Natalka Polovynka (UA): Glas performerja

03.09.2011
Za pevce/vokaliste, plesalce, igralce, performerje, oz. za vse, ki jih zanima vokalno izražanje v navezavi na gledališče in ljudsko izročilo.

Natalka Polovynka (Ukrajina): Glas performerja foto / photo by: Sabina Potočki

O DELAVNICI

Delo z glasom in petje bo potekalo na podlagi tradicionalne ukrajinske pesmi. Gledališče ustvarja pogoje, v katerih se lahko tradicionalna pesem ohrani in živi, obenem pa obnavlja temelje gledališča:
- korelacijo s prostorom
- korelacijo s časom
- korelacijo z besedo
- korelacijo z drugim, medsebojnost
- korelacijo s samim sabo kot darilom, ki je enkratno.

BIOGRAFIJA

Natalka Polovynka je pevka, igralka, pedagoginja in umetniška direktorica centra Maisternia Pisni Art Centre. Skozi gledališče in glasbo ustvarja in razvija edinstven umetniški teritorij petja kot življenjsko oziroma duhovno kategorijo. Ukvarja z različnimi zvrstmi tradicionalne pesmi, od starodavne sakralne ukrajinske pesmi, tradicionalne ukrajinske pesmi, napevov in psalmov, do ukrajinske klasične balade. Poleg tega je tudi izvajalka sodobne klasične in improvizacijske glasbe. 

Diplomirala je na konservatoriju M.V. Lysenko (v razredu Prof. M.P. Tarnavetske) v Lvivu v Ukrajini. Udeleževala se je delavnic Centra Jerzyja Grotowskega v Potaderi v Italiji. Od leta 1988 do 2007 je bila glavna igralka in glasbena direktorica gledališča Les Kurbas Theatre v Lvivu. Leta 2003 je s Sergiyejem Kovalevichem ustanovila umetniški center Maisternia Pisni ter postala njegova umetniška direktorica. Od leta 2008 je solistka in pedagoginja v državnem moškem zboru Dudaryk v Lvivu. 
Je avtorica številnih glasbenih in gledališčnih projektov, kot so They are coming, Homo Ludens, The Well, Irmos, Sobor, Flower-fiancée, The message of Summer, After Christmas, in Wedding, poleg tega pa je tudi avtorica samosvoje metodologije dela z glasom. Vokalne seminarje in delavnice petja je imela na Univerzi Columbia (ZDA), Univerzi v Walesu (Velika Britanija), in v mednarodnem centru Jerziyja Grotowskega na Poljskem. S tem centrom tudi redno sodeluje, kot tudi z Academy of Guardians (Moskva), ukrajinskima državnima moškima zboroma Dudaryk iz Lviva in M. Revutskyja iz Kijeva, ter s glasbeniki Bogdano Frolyak, Allo Zagaykevych, Jerzyjem Jerminom, Yaroslavom Mygalom, Klausom Kuglom, Petrasom Vysniauskasom in drugimi. 
Njeno delo je bilo nagrajeno na številnih mednarodnih glasbenih in gledaliških festivalih. Je tudi prejemnica najvišje ukrajinske nagrade za umetniške dosežke Taras Shevchenko. Izdala je naslednje CD plošče: 
Homo Ludens (2001)
Irmos (2003)
The First Day (2005)
The Songs of the Wind (2008)
On Sunday Morning (soundtrack s predstave, 2009).

ter DVD:
On Sunday Morning (Fragmenti s predstave, film, 2009)

www.maisternia.com.ua

PRAKTIČNE INFORMACIJE

KDAJ in KJE

03. in 04.09 2011 / 10.00 - 15.30 - SMEEL Ljubljana, SI

PRIJAVA

Število udeležencev je omejeno na najmanj 7 in največ 15.
Priporočena oblačila: širše enobarvno krilo oziroma obleka za dekleta in svetle hlače za fante.

Informacije in prijave: info@emanat.si

KOTIZACIJA

Kotizacija za delavnico (10 ur) = 25 EUR
študenti, dijaki = 20 EUR
Skupinski popust za prijavo 5 in več članov pevskega zbora ali vokalne skupine = 20 EUR po osebi

PODPORA

Organizacija: Emanat
V sodelovanju: SMEEL
Finančna podpora: Mestna občina Ljubljana, Ministrstvo za kulturo RS

Pretekli dogodki

  1. , Stara mestna elektrarna Elektro Ljubljana, SI
  2. , Stara mestna elektrarna Elektro Ljubljana, SI

SLIKE