La Pocha Nostra (MX/US): Delavnica

06.10.2013
Guillermo Gómez-Peña, Dani d'Emilia in Erica Mott bodo delili svoje eklektične performativne tehnike, izzivali krazvijanju hibridne osebnosti, podobe in ritualne strukture, ki temeljijo na kompleksnih identitetah, osebni estetiki in političnih vprašanjih.

La Pocha Nostra foto/photo by: Ivan Marjanović

O delavnici

Vabimo vas k prijavi na meddisciplinarno, medrasno in medgeneracijsko delavnico o performansu radikalne in kritične performativne skupine La Pocha Nostra, ki jo vodita člana skupine Guillermo Gómez-Peña, Dani d'Emilia in Erica Mott

Vabljeni študentje različnih univerzitetnih smeri, kot tudi profesionalni performerji, igralci, plesalci, pisatelji, glasbeniki in pesniki, videografi, oblikovalci, vizualni umetniki in teoretiki, ki vas pri delu zanima uporaba človeškega telesa. 

Z udeleženci delavnice bodo voditelji Guillermo Gómez-Peña, Dani d'Emilia in Erica Mott delili svoje eklektične performativne tehnike, jih izzivali, da razvijajo hibridne osebnosti, podobe in ritualne strukture, ki temeljijo na njihovih lastnih kompleksnih identitetah, osebni estetiki in političnih vprašanjih. 

Proces je izjemno intenziven, strog, pa tudi zelo zabaven. Na delavnici se srečajo in družijo umetniki, igrajo nore performativne igre in se kritično pogovarjajo o pomenu performativne umetnosti. Delavnica se lahko razvije v javni performans za občinstvo ali performans, namenjen povabljenim gostom. Pomembno pa je, da se udeleženci zavedajo, da je pedagoški proces skupnega dela in kolektivnega ustvarjanja osnovni cilj delavnice. 

K udeležbi na delavnico vabimo udeležence najbolj različnih skupnostih. Cilj nam je zbrati čim bolj zanimivo, interdisciplinarno in kulturno raznoliko skupino.

Selekcija se bo opravila na osnovi različnih kriterijev, upoštevajoč vašo izrecno željo po eksperimentiranju in sodelovanju, naravo predloženega materiala, vsebino priporočil in stopnjo estetske in konceptualne sorodnosti z delom La Pocha Nostre.

Na delavnici potekata dva vzporedna procesa: 5 do 8 ur dnevno udeleženci spremljajo metodologijo performansa La Poche Nostre, eklektično zmes vaj, zbranih iz različnih tradicij (eksperimentalno gledališče in ples, Suzuki, ritualni performans, šamanizem itn.). Vzporedno skupina teoretično analizira ustvarjalni proces, problematiko, ki jo obravnava delo, njegovo estetsko vrednost, kulturni vpliv in politični vidik.

Če okoliščine dovoljujejo, je po zaključku delavnice javni performans za občinstvo.


Biografije

La Pocha Nostra je interdisciplinarna umetniška organizacija iz San Francisca, ki deluje tudi v Srednji in Južni Ameriki, Evropi, Aziji in Južnem Pacifiku. Leta 1993 so jo v Los Angelesu ustanovili Guillermo-Gomez-Pena, Roberto Sifuentes in Nola Mariano, da bi konceptualno formalizirali sodelovanje Gomez-Pene z drugimi umetniki performansa. Njeni osrednji člani so Guillermo Gomez-Pena, Roberto Sifuentes, Violeta Luna, Michelle Ceballos, Dani d’Emilia, Erica Mott in več kot 30 umetnikov po vsem svetu. Projekti se gibljejo od performansov z enim ali dvema nastopajočima do velikih, multisenzoričnih inštalacij, ki vključujejo fotografije, video, zvok in projekcije. Če obstaja skupni imenovalec, je to naša želja prestopiti in zbrisati nevarne meje, vključno s tistimi med umetnostjo in politiko, umetniško prakso in teorijo, umetnikom in gledalcem – skrajni cilj je razbiti meje in mite čistosti, ki zaznamujejo bodisi kulturo, etnično pripadnost, spol ali jezik.

