Anja Bornšek (SI/DE): Fizične perspektive - hrbtenica

17.11.2015
raziskovanje telesnih struktur kot osnovna metoda uglaševanja telesa in percepcije hkrati

Anja Bornšek

Opis

Raziskovanje telesnih struktur, v katerih živimo in ki živijo skozi nas, je zame osnovna metoda uglaševanja telesa in percepcije hkrati. Tokrat izbiram hrbtenico. Premikali se bomo skozi zaznavne naloge, ki zajemajo spoznavanje anatomske strukture hrbtenice, njenih strukturno danih artikulacijskih potencialov, ter skozi kompozicijske naloge v prostoru-času-odnosu, utelesili njene različne fizične prisotnosti.
Uporabili bomo vrsto različnih stimulacij, od dotika, anatomskih modelov/slik, vizualizacij, gibalnih fraz, do iskanja osebnih notranjih impulzov, ter z njimi postopoma odkrivali, kako prenesti gibajočega sebe, v tisti del telesa, kjer s svojo pozornostjo, ustvarjamo večplastni notranji prostor, ne da bi se tam zagozdili in ne da bi ga prehitro poenostavili.

Biografija

Anja Bornšek je leta 2007 diplomirala na Salzburški eksperimentalni akademiji sodobnega plesa (SEAD). Nato se je izpopolnjevala v študiju somatike in si po opravljenem dvo-letnem programu Body Mind Centering metode, pridobila naziv Somatic Movement Educator (Moveus, Nemčija).
Njeni gibalno-raziskovalni procesi, so se odvijali pod vplivom koreografov in učiteljev kot so, Frey Faust, Martin Sonderkamp, Julyen Hamilton, Matej Kejžar, Katie Duck, Elizabeth Farr, Anton Lachy, Jozef Frucek, Linda Kapetanea, Bonnie Bainbridge Cohen, Mala Kline (med drugimi). Njena plesna in performerska kariera je bila zaznamovana z delom z različnimi koreografi, med drugimi, z Begum Erciyas, Joaom da Silvo, Matejem Kejžarjem, Snježano Premuš, Jano Menger, Sebastijanom Horvatom, Maayan Danoch.
Anja se skozi izkustveno gibalne raziskave ukvarja z načini uglaševanja percepcije, ter raziskuje možnosti različnih artikulaciji odnosa med zaznavo in re-akcijo. Preizkuša načine utelešanja prisotnosti, gledajoč na gib kot na vidni dogodek iz zemljevida uma/telesa, ki se razpira v času in prostoru.
Leta 2014 je zaključila magistrski študij pedagogike sodobnega plesa, na HfMDK v Frankfurtu. Trenutno kot izvajalka sodeluje v procesu nastajanja novega projekta Matije Ferlina (Emanat, Ljubljana) in v Tanzhaus NRW (Düesseldorf) razvija ter poučuje format za publiko imenovan Physical Introductions.

Kje

Program poteka na SVŠGL v gledališko-plesni dvorani, Kardeljeva ploščad 28 A v Ljubljani.

Kotizacija

Za udeležbo na klasih med tednom se lahko vpišete v celoletni program ali pa kupite kartico 10-ih obiskov. Več informacij na praktikum.svsgl@gmail.com.

Pretekli dogodki

  1. , SVŠGL, gledališko-plesna dvorana, Ljubljana, SI
  2. , SVŠGL, gledališko-plesna dvorana, Ljubljana, SI
  3. , SVŠGL, gledališko-plesna dvorana, Ljubljana, SI
  4. , SVŠGL, gledališko-plesna dvorana, Ljubljana, SI
  5. , SVŠGL, gledališko-plesna dvorana, Ljubljana, SI
  6. , SVŠGL, gledališko-plesna dvorana, Ljubljana, SI
  7. , SVŠGL, gledališko-plesna dvorana, Ljubljana, SI

SLIKE