Svetlana Spajić (RS): Delavnica starodavnih tradicionalnih oblik petja

29.03.2014
Delavnica po-ustvarjalke ljudskega petja Svetlane Spajić, srbske umetnice, ki je nedavno nastopila v predstavi Roberta Wilsona, posvečeni Marini Abramović.

Svetlana Spajić: Delavnica starodavnih tradicionalnih oblik petja / The workshop of ancient traditional singing, forms and techniques foto/photo by: Nada Žgank

O delavnici

Svetlana Spajić bo na delavnici predstavila starodavne pesmi, katerih se je priučila pri velikih tradicionalnih pevcih. Udeleženci se bodo lahko preizkusili v nekaterih najbolj starodavnih tradicionalnih oblikah petja kot so ''na glas'', ''ganga'', ''kolanje'' in starih pevskih tehnikah kot so ''potresanje'', orzenje'' in podobno. Namesto operiranja s pojmi kot so ton, note, melodija, verz, intonacija; bo pozornost namenjena ohranjanju fokusa, projekcijam zvoka ter slišanju in poslušanju, tako individualno kot v skupini. Kajti – kot pove Svetlana - tradicija pomeni tudi polje svobode. In čudovito je poslušati pevce, ki imajo to svobodo v sebi. 

Življenjepis

Svetlana Spajić nastopa in uči tradicionalne srbske in balkanske pesmi že od leta 1993. Za krajša in daljša obdobja obiskuje vasi in se poučuje o oralni tradiciji in kulturi med vaškimi pevci. Njeno osrednje zanimanje so starodavne tradicije, ki se prenašajo samo oralno; netempirano a capella petje srbske tradicionalne pesmi in petja s področja Balkana ter njegove edinstvene vokalne tehnike, kraševanje, jezik, funkcije in pomeni. 

Svetlana se je učila pri najboljših lokalnih vaških pevcih; pela je tudi z nekaterimi velikimi svetovnimi imeni tradicionalnega petja kot so Hronis Aidonidis, Domna Samiou, Yanka Rupkina, Bokan Stankovic ter sodelovala z umetniki kot so Marina Abramović, Robert Wilson, Antony Hegarty, William Basinski, Sainkho Namtchylak, Boris Kovač, Stella Chiweshe, Balkan Beat Box... 

Svetlana Spajić je med drugim predstavila svoje delo v Concertgebouw Amsterdam, Wiener Konzerthaus, MoMA - New York, MOCA (Los Angeles), Teatro Real (Madrid), Jad Vashem Institut (Jerusalem), Grotowski Institute - Wroclaw, Warsaw Radio, WOMAD -  Radio BBC3 stage, WOMEX 2010 in še kje. Od leta 2010 sodeluje v vizionarski operi "The Life and Death of Marina Abramovic" režiserja Boba Wilsona, kot skladateljica, piska besedil in nastopajoča. V 2013 sodeluje tudi z akademijo ARIA (the Academy for Early and Baroque Music) iz francoskega Nantesa.

 

Praktične informacije

Kdaj in kje

Sobota, 29.03. in nedelja, 30.03. od 11.00 do 15.00 – Dvorana Duše Počkaj, Cankarjev dom, Ljubljana.

Prijava

Prosimo vas, da nam najkasneje do 15.3.2014 pošljete pismo o nameri, kratek življenjepis in kontaktne podatke (e-mail, telefonska številka). Za vse dodatne informacije smo vam na voljo na naslovu barbara.hribar@gmail.com.

Kotizacija

Število mest na delavnici je omejeno. Kotizacije ni. Prijava je obvezna. Zaradi omejenega števila mest si pridržujemo pravico de selekcije udeležencev delavnice. O izboru bomo vse kandidate obvestili po elektronski pošti do četrtka, 20.03.2014. 

Podpora

Produkcija: Emanat
Partnerji: Crvena (Sarajevo, BA), Instytut im. Jerzego Grotowskiego (Wroclaw, PL), Ogledalo - INTERZONE (Novi Sad, RS)
V sodelovanju z: Cankarjev dom Ljubljana
Finančna podpora: European Cultural Foundation, Ministrstvo za kulturo RS, Mestna občina Ljubljana

Medijski odzivi

01.04.2014, Jana, Svetlana Spajić
13.04.2014, RTV Slovenija, MMC portal, Tradicionalna ljudska pesem je odmev realnosti v večnosti, Nika Arhar

Pretekli dogodki

  1. , Cankarjev dom, Ljubljana, SI
  2. , Cankarjev dom, Ljubljana, SI

SLIKE

DOKUMENTI