Martin Blahuta (SK): Balet

08.03.2016
baleta temeljijo na muzikalnosti in predanosti gibanju

Martin Blahuta arhiv/archive

Opis

Martinovi klasi baleta temeljijo na muzikalnosti in predanosti gibanju, in ne le na pustem izvrševanju vaj. Svoje klase strukturira glede na potrebe udeležencev oz. glede na to kaj se zdi nujno v danem trenutku. Tako začenja klase z različnimi vrstami priprave telesa, kot so raztegovanje, kardio vaje ali joga. Klas nadaljuje z precej osnovnimi in preprostimi vajami ob drogu ter zaključi z vajami v sredini, ki so posvečene čistemu gibanju. Svoje študente rad izzove z različnimi nalogami in s tem krepi njihove sposobnosti in samozavest.

Življenjepis

Martin Blahuta je leta 1998 zaključil študij na Plesnem konzervatoriju v Bratislavi. Po končanem šolanju je bil zaposlen kot plesalec in solist v Slovaškem narodnem gledališču (SND), Praškem komornem baletu in Bavarskem državnem baletu. Delal je širom po Evropi v produkcijah priznanih koreografov, kot so Tony Rizzi, Amador Castilla, Inma Rubio, Paolo Mohovich and Andre Rieu. Balet je poučeval že na različnih plesnih akademijah in v gledališčih, kot na primer Royal Conservatory (The Hague), Fontys Conservatory (Tilburg), Circus Theatre, Slovensko narodno gledališče (SNG), idr. Leta 2001 je prejel nagrado Philip Morris Ballet Flower Award v kategoriji Best Slovak Dancer.
Martin je kot plesalec sodeloval z znanimi koreografi kot so  William Forsythe, Mats Ek, Jiri Kylian, Hans van Manen, Itzik Galili. V svoji karieri je nastopal v nosilnih vlogah baletov Labodje jezero, Trnuljčica, Giselle, Bajadera, Romeo in Julija.
Trenutno je v Ljubljani na povabilo SNG Opera in balet Ljubljana, kjer vodi vsakodnevne klase za baletni ansambel.

Podpora

Delavnica je izvedena ob podpori SNG Opera in balet Ljubljana, ki v tem času gosti Martina Blahuto.

Pretekli dogodki

  1. , SVŠGL, plesna dvorana, Ljubljana, SI
  2. , SVŠGL, plesna dvorana, Ljubljana, SI
  3. , SVŠGL, plesna dvorana, Ljubljana, SI
  4. , SVŠGL, plesna dvorana, Ljubljana, SI
  5. , SVŠGL, plesna dvorana, Ljubljana, SI
  6. , SVŠGL, plesna dvorana, Ljubljana, SI

SLIKE