Nina Dragičević: Gospa, tega v realnosti ni

2019

Opis

"Kompozicijo Nine Dragičević »Gospa, tega v realnosti ni« odpira vprašanje. Vprašanje oziroma spraševanje, dvom, ta konstitutivni moment, to konstitutivno dejanje razsvetljenskega subjekta, je bilo v moderni dobi obeleženo s pridobivanjem novih spoznanj, z iskanjem, s širitvijo uma, z mišljenjem. Toda intonacija uvodnega vprašanja, vprašanja, »Ne, mislim, če me razumete?«, ki ga izreka ena od govork iz Ninine kompozicije, ni novo védenje, ni novo spoznanje. Njeno vprašanje ne predpostavlja dvoma, prav nasprotno: pomeni zaklinjanje verovanjske dogme, pomeni nemišljenje, potrjuje aksiom, želi potrditi aksiom, osebno prepričanje, skratka, ideologem. Vpraševanje ni več spraševanje, ni več iskanje novega, temveč je persistentno perpetuiranje in potrjevanje stazisa.

Seveda pa nam Dragičević takoj nato postreže s suspenzom. Tega, kar naj bi razumeli, tega, kaj je ta aksiom, ta ideologem, ki ga govorka potrjuje skozi vso kompozicijo, ne zvemo do samega zaključka. A pomembno je že tudi samo to nenehno izrekanje: kot bi govorka želela to dogmo vtisniti v svojo lastno percepcijo, pa tudi v percepcijo drugih. Prešiti vse obstoječe.

V tej urbani opereti, kot Nina Dragičević označuje svojo kompozicijo, govorijo in »pojejo« mnogi glasovi. Tu so, tu smo, sodobniki in sodobnice, zakreditirani, polni hipotek, lačni, v nenehnem pomanjkanju, in njihova, naša, zvočnost. Dragičević niza zvočne situacije, izreke in glasove ljudi, ki razrešujejo svoje specifične osebne mizerije v kontekstu sodobnega kapitalizma, toda – in to je temeljno opozorilo pričujočega dela – načini govorjenja o mizeriji so obenem tudi izrazi strategij soočanja z njo. Pomanjkanje se razrešuje, poudarja Nina, natanko z orodji, ki so v pomanjkanje tudi pripeljali.

Kompozicija »Gospa, tega v realnosti ni« je zvočna upodobitev te specifične norosti ljudi ob soočanju z bedo."

- Nataša Velikonja

Prenos in nakup

Prosti prisluh in prenos (plačaj kolikor hočeš) in posebne omejene edicije knjižice z USB ključkom so na voljo preko kamizdat.bandcamp.com in preko vseh ustaljenih digitalnih trgovin in pretočnih mest.

Glasba je ustvarjena in objavljena pod pogoji Creative Commons BY-SA licence ([Priznanje avtorstva-Deljenje pod enakimi pogoji] - Attribution-ShareAlike) www.creativecommons.com/licence

Sodelavci

Nina Dragičević kompozicija, snemanje, produkcija
Mina Žabnikar oblikovanje
Nina Dragičević  ilustracija/slika
Nataša Velikonja spremna beseda
Maruša Hren USB knjižica
Luka Prinčič izvršna produkcija

Podpora

Medijska podpora: Radio Študent Ljubljana
Finančna podpora: Mestna občina Ljubljana

Medijski odzivi

23.03.2019, Radio Študent, Tolpa bumov, Nina Dragičević. Gospa, tega v realnosti ni, Miha Zadnikar
21.6.2019, Mladina in spletna Mladina, Kulturni portret, Nina Dragičević, umetnica, za katero je umetnost edina možna izbira
24.6.2019, Radia, Show 743: Ma‘am, there is no such thing in reality, Primož Pucelj
28.6.2019, Radio Študent, Mestni napovednik, Cugat hladen rdeč vin', Nejc Bahor
28.8.2019, Radio Ars, Glasni novi svet, Nina Dragičević, gospe in violina, Primož Trdan
28.12.2019, Radio Študent, Naj tolpe bumov 2019

Pretekli dogodki

  1. , Kamizdat.si

SLIKE