Kamizdat Rentgen: Rob Canning, Saša Spačal

2023

Kamizdat Rentgen: Rob Canning, Saša Spačal Oblikovanje / Design: Luka Prinčič

Kamizdat Rentgen z živo predstavitvijo dveh letošnjih izdaj. Ena najvidnejših domačih sodobnih umetnic Saša Spačal z novo intrigantno izdajo Anatomy of a Symbiosis, sonifikacijo bioloških procesov, ki imajo za posledico lebdeče ambientalne elektronske drone in nežen glitchy zvočni detritus. V Sloveniji ustvarjajoči skladatelj elektronske in elektroakustične glasbe Rob Canning s prvencem Five Scenes For Symphonic Gong And Electronics, s petimi poglavji subtilnih zvočenj zvena gonga v sozvenu modulacije analognega sintetizatorja zvoka.

▂▂▂▂ LINEUP ▂▂▂▂

Rob Canning: Five Scenes For Symphonic Gong And Electronics - elektroakustični koncert

Saša Spačal: Anatomy of a Symbiosis - zvočna postavitev/poslušalnica

 

· Rob Canning ·

Rob Canning (Dublin, 1974) je glasbenik, intermedijski umetnik in pedagog. Ustvarja glasbo za koncertno dvorano, gledališče, filmsko platno n plesne produkcije ter sodeluje pri številnih site-specific projektih. in improvizacijskih kontekstih. Njegove skladbe so bile izvedene na mednarodni ravni in predstavljene na konferencah, kot je ICMC (International Computer Music Conference), LAC (Linux Audio Conference) in NIME (New Interfaces for Musical Expression). Od devetdesetih let prejšnjega stoletja ustvarja izključno z uporabo brezplačnih in odprtokodne programske opreme. Kot zagovornik svobodne kulture in izobraževalec je tesno sodeloval z medijskim umetniškim kolektivom GOTO10, Openlabom v Londonu Hackspace in SPC medialab ter več let delal kot višji predavatelj na področju omrežnih digitalnih medijev na univerzah v Združenem kraljestvu. Zdaj živi in dela v Sloveniji, kjer z družino razvija podeželski umetniški program v okviru Zavoda Rizoma, ki deluje na na stičišču tehnologije, permakulture in uprizoritvenih umetnosti. Ima doktorat iz glasbene kompozicije na univerzi Goldsmiths.

· Saša Spačal ·

Saša Spačal je postmedijska umetnica, ki deluje na presečišču raziskav živih sistemov, sodobne in zvočne umetnosti. Njeno delo se osredotoča predvsem na posthumano stanje, v katerem človek obstaja in deluje kot eden od mnogih elementov v ekosistemu in ne kot suveren. Zato opušča kartezijanski sistem klasifikacije in sprejema dejstvo, da se je področje tehnologije razširilo ne le s strojne na programsko opremo, temveč tudi na mokro, kar ima za posledico hibridne pojave, vpisane v mehansko, digitalno in organsko logiko.
 

▂ KAMIZDAT RENTGEN ▂
» Kamizdat Rentgen « je vpogled pod površino kože, pogled na meseni preplet kosti, mišic in živčevja, ki tvorijo raznolikost zvočnih teles. Gre za serijo večerov, s katero si pri založbi Kamizdat želimo vzpostaviti večjo prisotnost pustolovskih glasbenih ustvarjalk in ustvarjalcev, ki hodijo po terenu, na katerem pogosto ni še shojenih poti. Večeri so pogosto tesno povezani z novimi glasbenimi izdajami.

https://kamizdat.si

Produkcija: Emanat v sodelovanju z osmo/zo
Finančna podpora projektu: Mestna občina Ljubljana

Medijski odzivi

21.9.2023, Radio Študent, Mestni napovednik, tkolele bomo rekl, Klemen Kocijančič
21.9.2023, Osmo/za, Kamizdat Rentgen: Rob Canning, Saša Spačal

Pretekli dogodki

  1. , osmo/za, Ljubljana, SI

SLIKE