2012, ko je prestopil h galeriji On Stellar Rays, New York).

Leta 2013 so fantje po zaključku JAŠEVEGA projekta The Lovest (ki je trajal tri leta v kletnih prostorih Moderne Galerije) kot Leftfinger izdali studijski album White Rooms (izvleček neštetih eklektičnih glasbeno-zvočnih performansov v prostorih The Lovest so prelili v močen konceptualni album). Leta 2012 je v sklopu The Lovest dogodka s takratno zasedbo debitiral Tine Grgurevič oz. BOWRAIN. Po tem so nastopila leta izredno prepletenega in plodnega kreativnega sodelovanja na mednarodnem odru v kontekstu sodobne umetnosti in večinoma samostojnih projektov JAŠE; Apnea’s Rhapsody, On Stellar Rays, New York, 2012 (prva solo razstava Jaše v NY) vse do UTTER_the violent neccessety for the embodied presence of hope, s katerim je JAŠA leta 2015 zastopal Slovenijo na 56. beneškem bienalu z monumentalno postavitvijo in sedem mesecev trajajočim performansom, za katerega je glasbo spisal in uglasbil BOWRAIN. BLOOM je povzetek do zdaj neobjavljenih posameznih kompoziciji in zvočno glasbenih sklopov, ki so nastali med leti 2012 do 2020. 

Prenos in nakup

Prosti prenos abluma (po modelu »plačaj kolikor hočeš«) je na voljo preko www.kamizdat.bandcamp.com.

Glasba je ustvarjena in objavljena pod pogoji Creative Commons BY-SA 4.0 licence ([Priznanje avtorstva-Deljenje pod enakimi pogoji 4.0] – Attribution-ShareAlike). Več na www.creativecommons.com/licence.

Sodelavci

JAŠA, KALU & BOWRAIN · glasba, aranžmaji, mix
JAŠA · besedilo

Mario Babojelić · dodatna produkcija, mix
Marko Turel · mastering

JAŠA · vizualni koncept, slike
Primož Korošec · naslovna fotografija
Ivian Kan Mujezinović · grafično oblikovanje
Maruša Hren · tisk in vezava USB knjižice
Luka Prinčič, Igor Hauptman · USB oblikovanje, produkcija

Luka Prinčič · izvršna produkcija
Luka T. Zagoričnik · koordinacija
Andrej Pervanje · promocija
Vladimir Mihajlović, Andraž Boštjančič (Glasilka) · promocija, produkcija

Podpora

Finančna podpora: Mestna občina Ljubljana

Medijski odzivi

26.5.2022, si21, JAŠA napoveduje BLOOM
8.7.2022, Mladina, JAŠA with Kalu & Bowrain: BLOOM
9.7.2022, Radio Študent, JAŠA s Kalujem in Bowrainom: Bloom

SLIKE