Gašper Torkar: Dreams of Others

2017

Gašper Torkar: Dreams of Others

Cena: 5€

Opis

Gašper Torkar je poet in pripovedovalec zgodb, za katere ne rabi vselej besed. To dokazuje tudi pet komadov prvovrstne, mestoma skorajda plesne elektronike, ki tvorijo temačno zvočno krajino distorziranega ambienta, prežetega s težkimi, vlažnimi pasažami vseprisotnih šumov. A kako ubesediti zgodbo, ko v njej ni besed?

Vstopiti v sanje drugega pomeni vdreti v prostor intime, kamor bi smeli vstopiti le s privoljenjem. Ravno v tej zapreki se kali privlačnost, ki nas potegne, da zdrsnemo v Torkarjev skrivnostni koridor, ki je pravkar razprl svoje duri (Passage). Komaj slišni dih sanjajočega (I Dreams of Others) preči jedko ponavljajoče opozorilo na nevarnost neznanega, ki pa ga moramo prezreti, če želimo nadaljevati, se prek mrakobnega dejanja (Impersonal Again) spustiti globlje tja do klubskega podzemlja, kjer se stiskanje čeljusti in škripanje z zobmi (Bruxism) razgubi v presenetljivo gibkemu, a počasnemu minimalu. Pod obokan prehod nas zapelje zvok, morda starih, izvirnih sintov, ki sprožijo reminiscenco na neonski odsev fantastičnega filma noir (Rib Vaulting). Iz močvirja te najglobje točke se izvijemo z vztrajnim, vzpenjajočim ritmom, ki privede do upanja, da nas na koncu temačnega, a žmohtnega potovanja vendarle čaka svetloba.

Torkar je večplastni umetnik, ki ga je kreativna razpetost med poezijo, glasbo in drugimi umetniškimi izrazi privedla na različne literarne, gledališke in klubske odre. Že ob izidu pesniškega prvenca Podaljšano bivanje si je glasbeno hrbtenico kot DJ krepil na dogodkih Belo Smetje. Kmalu je z lastno produkcijo in glasbo opremil več gledaliških predstav (Nemo mesto, Utopija, Hamlet), pa tudi instalacijo Cyanometer M. Briclja Barage. Na Klubskem Maratonu 2016 je dokazal, da je izvrsten arhitekt elektronskih zvočnih krajin. To potrjuje tudi pričujoči glasbeni prvenec, po izidu katerega pa Torkar ne počiva, saj že sodeluje pri dveh umetniških instalacijah in napoveduje novo pesniško zbirko.

Seznam skladb

  1. Passage
  2. I Dreams of Others
  3. Impersonal Again
  4. Bruxism
  5. Rib Vaulting

Prenos in nakup

Prosti prisluh in prenos (plačaj kolikor hočeš) in posebna omejena edicija CD-R so na voljo preko kamizdat.bandcamp.com

Ustvarjeno in objavljeno pod Creative Commons licenco: Priznanje avtorstva-Nekomercialno-Brez predelav 4.0 Mednarodna (CC BY-NC-ND 4.0) www.creativecommons.com/licence

Sodelavci

glasba + mastering Gašper Torkar
oblikovanje Tina Ivežić & Luka Prinčič
tisk razrez knjigoveštvo Janja Baznik & Maruša Hren
uredništvo Luka Prinčič
besedilo Alenka Selčan
prevod Tadej Reissner

Gašper Torkar se zahvaljuje Luki za zaupanje, Barbari za skupno vpitje z njim in Neji & Bronu za ljubezen in podporo.

Podpora

Medijska podpora: Radio Študent Ljubljana
Finančna podpora: Mestna občina Ljubljana, Ministrstvo za kulturo RS

Medijski odzivi

24.11.2017, Mladina, Gašper Torkar: Dreams of Others, Goran Kompoš
28.11.2017, Odzven, Vetrovi nad močvirjem, Muanis Sinanović
23.12.2017, Radio Študent, Tolpa bumov, Gašper Torkar: Dreams of Others, Luka Seliškar
14.01.2018, Radio Študent, Gašper Torkar, recenzija, Urška Preis
12.03.2018, Time Machine Music, Gašper Torkar: Dreams of Others, Branimir Lokner

Pretekli dogodki

  1. , Pritličje, Ljubljana, SI

SLIKE