Andreja Rauch Podrzavnik (SI): Kiparjenje v prostoru

26.03.2015
serija delavnic, ki bo obdelovala različne koreografske postopke

Andreja Rauch Podrzavnik foto/photo by: Tomislav Nakič Alfirevič

Opis

Delavnica bo črpala posamezne aspekte gibalnih raziskav iz projektov Čas Telo Trio, Nezaznaven vzgib in projekta v pripravi -Vabljeni v sliko.
Vsaka od delavnic bo obdelala eno od tem:
- likovnost figure v prostoru, figura v gibanju ter odzven giba  v času.
- kompozicija; fizični prostor in lučni prostor. 
- neopredeljivi trenutki in neočitne izpeljave  v gibanju - subjektivno delo na (ne)poznanem, preverjanje gibalnih osebnih navad - širjenje vokabularja / odpiranje možnosti 
- razmerje med notranjim občutenjem in sledenjem giba in zunajno sliko le-tega. Koliko in kako vizualiziram prvo, da lahko upravljam z drugim?

Biografija

Andreja (Rauch) Podrzavnik je koreografinja in pedagoginja, ustvarjalka mnogih avtorskih kot tudi kolektivnih projektov (leta 2009 soustanovila Zavod Federacija in je članica kolektiva Federacija). V svojih projektih sodeluje z glasbeniki, oblikovalci, igralci, pevci in plesalci. Ples pojmuje kot način obnašanja in v tem odkriva potenciale, ki jih gib in ples nudita za različne kontekste. Tesno sodelovanje z glasbeniki in skladatelji dodaja njenemu zanimanju za kompozicijo, tudi kot stične točke različnih medijev. Plesa kot estetskega fenomena ne jemlje za samoumevno, pač pa vedno znova vzpostavlja razlog zanj. 
Izobraževala se je na London Contemporary Dance School(Master of Arts), California Institute of the Arts ter na seminarjih v Sloveniji in tujini. Kot videastka je sodelovala s koreografinjami, kot so Sarah Fahie, Lucia Baumgartner, Snježana Premuš, Irena Tomažin. Za svoje delo je prejela nagrado revije Dance Europe, Critics' choice (2003 za Tipke), Povodni mož (2004 za Kostanjevo rjavo) ter nagrado strokovne žirije festivala Gibanica (2007 za Tkalce), kot članica kolektiva Federacija prejela Plaketo Mete Vidmar (za delo z mladimi, 2014).

Rok Vevar je o njenem delu med drugim zapisal sledeče:
"Če bi za plesni stil Andreje Rauch Podrzavnik lahko rekli, da je utopično nameščanje vrzeli v vmesno polje med resničnostjo in metafiziko: med redčenjem in zgoščanjem, med bliskovito spazmičnostjo telesa in njegovo napeto odrevenelostjo, med hitrostjo plesnega impulza in njegovim postankom, potem bi lahko rekli, da njene koreografije ta vmesni prostor iščejo v kontekstu literarne fikcije, v redimejdu« kulturnega prostora in različnih kreativnih logikah. Na splošno pa bi lahko za Andrejo trdili, da je njeno plesno ustvarjanje izrazit primerek tistega plesa, ki ga francoski filozof Alain Badiou bere kot opozicijo koreografiji: ples je tisto, kar se uspe izmakniti diktatu koreografije."

Kje

Program bo potekal na SVŠGL v gledališko-plesni dvorani, Kardeljeva ploščad 28 A v Ljubljani.

Kotizacija

Za udeležbo na klasih med tednom se vpišete in kupite kartico 10-ih obiskov. Cena kartice je 50 €.
Prijave sprejemamo na praktikum.svsgl@gmail.com.
Vpis poteka od ponedeljka do četrtka med 18.15 in 20.00 na SVŠGL v gledališko-plesni dvorani, Kardeljeva ploščad 28 A. Prosimo vas, da vpis in kotizacijo poravnate pred pričetkom delavnice.

Pretekli dogodki

  1. , SVŠGL, gledališko-plesna dvorana, Ljubljana, SI
  2. , SVŠGL, gledališko-plesna dvorana, Ljubljana, SI
  3. , SVŠGL, gledališko-plesna dvorana, Ljubljana, SI
  4. , SVŠGL, gledališko-plesna dvorana, Ljubljana, SI
  5. , SVŠGL, gledališko-plesna dvorana, Ljubljana, SI
  6. , SVŠGL, gledališko-plesna dvorana, Ljubljana, SI
  7. , SVŠGL, gledališko-plesna dvorana, Ljubljana, SI

SLIKE