Pogovor št. 9: Teja Reba & Zala Dobovšek

19.04.2016
o prisotnosti v umetniškem procesu, ki še zdaleč ni le domena ustvarjalcev

Pogovor št. 10: Teja Reba & Zala Dobovšek foto/photo by: Nada Žgank

Opis

Zala Dobovšek in Teja Reba bosta spregovorili o nenehnem raziskovanju prisotnosti.
O prisotnosti v odrski situaciji, ki še zdaleč ni le domena izvajalke, ampak prav toliko gledalke_ca. Na obeh straneh: telo, ki gleda, telo, ki je gledano. Vzajemno pričevanje kot zavezništvo teh najmanj dveh teles, v katerem si ponudita nepredvidljivost in zavzameta prisotnost. Situacija, ki nujno vključuje reakcijo, ki omogoča, da ne nehamo misliti.
O prisotnosti v umetniškem procesu, ki še zdaleč ni le domena ustvarjalke, ampak prav toliko domena drugih; drugih ljudi, drugih misli, drugih prostorov, drugih časov, drugih umetnosti. Skozi vse te prisotnosti, fragmentirane v času, vznika jezik. Jezik, kot nesporazum, ki omogoča, da ne nehamo misliti. In čutiti.

Biografiji

Teja Reba deluje na področju sodobnih uprizoritvenih umetnosti (koreografija, performans, ples, režija). Avtorsko delo razvija v tandemu z Lejo Jurišić, s katero tesno sodeluje od 2008 dalje, z Loupom Abramovicijem in drugimi občasnimi sodelavci (Petra Veber, Bara Kolenc, Meta Grgurević, Jaša, Eduardo Raon). S predstavami uspešno gostuje na lokalnih in mednarodnih prizoriščih, festivalih in bienalih.
Kot performerka je delala s Forced Entertainment,  Janezom Janšo, mnogimi drugimi domačimi in tujimi režiserji, koreografi_njami.
Sodelovala je pri evropskem projektu A Space for Live Art in v raziskovalni platformi Identity Move! Je predsednica Društva za sodobni ples Slovenije, članica UO Prešernovega sklada RS in umetniška vodja Mesta žensk.
Več na : http://ski.emanat.si/teja-reba/

 

Zala Dobovšek je leta 2009 končala študij dramaturgije na AGRFT, v študijskem letu 2008/2009 se je izobraževala na gledališki akademiji DAMU v Pragi (Divadelní fakulta Akademie múzických umění v Praze). Od leta 2005 deluje v Redakciji za kulturo in humanistične vede Radia Študent Ljubljana, od leta 2009 do 2014 je delovala kot publicistka in gledališka kritičarka v kulturni redakciji časopisa Delo, od leta 2015 piše za štirinajstdnevnik Poglede in Dnevnik, objavlja tudi v strokovnih revijah (Maska, Dialogi...). Bila je članica raznih strokovnih žirij (Festival Borštnikovo srečanje, Teden slovenske drame, Gibanica, Festival MESS Sarajevo, Ministrstvo za kulturo) in selektorica festivalov (Festival MESS Sarajevo 2014 – nacionalna sekcija, Festival uprizoritvenih umetnosti za otroke in mlade Zlata paličica 2013). Je članica Društva gledaliških kritikov in teatrologov Slovenije, kot praktična dramaturginja je sodelovala v Mini teatru, ŠKUC gledališču, Mestnem gledališču ljubljanskem, Zavodu Senzorium, Lutkovnem gledališču Ljubljana, Lutkovnem gledališču Maribor in na DAMU v Pragi. Za diplomsko delo je prejela študentsko Prešernovo nagrado. Vpisana je na doktorski študij na AGRFT, smer Študiji scenskih umetnosti; njeno področje raziskovanja je Gledališče in vojna: temeljna razmerja med uprizoritveno umetnostjo in vojnami na območju nekdanje Jugoslavije v 90. letih prejšnjega stoletja. Je asistentka za področje dramaturgije in študijev scenskih umetnosti na Akademiji za gledališče, radio, film in televizijo.

Pretekli dogodki

  1. , Pritličje, Ljubljana, SI

SLIKE