Leon Marič

plesalec, performer in plesni pedagog

Leon Marič (1991) je plesalec, performer in plesni pedagog. Aktiven je na neodvisni plesni sceni, kjer sodeluje z uveljavljenimi plesalci in koreografi v Sloveniji in tujini.  V svoji umetniški praksi ga zanima predvsem oblikovanje in doživljanje različnih skupnostih znotraj vzpostavljenih in uveljavljenih struktur.


Svoje plesne in umetniške interese je začel razvijati na Umetniški gimnaziji za sodobni ples v Ljubljani, kjer je leta 2010 maturiral. Leta 2014 je zaključil šolanje na univerzi “Anton Bruckner Privatuniversitat Linz”, kjer je diplomiral iz smeri sodobnega plesa in študija giba ter performansa. Od leta 2019 poučuje na Srednji vzgojiteljski šoli, gimnaziji in umetniški gimnaziji Ljubljana in je od leta 2020 del kolektiva The Feminalz, ki ustvarja tehnoburlesko Tatovi podob.


Nekateri slovenski umetniki, s katerimi je sodeloval in ki so vplivali na njegov umetniški razvoj so: Maja Delak, Nataša Živković, Jan Rozman, Matjaž Farič, Magdalena Reitner, Luka Prinčič, Varja Hrvatin, Jerca Rožnik Novak… Iz tujine pa Francesco Scavetta, Alessandro Sciarroni, Marco D’Agostin, Michael Turinsky, Akemi Takeya, Luke George, Editta Braun.  Kot plesalec je sodeloval na različnih mednarodnih festivalih, kot so; Implustanz dance festival, Biennale di Venezia, Biennale de Lyon, Jerusalem International Dance Week, No Limits Berlin, Bienal Sesc de Dança, Spielart Festival.

 

SLIKE