Irena Z. Tomažin (SI): Glasna delavnica 2024

16.02.2024
glas ima več teles, telo ima pa več glasov

Foto / Photo: Nada Žgank

Opis

Glasna delavnica je namenjena odpiranju, spoznavanju in raziskovanju lastnega glasu. Preko odkrivanja tega svojevstnega inštumenta in njegove fizičnosti spoznavamo različne izraze lastnega glasu in načinov petja. Z delom na tekstu, pesmih in vokalnih ter gibalnih improvizacijah se tako individualno kot tudi v skupini naučimo spontanega izražanja v vsakdanjem življenju kot tudi pri profesionalnih nalogah. Glasna delavnica je namenjena vsem - tako igralcem, plesalcem, performerjem, izkušenim pevcem kot tudi sramežljivim začetnikom oziroma vsem, ki si želijo raziskovati, peti, improvizirati ali pa kratkomalo srečati in spoznavati svoj glas.

“Glas ima več teles, telo ima pa več glasov. Tako nikoli ne zmanjkata drug drugemu. Višina je odvisna od tega, kako globoko stojiš, globina pa od tega, kako visoko tvoja domišljija skače. Da si uglašen začutiš tako, da, ko drugi poje, tebi nekaj med rebri vibrira. Malo višje ali pa malo nižje. Odvisno, v katerem telesu si. Odvisno, v katerem glasu poješ, v katerem slišiš… Lahko pa začutiš tudi tako, da nič ne začutiš – ker te več ni, si pa ves v petju. Takrat, ko pozabiš besedilo, trkaš na vrata, skozi katera vstopa improvizacija, inovacija, pa še kakšna na iiii, katero si pa, hvala pesmi, pozabil. Ko fušaš, fušaš. Lahko pa znotraj tega slišiš še glas, ki ti uhaja in se hoče igrati s tabo. Če imaš tekst, nimaš pa še melodije, se moraš samo postaviti v tišino in jo poslušati toliko časa, dokler z mrmranjem ne zapelješ ritma, da te ugrizne v telo. Da bi se slišal, moraš biti pogumen. Odpri že ta vrata in se začni igrat. Maaa, v bistvu je petje (samo) petje…”

Biografija

Irena Z. Tomažin je plesalka, koreografinja, performerka, vokalistka, pevka in improvizatorka, dejavna na domači in mednarodni sceni. Do sedaj je naredila deset avtorskih predstav, v katerih kombinira glas in gibanje. V svojih raziskovanjih fizičnosti in izraznosti telesa, vpleta glas, ozvočuje telo in izpostavi fizičnost kot zvočno oziroma glas-ovno pokrajino. V avtorskem delu se giblje med intimnim in ekstimnim prostorom zvočnosti telesa in telesa v glasu, zvoku in prostoru. Za svoje predstave je bila večkrat nagrajena na Festivalu Gibanica.

V glasbenih vodah je nase opozorila s solističnim projektom za glas in diktafone “iT”, spojem pesmi, vokalnega eksperimentiranja, performansa, besedil, govorjene besede, zvočne poezije in teatra, s katerim se je prvič znašla v polju dekonstrukcije glasu. Slednje je skozi raziskovanje glasu v polju svobodno improvizirane glasbe popeljala še dlje, v polje zvočnosti in šuma, v polje vmesnosti glasu, telesa in zvočenja njegove mehanike. Nastopa solo ali v sodelovanjih s številnimi koreografi, plesalci, glasbeniki in mednarodnimi zasedbami tako doma kot v tujini.

V svojem pedagoškem delu, za katerega je bila 2023 tudi nagrajena s strani Društva za sodobni ples Slovenije z nagrado Ksenije Hribar, inovativno razpira glas, telo, gib, improvizacijo, govor in petje. Delavnice poučuje doma in v tujini že vrsto let. S sodelavcem Alessijem Castellaccijem vodita sklop delavnic The World Is Sound, v katerih je v ospredju raziskovanje glasu ter improvizacija.

Praktične informacije

Datumi spomladanskega cikla:
- 16. in 17. februar 2024 - odpade
- 1. in 2. marec 2024
- 29. in 30. marec 2024
- 12. in 13. april 2024 - odpade

- 17. in 18. maj 2024

Delavnica bo potekala po sledečem urniku:
petki: 16.00-19.00
sobote: 10.00-13.00


Naslov: Studio 103 (Emanat), Trg prekomorskih brigad 1, Ljubljana

Prijava

Obvezne predhodne prijave na: info@emanat.si
Število mest je omejeno. Vsaka vikend delavnica (petek in sobota) je zaključena celota, udeležba je obvezna oba dneva. Vikend delavnice se med seboj sicer nadgrajujejo, vendar se lahko udeležite samo posamezne.

Cena: 60 € (ena vikend delavnica, 6 ur)
Kotizacija se predhodno poravna s plačilom preko TRR. Podatke za plačilo ter račun prejmete preko elektronske pošte. Pri udeležbi na vsaj eni delavnici prejmete 20 % popust za vse nadaljne obiske.

Podpora

Organizacija: Emanat
Finančna podpora: Ministrstvo za kulturo RS

Pretekli dogodki

  1. , Studio 103, Emanat, Ljubljana, SI
  2. , Studio 103, Emanat, Ljubljana, SI
  3. , Studio 103, Ljubljana, SI - odpade
  4. , Studio 103, Ljubljana, SI - odpade
  5. , Studio 103, Ljubljana, SI
  6. , Studio 103, Ljubljana, SI
  7. , Studio 103, Ljubljana, SI
  8. , Studio 103, Ljubljana, SI
  9. , Studio 103, Ljubljana, SI - odpade
  10. , Studio 103, Ljubljana, SI - odpade

SLIKE