Hasmik Harutyunyan (AM): Delavnica armenskih ljudskih pesmi in plesov

13.03.2010
Delavnica je namenjena pevcem, igralcem, plesalcam in vsem, ki jih zanima ljudska pesem in plesi.

Hasmik Harutyunyan (Armenija): Delavnica armenskih ljudskih pesmi in plesov foto/photo: Nada Žgank

O DELAVNICI

Hasmik Harutyunyan bo na vokalno-plesni delavnici predstavila armenske ljudske pesmi o ljubezni, delu, hrepenenju, obredne pesmi in tradicionalne uspavanke iz različnih regij in v različnih narečjih v želji, da bi udeleženci dodobra spoznali armensko ljudsko izročilo. Vključila bo tudi nekaj tradicionalnih armenskih ljudskih plesov, predvsem ples v krogu (kolo), ki vključuje moške, ženske in mešane plese, med drugim tudi "pesmi plesa", kjer plesalci obenem pojejo (vsak ples predstavlja določen obred - npr. poroko, pogreb, nacionalni praznik itd.), kot nerazdružljiv in sestavni del armenskih obredov.
Udeležencem bo poskušala približati ljudsko petje, etnografsko izročilo, tradicionalne plese in praktične izkušnje, ki so jih uporabljali naši predniki, po drugi strani pa še vedno obstajajo v bolj odmaknjenih, ruralnih okoljih današnjega sveta, ne nazadnje tudi v Sloveniji, ki ima močno in bogato zgodovino ljudskega petja. Ljudje, ki se srečajo, pojejo in plešejo. Družno, drug z drugim, drug za drugim, v krogu.... Delavnica, kjer se tradicija srečuje s sodobnostjo in se prenaša na nove generacije. Delavnica bo udeležencev omogočila, da se seznanijo in pokukajo v armensko glasbeno izročilo, pesmi, zgodovino, položaj žensk v tradicionalni družbi in ohranjanje in prenašanja izročila na praktičnem primeru sodelovanja z armensko pevko.

BIOGRAFIJA

Hasmik Harutyunyan se je rodila leta 1960 v Jerevanu. Diplomirala je na Arno Babajanian School of Music na oddelku za vokalno glasbo in na Yerevan State Pedagogical Institute. Več let je bila solistka v Akunk Folklore Ensemble armenskega nacionalnega radia. Sodelovala je z mnogimi armenskimi glasbeniki in skupinami (Shoghaken Folk Ensemble, družina Hurutyunyan) ter posnela oziroma sodelovala kot pevka pri več albumih (Traditional Crossroads, Ensemble Karot, Vol. 2). V letu 2002 je kot pevka sodelovala na nagrajenem albumu Armenska antologija skupine Shoghaken. S skupino je nastopala na koncertih v Armeniji, Franciji, Nemčiji, Estoniji, Kanadi, ZDA, Združenih Arabskih Emiratih... Njen prvi samostojni album Armenske uspavanke je leta 2004 New York Times razglasil za najboljši armenski album leta. Na albumu poje a capella in ob spremljavi glasbenikov Shoghaken Folk Ensamble. Leta 2006 je s skupino nastopila v Theatre De La Ville v Parizu, leta 2008 pa na koncertni turi po ZDA in Kanadi, med drugim v dvorani Carnegie Hall in v Kimmel Centru v Filadelfiji. Leta 2009 je predstavila armenske uspavanke na koncertu v Wroclavu na Poljskem, kjer je vodila tudi delavnico ljudskega petja in plesov. Istega leta jeseni je z žensko skupino Kitke iz Oaklanda, Kalifornija nastopila na festivalu svetovne glasbe v San Franciscu. Sodelovala je na številnih posnetkih švicarske založbe Face Music, kjer bo v letu 2010 izšel njen novi album armenskih poročnih pesmi v sodelovanju z bratom Aleksanom.

PRAKTIČNE INFORMACIJE

KDAJ in KJE

Sobota in nedelja, 13. in 14. 3. 2010 (14.00 - 18.00) - Španski borci - veliki oder, Ljubljana, SI
Koncert Hasmik Harutyunyan in skupine Shoghaken: 12. 3. ob 19.45 - Linhartova dvorana Cankarjev dom, Ljubljana, SI 

PRIJAVA

Informacije in prijave: info@emanat.si
Prijave sprejemamo do vključno petka, 12. 3. 2010 po elektronski pošti. 

KOTIZACIJA

Kotizacija za delavnico (8 ur) = 25 € / študenti, dijaki = 20 €
skupinski popust za prijavo 5 in več članov pevskega zbora ali skupine = 20 € po osebi

PODPORA

organizacija: Emanat
V sodelovanju: Cankarjev dom, Španski borci in Mesto žensk
Finančna podpora: Mestna občina Ljubljana - oddelek za kulturo

Povezave

Fotogalerija delavnice (foto: Nada Žgank)
Fotogalerija udeleženke delavnice Katarine Juvančič (Flickr)

Pretekli dogodki

  1. , KC Španski borci, Ljubljana, SI
  2. , KC Španski borci, Ljubljana, SI

SLIKE