Kikimore: Sigil

2020

Opis

Sigil je pečat, ki bo zaznamoval prvo petletje domačega kolektiva Kikimore. Na njem je na petintridesetih minutah zapisan njihov pristop, ki poudarja kolektivno ustvarjanje in skupinsko učenje. Kompaktnost majhnega kolektiva in tesno povezanih članic kolektiva spodbuja razvoj vsake izmed njih, obenem pa naredi-sam metodo dopolnjuje naredi-skupaj. Večinoma s svojimi instrumenti, narejeni na raznih delavnicah ali z njihovim znanjem, proizvajajo ambientalne drone, šumenje in šelestenje, posnemajo zvoke narave ter hrumijo s klubskimi ritmi - Kikimore so na igriv in večplasten način zapečatile svoj prvenec z naslovom Sigil.

Kikimore je skupina trenutno petih raziskovalk zvoka in analogne elektronike, ki se je formirala januarja 2016. Izhaja iz bogate zgodovine domače nove medijske scene, ki povezuje polja znanosti, tehnologije ter umetnosti in ki jo že desetletja gojijo različne nevladne iniciative. Skupino sestavljajo Kati Flowerfields, Staša Guček, Nina Orlić, Sara Pegam in Barbara Poček, ki so svoje moči združile po srečanjih v okviru Iniciative Č I P k e. Skupina nosi ime po bajeslovnih bitjih - kikimorah t.j. ženskih hišnih duhovih vzhodno-slovanske mitologije, ki so v nočnih urah povzročale hrup z nenavadnimi zvoki burile domišljijo domačinov.

Pri svojem ustvarjanju uporabljajo večinoma analogna glasbila, ki jih izdelujejo po principih DIY in DIWO: naredi-sam in naredi-skupaj (do-it-yourself in do-it-with-others). Njihova glasba izhaja iz načela improvizacije znotraj osnovne strukture, ki dopušča razvoj spretnosti in osebnega izraza vsake članice. Pri tem ustvarjajo večinoma z različnimi elektrofonskimi glasbili, ki so jih naredile same: analogni sintetizatorji, razna elektronska orodja in kontaktni mikrofoni. Z njimi lahko ustvarjajo ambientalne zvočne krajine, posnemajo zvoke narave, proizvajajo šume in vibracije, manipulirajo s terenskimi posnetki ter vzorčijo različne zvočne fragmente, katerega celoto znajo podvreči tudi ritmom klubske elektronike.

Seznam skladb

1. Sigil

Prenos in nakup

Prosti prisluh in prenos (plačaj kolikor hočeš) in posebne omejene edicije USB so na voljo preko kamizdat.bandcamp.com in preko vseh ustaljenih digitalnih trgovin in pretočnih mest. / Free streaming, downloads (name your price) and limited edition USBs are available through our Bandcamp shop kamizdat.bandcamp.com and all other standard digital outlets.

Glasba je ustvarjena in objavljena pod pogoji Creative Commons BY-SA 4.0 licence ([Priznanje avtorstva-Deljenje pod enakimi pogoji 4.0] - Attribution-ShareAlike) www.creativecommons.com/licence / Some rights reserved under the Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 (CC BY-SA 4.0) licence www.creativecommons.com/licence

Sodelavci

Staša Guček, Katarina Legat Blomstedt, Nina Orlić, Sara Pegam in Barbara Poček · glasba
Luka Seliškar · snemanje, mixing, mastering
Staša Guček · naslovna ilustracija
Ida Hiršenfelder · spremno besedilo
Tina Ivezić · grafično oblikovanje
Luka Prinčič · grafike, spletna naslovnica, operativa
Andrej Pervanje · promocija, produkcija

Posebne zahvale
Sara Mlakar
Galerija Kapelica, Rampa Lab · Zavod za kulturo, umetnost in izobraževanje Kersnikova
Neja Tomšič · Sonica Festival
Ida Hiršenfelder
Saša Spačal
James Ginzburg
William Blomstedt

Podpora

Finančna podpora: Mestna občina Ljubljana, Ministrstvo za Kulturo RS

Medijski odzivi

13.11.2020, Radio Študent, Kikimoršta, Petra Lesjak
13.11.2020, STA, Album Sigil zaznamuje prvo petletko ustvarjanja glasbenega kolektiva Kikimore
17.11.2020, Radio Študent, 100 decibelov, Erik Kerpan in Jan Kopač
19.11.2020, Sigic, Spajkanje hrupa v mit, Špela Cvetko
Februaury 2021, The Wire, Kikimore - The non-hierarchical Ljubljana collective Do it with others, Abi Bliss

 

Pretekli dogodki

  1. , https://kamizdat.si/

SLIKE