Ame Henderson / Public Recordings (CA): Koreografije srečevanj

15.03.2014
Ustvarjanje Ame Henderson s skupino Public Recordings iz Toronta temelji na koreografskih strategijah, utelešenem delovanju, jeziku, zvoku, predmetih, oblikovanju in arhitekturnem prostoru, s čimer poskuša ustvariti skupni jezik za žive nastope.

Ame Henderson / Public Recordings (CA): Koreografije srečevanj /Choreographeis of Encounters foto/photo by: Nada Žgank

O delavnici

Na osnovi izmenjave izkušenj bo delavnica ponudila udeležencem prostor za raziskavo in medsebojno interakcijo. 
Koreografije se bomo lotili v razširjenem smislu, kot prilagodljiv nabor orodij za časovno pogojeno in soodvisno interdisciplinarno delo.  Prostor delavnice tako postane laboratorij, v katerem sodelujoči ustvarjalci vzamejo pod drobnogled lastne sisteme vrednotenja in dodeljevanja pomenov skozi svoja telesa in z njimi.
Delo bo potekalo v eksperimentalnem duhu ter temeljilo na etiki sodelovanja, ob čemer bomo prakso in teorijo, raziskavo in kreacijo, gib in refleksijo razumeli kot preplet teh aktivnosti. Z naborom različnih vaj bodo udeleženci delavnice razvijali lastne gibalne materiale in iskali meje med pomenom in zvokom, fizično gesto in izrečenim. 
Delavnica je primerna za koreografe, profesionalne plesalce kot tudi druge ustvarjalce, ki jih zanima razširitev zamisli in pristopov znotraj in zunaj svojega dela, raziskava koreografije kot razširjene prakse in sodelovalni, interdisciplinarni pristopi pri ustvarjanju. 
Ustvarjanje Ame Henderson s skupino Public Recordings  iz Toronta temelji na koreografskih strategijah, utelešenem delovanju, jeziku, zvoku, predmetih, oblikovanju in arhitekturnem  prostoru, s čimer poskuša ustvariti skupni jezik za žive nastope.

Življenjepis

Ame Henderson je odrasla na otoku Vancouver, trenutno pa živi v Torontu v Kanadi, kjer je umetniška vodja ateljeja za eksperimentalno koreografijo Public Recordings. Njeno delo temeljno zaznamujejo sodelovalne prakse, za katere se zavzema tako v estetskem kot političnem smislu, zato pri posameznih projektih sodeluje z umetniki iz različnih disciplin in kontinentov. Hendersonova je diplomirala na Univerzi Concordia v Montrealu, študij pa je nadaljevala na School for New Dance Development v Amsterdamu, kjer je z raziskavo političnih implikacij sinhrone geste ter njenega potenciala kot kolaborativne improvizacijske prakse magistrirala na School for the Arts. Hendersonova je soavtorica naslednjih projektov: Blue* *Disco (2003), memories and statements (2004), Manual for Incidence (2005), The Instruction Project (2006-07), /Dance/Songs/ (2006), relay (2010), 300 TAPES (2010) in site-specific koreografije Open Field Study (all together now)  za 50 performerjev, ki je bila narejena za Nuit Blanche Toronto 2007.  Leta 2012 je z Buck 65 sodelovala pri koncertu-performansu za Summerworks. Hendersonova svoje predstave nenehno nadgrajuje in jih predstavlja doma in po svetu. Svoja dela je razvijala na rezidencah v TPW R&D, Harbourfront Centre, Tanz Quartier Vienna, Dance4 (Nottingham, VB), Le Groupe Dance Lab (Ottawa, Kanada) in OBORO, Studio 303 in Tangente (Montreal). Kot performerka je sodelovala s Tinom Seghalom, Fiono Banner in Small Wooden Shoe. Dueta ROOM s Tedom Robinsonom in The Most Together We've Ever Been z Matijo Ferlinom še vedno gostujeta na mednarodnih odrih. Hendersonova je bila gostujoča kustosinja na HATCH 2010-11 v Harbourfront Centru in na Interrarium 2011 v Banff Centre for the Arts. Leta 2012 je predavala na Faculty of Creative and Critical Studies na Univerzi British Columbia. Njen najnovejši projekt what we are saying je bil premierno predstavljen maja 2013 v Power Plant v okviru Harbourfront Centre's World Stage. 

Praktične informacije
Kdaj in kje

Sobota, 15. in nedelja 16. 3. 2014 od 11.00 do 16.00 - Plesni Teater Ljubljana, SI


Prijava

Na delavnico so vabljeni koreografi, plesalci, performerji in ostali zainteresirani z odrskimi izkušnjami. Na delavnico se prijavite s kratkim življenjepisom. Število udeležencev je omejeno. 
Pogoj za prijavo je redna prisotnost na obeh dneh delavnice.
Prijave s kontaktnimi podatki pošljite do srede, 12. 3. 2014 na naslov agon@emanat.si 


Kotizacija za delavnico 

2 dni (10 ur) - 30 € / popust za dijake in študente - 20 €

Podpora

organizacija: Emanat v sodelovanju s Plesnim Teatrom Ljubljana
finančna podpora: Ministrstvo za kulturo RS, Mestna občina Ljubljana - oddelek za kulturo, Canada Council for the Arts in Public Recordings

Povezave

Gostovanje predstave Skupaj² (Ame Henderson & Matija Ferlin) v Ljubljani

Pretekli dogodki

  1. , Plesni teater Ljubljana, SI
  2. , Plesni teater Ljubljana, SI

SLIKE