Guerrilla Girls on Tour (US): Poulično gledališče / Performans

14.10.2010
Delavnica je namenjena udeležencem vseh starosti, ki jih zanima sodelovanje, skupinska dinamika, javni performans in ulično-gledališki aktivizem.

Guerrilla Girls On Tour

O delavnici

Guerrilla Girls On Tour poleg lastnih projektov in akcij razvijajo performans in aktivizem tudi z rezidenčnimi aktivnostmi, ki jih oblikujejo v sozvočju s specifiko, potrebami in željami lokalnih udeležencev. Delavnice so namenjene izmenjavi vizualnih in performativnih tehnik, ki so jih GG on Tour razvile v svojih performansih. Primerne so za vse, ki jih zanima aktivizem, globalna in družbena problematika, kreativni humor in/ali feminizem.

V Ljubljani bodo GG on Tour izvedle dvodvnevno delavnico z naslovom Ulično gledališče – umetnost javnega performansa.

Na delavnici bodo GG on Tour udeležencem predstavile tehnike fizičnega gledališča, igre in improvizacije. Po skupinskem delu in izmenjavi idej bo vsak udeleženec povedal, česa bi se rad lotil na delavnici/performansu (vojna, seksizem, ženske pravice, ekologija, rasizem…). Udeleženci se bodo razdelili v skupine in z uporabo telesa, glasu, lastne domišljije in ostalih aktivistično performativnih orodij pripravili krajše performanse. Posamezna skupina bo svoj performans predstavila ostalim udeležencev, ki bodo nastala dela konstruktivno ocenili in jih povezali v ulično-gledališki nastop v javnem prostoru. Prizorišče performansa bo povezano z dogajanji festivala Mesto žensk. 

Biografija

Delovanje Guerrilla Girls On Tour zaznamuje značilna komika, vodvilske ulične akcije, vizualne provokacije in artivistične delavnice, v katerih se lotevajo (spregledanih) žensk in umetnic v zgodovini, opozarjajo na rasno diskriminacijo in z izvirnimi pristopi obravnavajo aktualne družbenopolitične teme. V želji ohraniti fokus na obravnavani tematiki, članice Guerilla Girls on Tour uporabljajo imena pokojnih umetnic in nastopajo z goriljo masko na obrazu. Za njihove nastope je značilna raznolikost pristopov in tehnik - od klasične komedije, parodije, gibalno/glasbenih gagov do pantomime, enovrstičnih šal, skečev, prepletenih v ohlapno vodvilsko strukturo. Šestindvajsetčlanska skupina je pod zaščitno znamko satirčnega performansa in aktivizma proti diskriminaciji, seksizmu in rasizmu, izvedla preko 200 nastopih v 40 ameriških zveznih državah in v 11 državah izven ZDA od Kitajske, Havajev do Poljske in Velike Britanije. O GG on Tour so pisali številni mediji, letos pa so prejele umetniško nagrado za pogum - Yoko Ono Courage for the Arts Award. www.ggontour.com

Praktične informacije

Kdaj in kje

14.10.2010 (10.00 – 14.00) – Menza pri koritu, AKC Metelkova mesto

ob 15.00 – javna predstavitev rezultatov delavnice – akcija v javnem prostoru

Prijava

Prijave z osnovnimi podatki (telefon, elektronski naslov) in kratko predstavitvijo kdo ste in zakaj bi se radi udeležili delavnice pošljite na: info@emanat.si

Kotizacija

Delavnica je brezplačna, prijava obvezna, število mest omejeno!

Podpora

Organizacija: Emanat v sodelovanju z Mestom žensk
Partnerja: Zavod Bunker / SMEEL in Menza pri koritu - AKC Metelkova mesto 

Pretekli dogodki

  1. , Prešernov trg, Ljubljana, SI
  2. , Menza pri koritu, Ljubljana, SI

SLIKE