Access Frame: Collectivity

2018

Access Frame: Collectivity

 

Opis

Kamizdat ponosno predstavlja izdajo ob priložnosti dneva spletnih založb (Netlabel Day) 2018: kompilacijo lokalnih slovenskih ustvarjalcev z mnogimi še neizdanimi deli, ki predstavljajo širok žanrski spekter elektronske glasbe: od hrupa in zvočne umetnosti, preko brejkov in bass-a, vse do acid tehna. Koncept kompilacije je opozoriti na konflikt med nujnostjo svobodne kulture in zapiranjem kulture z avtorskim pravom. Ta konflikt so ublažile licence Creative Commons, - morda začasno.

Akt javnega objavljanja glasbe pod pogoji svobodno-kulturne licence je politično dejanje. V času kontinuiranega globalnega širjenja individualizma, ki je pogosto tesno povezan s kapitalističnim izkoriščanjem, tako dejanje prenaša jasno sporočilo: željo po grajenju skupnosti. Za samostojno ustvarjalko, ali malo butično založbo, je tako dejanje temeljen premik v smeri k pravičnemu dostopu do umetniških del. Gre za dejanski in konkreten prispevek v bazen kulture, ki je deljena z vsemi, vstop dela in njegove ustvarjalke v kolektivno zavest. Ta vstop ne predstavlja zatrtja želja in pravic posameznika – kot bi morda implicirala lažna dihotomije med kolektivizmom in individualizmom –, temveč gre za odpiranje kreativnega procesa v smeri h globalni skupnosti in javnosti. Je zapustitev fantazme o slavi in bogastvu s pomočjo maksimizacije profita, izkoriščanja avtorskih pravic in intelektualne lastnine. Objaviti svoje delo kot svobodno kulturo je dejanje posameznice, ki želi komunicirati njeno ustvarjanje s človeštvom kot kolektivom. Je namerno darilo vsem in vsaki možni posameznici, ki tako pripada globalnem kolektivu človeštva, in je opravnomočena, da sledi njeni kreativni poti: tako da posluša, se uči, sklada, predeluje, remiksa, in deli z drugimi.

Access Frame je serija kompilacij raziskovalne glasbe, ki jo skoraj vsakega 14. julija izdaja Kamizdat pod pogoji Creative Commons licence. Projekt skuša vzpostaviti prakso kritičnega mišljenja o dostopu in distribuciji umetnosti. Postavlja vprašanje: kakšen je okvir skozi katerega nam je dovoljeno, in možno, dostopati do kulture? Kako je vzpostavljen, kdo ga vzpostavlja, in kako je ta okvir možno spreminjati in prečiti?

Seznam skladb

 1. beepblip: 一点一滴
  beepblip.org
 2. Zergon: NTU
  soundcloud.com/zergonn
 3. Terranigma: Osoje 2k5
  soundcloud.com/terranigma
 4. BeatMyth: Jewels
  beatmyth.blogspot.com
 5. A Humanoid Individual: #303_2
  soundcloud.com/humanoidindividual
 6. aeuum: Explored
  aeuum.bandcamp.com
 7. rouge-ah: stepbystep
  soundcloud.com/rouge-ah
 8. Kikiriki: Sellfish
  kikiriki.bandcamp.com
 9. Gašper Torkar: Inchoate Crimes
  gaspertorkar.bandcamp.com
 10. Lifecutter: GHB nerve smash
  lifecutter.bandcamp.com
 11. Luka Prinčič: I.F. II Metal Rach
  lukaprincic.si
 12. Agapea: Tides (excerpt)
  agapea.si

Dostop

Prosti prenos in prisluh in posebne omejene edicije s CDr ploščkom v šestkotni embalaži so na voljo preko kamizdat.bandcamp.com.

Vse avtorske pravice ostajajo avtorjem. Nekatere pravice pridržane: objavljeno pod pogoji Creative Commons licence: Attribution-ShareAlike ([Priznanje avtorstva-Deljenje pod enakimi pogoji] 4.0 International (CC BY-SA 4.0) www.creativecommons.com/licence

Sodelavci

kompilacija Luka Prinčič
design Stella Ivšek
fold Maruša Hren
print Janja Baznik

Podpora

Medijska podpora: Radio Študent Ljubljana
Finančna podpora: Mestna občina Ljubljana

Medijski odzivi

Prerez dela spletne založbe Kamizdat, ki jo vodi kibernetični punker Luka Prinčič, ponuja ducat skladb raznolikih napetosti avtorjev, ki izhajajo s klubskega plesišča (Terranigma), iz zvočnih umetnosti (beepblip), drone in noise glasbe (rouge-ah, Lifecutter). Izšle so pod licenco Creative Commons, ki omogoča prosto razširjanje in uporabo datotek, s čimer želi založba aktivno nagovoriti napetosti med principi prostega dostopa do umetnosti in omejitvami, ki jih na skupnost postavljajo avtorske pravice.
15.10.2018, Dnevnik, Različni avtorji: Access Frame Collectivity

 

 

14.07.2018, Sprosti.se, Access Frame: Collectivity
01.08.2018, Archive.org, frei² 2018-08-01: epic evening 2: Access Frame, Robert Bienert

 

 

Pretekli dogodki

 1. , Pritličje, Ljubljana, SI

SLIKE