Guillermo Gómez-Peña je umetnik performansa, pisatelj, aktivist in radikalni pedagog ter vodja performativne skupine La Pocha Nostra. Rodil se je v Mexico Cityju in leta 1978 prišel v ZDA. Njegovi performansi in osem knjig so spodbudili diskusijo o kulturni raznolikosti, obmejni kulturi in odnosih med Mehiko in ZDA. S svojimi deli je gostoval na več kot sedemsto prizoriščih v ZDA, Kanadi, Južni Ameriki, Evropi, Rusiji, južni Afriki in Avstraliji. Nagrajenec fundacije MacArthur in dobitnik ameriške knjižne nagrade American Book Award redno sodeluje z National Public Radio, piše za časopise in revije v ZDA, Mehiki in Evropi in je recenzent The Drama Review (NYU-MIT).

Dani d'Emilia je »klateška« italijansko-brazilska performerka, ki ustvarja projekte na področju »mejnega« performansa, gledališča in žive umetnosti. Potencial performansa uporablja kot 'stičišče', zato s svojim delom velikokrat manipulira, aktivira in združuje različne poglede na to, kako zaznavamo kulturno pogojeno telo in raziskuje njegova fizična in konceptualna pohabljanja. Skozi leta se je Dani izpopolnjevala v različnih praksah in metodologijah performansa, vključno s pantomimo in fizičnim gledališčem na Desmond Jones School in gledaliških in vizualnih umetniških praks na Dartington College of Arts (VB). Je soustanoviteljica londonske gledališke skupine Immersive Theatre Company Living Structures in ena osrednjih članic La Poche Nostre. S svojimi deli gostuje po Evropi, Južni Ameriki in ZDA. 

Erica Mott je koreografinja, lutkarica, ustvarjalka performansov in organizatorka na področju kulture. S svojimi zadnjimi ambientalnimi performansi je nastopala v/na SOMArts (San Francisco), Ingenuity Fest (Cleveland), NES (Islandija), Museo del Ferrocarril (Mehika), Chicago Arts District Special Exhibitions Space/Artopolis, Minneapolis Fringe Festival, Millennium Park in PAC/edge Festival (oba Chicago). Sodelovala je z ameriškimi umetniki, med katerimi so tudi Tim Miller, Eighth Blackbird, Sharon Bridgforth, Coman Poon/re[public] in/decency in Guillermo Gomez-Pena. Kot osrednja članica skupine še vedno sodeluje s kolektivom La Pocha Nostra. Je prejemnica številnih nagrad, med drugim rezidence na Santa Fe Art Institute, Ragdale Foundation in NES Artists ter štipendije Chicago Dancemakers Forum, Illinois Arts Council

Praktične informacije

Kdaj in kje

6.10.2013 od 12.00 do 19.00 - DIC, Kreatorij
7.10.2013 od 12.00 do 19.00 - Stara mestna elektrarna Elektro Ljubljana
8.10.2013 od 12.00 do 19.00 - Stara mestna elektrarna Elektro Ljubljana

Prijava

Prosimo vas, da nam najkasneje do 1. 10. 2013 pošljete pismo o nameri, kratek življenjepis, kontakt (e-mail in telefonska številka) in primere svojega dela na contact@cityofwomen.org

Kotizacija

Število mest na delavnici je omejeno. Kotizacije ni. Prijava je obvezna. Zaradi omejenega števila mest si pridržujemo pravico do selekcije udeležencev delavnice. O izboru bomo vse kandidate obvestili po elektronski pošti do četrtka, 3. oktobra. 
Dodatne informacije lahko dobite na telefonski številki 041 584 804 (Barbara Zonta). 

Sodelavci in podpora

Koncept: La Pocha Nostra (Guillermo Gómez-Peña, Dani d'Emilia , Erica Mott)
Produkcija: Društvo za promocijo žensk v kulturi - Mesto žensk
Koprodukcija: Emanat 
V sodelovanju: Stara mestna elektrarna – Elektro Ljubljana, DIC-Kreatorij  

Pretekli dogodki

  1. , Stara mestna elektrarna Elektro Ljubljana, SI
  2. , Stara mestna elektrarna Elektro Ljubljana, SI
  3. , DIC Kreatorij, Ljubljana, SI

SLIKE