Snježana Premuš (SI): Dotične tišine

20.10.2022
globlje utelesiti/razumeti odnos center/periferija

Snježana Premuš

Opis

Vprašanje jasnih koordinat telesnosti -  kako doživljamo telo, roke, noge, kaj je njihova funkcionalnosti in kako zaradi tega komponiramo gibanje? Na delavnici/vadbi bomo skozi somatsko vhodno točko, ki jo imenujemo "navel radiation" odprli vhodno točko v gibanje skozi ta princip, da bi nam le-ta omogočil večji "flow" skozi gibalne kompozicije, ter odprl večji gibalni repertoar gibanja. Proces nam omogoča globlje utelesiti/razumeti odnos center/periferija. S tem principom se je ustvarjalka ukvarjala skozi proces v projektu "Dotikanja" in je inspiriral material v predstavi Dotik Tkivo Tkanina s soavtorico Anjo Bornšek.

Biografija

Snježana Premuš je avtorica in plesalka ter raziskovalka somatskih principov, ki deluje že 25 let. Že med študijem je opozorila nase in koreografirala (1 year special program in 4D company v Londonu) kot mlada perspektivna koreografinja. Njeno prvo delo je bilo povabljeno leta 1998 na Aerowaves festival v takratnem The Place Theatre. Kmalu po študiju je sodelovala je z režiserjem Sebastjanom Horvatom, kjer je predstava Alamut (SNG Drama) dobila mednarodno priznanje na Festivalu Festspiele v Salzburgu 2005. S predstavami kot so Ozvočeno telo, Move As, Tiho telo, itd. je gostovala po številnih festivalih in gledališčih: Robin Hayward Theatre London, Theater am Halleschen Ufer Berlin, OHO Festival Avstrija, Lokomotiva Skopje, Monotanz Budimpešta, Festival Salamanca, Španija, Festival Garage Stralsund, Tjedan suvremenog plesa Zagreb, Festival Nagib Maribor, Festival Fronta Murska Sobota, Festival Lent itd.). Za predstavo Move As je prejela na bienalu Gibanica leta 2009 nagrado publike.
Kot plesalka ali soavtorica je sodelovala s številnimi umetniki doma in v tujini: Emilyn Claid, Ivana Jozić, Philip Gemacher/Velika Britanija, Elena Alonso/Madrid, Berlin, Yelp dance company London/Atene, Lisa Nelson, Vinko Globokar, Sebastijan Horvat, En-knap, Betontanc, Mateja Bučar, Maja Delak. V kolektivu Federacije je skupaj z Andrejo Podrzavnik Rauch in Gregorjem Kamnikarjem na področju dela z mladimi leta 2014 prejela najvišje priznanje, ki ga podeljuje JSKD RS, Plaketo Mete Vidmar. Leta 2012 se je podprta z znanjem somatike v projektu Fizične manifestacije osredotočila na raziskavo telesa, telesnosti in na vprašanje kako dojemamo telo. S tem je ustvarila intrigantne predstavitvene formate, kjer s publiko sooblikuje skupne prostore opazovanja, zaznavanja in doživljanja. Njeni projekti so označeni kot zahtevni prostori participacije, ki se ne podrejajo reprezentaciji, temveč jo presegajo kot možen model drugačne sodobne družbe. Leta 2017 je kot avtorica dobila nagrado Ksenije Hribar.

Kje

Program bo potekal na SVŠGUGL, Plesni in gledališki center, Kardeljeva ploščad 28 A v Ljubljani.

Kotizacija

Za udeležbo na klasih med tednom se vpišete in kupite kartico 10-ih obiskov.

Prijave sprejemamo na praktikum.svsgl@gmail.com.
Vpis poteka od ponedeljka do četrtka pred pričetkom Praktikuma na SVŠGUGL v gledališko-plesni dvorani, Kardeljeva ploščad 28 A. Prosimo vas, da vpis in kotizacijo poravnate pred pričetkom delavnice.

Pretekli dogodki

  1. , SVŠGUGL, Plesni in gledališki center, Ljubljana, SI
  2. , SVŠGUGL, Plesni in gledališki center, Ljubljana, SI
  3. , SVŠGUGL, Plesni in gledališki center, Ljubljana, SI
  4. , SVŠGUGL, Plesni in gledališki center, Ljubljana, SI
  5. , SVŠGUGL, Plesni in gledališki center, Ljubljana, SI

SLIKE