Manca Krnel (SI): Balet

06.01.2015
Balet kot predvsem disciplina telesa, ki plesnemu izrazu daje svobodo.

Mance Krnel arhiv/archive M. Krnel

Opis

Mančin balet nikoli ni bila rigidna, v predpise Vaganove ujeta forma, pač pa predvsem disciplina telesa, ki daje plesnemu izrazu svobodo. Za popoln nadzor, lepoto giba in zavest stanja telesa poskrbi postopoma. Klas navadno začne s kombinirano vadbo pilatesa v stoje in/ali na blazinah. Nadaljuje ga ob drogu, kjer poskuša vadeče čim bolj zmehčati, ogreti. Vzpodbuja ozaveščanje lege telesa v prostoru in natančno zavedanje vseh 3 dimenzij gibanja. Ob tako rigidni osi kot je drog, je to tudi za tiste, ki tovrstne kontrole niso vajeni, mogoče. Vaje nadaljuje na sredini, s serijo klasičnih vaj prenesenih z droga, ki jim postopoma dodaja vse več volumna, več premikov v prostor. Gibanju, kadar ni korepeticij sledi zanimiva več-žanrska playlista, ki poskrbi za sodobno, prijetno, nehermetično vzdušje. Manca se rada poglobi v vsakega vadečega posebej ter v smeri baletne linije in specifične kvalitete giba izkoristi njihov osebni potencial.

Biografija

Manca Krnel, plesalka in učiteljica baleta, je po baletni šoli v Ljubljani nadaljevala študij na Central School of Ballet v Londonu. Leta 2002 je postala članica londonske Ballet Central Company, v okviru katere je sodelovala na turneji po Veliki Britaniji. Od leta 2002 do leta 2005 je kot članica  baletnega zbora Opere in baleta SNG Ljubljana sodelovala  s številnimi mednarodno priznanimi baletnimi ustvarjalci. Delovala je tudi izven operne hiše, najprej v predstavi Matjaža Fariča Krog v telesu kvadrat v glavi in nato še v drugih sodobno plesnih in gledaliških 
projektih (v Sloveniji z Barbaro Novaković, Matejo Bučar, Janezom Janšo, ter v tujini s Cathy Marston in Nicolasom Musinom). Ves čas se dodatno izobražuje na raznih delavnicah in seminarjih pri nas in v tujini.
Od leta 2005 je študentka kulturologije na Fakulteti za družbene vede v Ljubljani in tudi učiteljica v Baletnem društva Postojna, kjer skrbi za gojenke od četrtega do devetnajstega leta. Zadnja leta poleg učenja energijo usmerja predvsem v tekstopistvo in posredništvo znotraj polja kulture in oblikovanja. Lani je pridobila tudi CIF-ov naziv inštruktorice Pilatesa.

Kje

Program bo potekal na SVŠGL v gledališko-plesni dvorani, Kardeljeva ploščad 28 A v Ljubljani.

Kotizacija

Za udeležbo na klasih med tednom se vpišete in kupite kartico 10-ih obiskov. Cena kartice je 50 €.
Prijave sprejemamo na praktikum.svsgl@gmail.com.
Vpis poteka od ponedeljka do četrtka med 18.15 in 20.00 na SVŠGL v gledališko-plesni dvorani, Kardeljeva ploščad 28 A. Prosimo vas, da vpis in kotizacijo poravnate pred pričetkom delavnice.

Pretekli dogodki

  1. , SVŠGL, plesna galerija, Ljubljana, SI
  2. , SVŠGL, gledališko-plesna dvorana, Ljubljana, SI
  3. , SVŠGL, gledališko-plesna dvorana, Ljubljana, SI
  4. , SVŠGL, gledališko-plesna dvorana, Ljubljana, SI
  5. , SVŠGL, gledališko-plesna dvorana, Ljubljana, SI
  6. , SVŠGL, gledališko-plesna dvorana, Ljubljana, SI
  7. , SVŠGL, gledališko-plesna dvorana, Ljubljana, SI
  8. , SVŠGL, gledališko-plesna dvorana, Ljubljana, SI

SLIKE