Pogovor št. 1: Leja Jurišić – Andreja Kopač

16.12.2014
Pogovor na temo koreografskih praks bo potekal med plesalko in koreografinjo Lejo Jurišić in dramaturginjo in publicistko Andrejo Kopač.

Leja Jurišić, Andreja Kopač foto/photo by: Nada Žgank

O pogovoru

Prvi pogovor na temo koreografskih praks bo potekal med plesalko in koreografinjo Lejo Jurišić in dramaturginjo in publicistko Andrejo Kopač. Pogovor bo zastavljen kot predstavitev koreografskega jezika Leje Jurišić iz specifičnega vidika razvoja njene govorice na relaciji med performerko in gledalcem, ki poteka skozi niz fizičnih odločitev v času izvajanja. Dotaknili se bomo tudi procesov nastajanja v tandemu scenografinjo in fotografinjo Petro Veber (Balet upora 2012 in I FEAR Slovenia). 

Biografiji

Leja Jurišić (1978) je slovenska plesalka in koreografinja mlajše generacije, ki  deluje tudi kot solo ustvarjalka (Balet upora, 2012), v ustvarjalnih tandemih (s Tejo Reba je soavtorica dueta Med nama, 2009; Zofa, 2011; Druga svoboda, 2013) in kot koreografinja (Pot v Jajce, 2009). Skupaj s Tejo Reba je prejemnica nagrade Ksenije Hribar 2013 za perspektivni koreografinji, v istem tandemu pa je tudi del newyorškega Online Biennala (Life After Conceptual Art, 2013). 

Andreja Kopač (1980) je novinarka, publicistka in teoretičarka, ki v zadnjem času največ deluje kot dramaturginja in sodelavka pri domačih in tujih umetniških projektih. Od januarja 2013 je gostujoča mentorica na salzburški akademiji eksperimentalnih plesnih umetnosti SEAD in poučuje na SVŠGL v Ljubljani; dramsko-gledališka smer. V letu 2013 je za izredne dosežke na področju plesa prejela področno priznanje JSKD – plaketo »Mete Vidmar«.

Pretekli dogodki

  1. , Pritličje, Ljubljana, SI

SLIKE